پذیرش دانشجوی رشته هوش مصنوعی در ۳۶ دانشگاه دولتی
حدود ۲۰ سال از شروع آموزش رشته هوش مصنوعی و رباتیک در ایران می گذرد و دانشگاه های کشور در این رشته در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی دانشجو می پذیرند.
مهر - هوش مصنوعی Artificial Intelligence رشته علمی است که شاخهای از علوم رایانه محسوب میشود و مهمترین هدف متخصصان هوش مصنوعی، تولید ماشینهایی است که دارای احساسات بوده، توانایی تعمیم و کاربست تجربیات گذشته در شرایط مشابه جدید را داشته و قادر به گسترش دامنه دانش و تجربیات خود باشند.
امروزه هوش مصنوعی در حوزههایی از جمله پزشکی، علوم هوافضا، اکتشافات، تسلیحات نظامی، پیش بینی وضع هوا، نقشه برداری و شناسایی عوارض، تشخیص صدا، گفتار و دست خط، بازیها و نرم افزارهای رایانهای کاربرد دارند.
رشته هوش مصنوعی و رباتیک از سال ۱۳۸۱ در ایران تدریس میشود و در مجموع دانشگاهها و پژوهشگاههای مختلف کشور در این رشته گرایش دانشجو میپذیرند.
در دفترچه انتخاب رشته برای مقطع دکتری تخصصی زیر مجموعه علوم کامپیوتر رشتههای محاسبات نرم و هوش مصنوعی، نظریه سیستمها، نظریه محاسبه، محاسبات علمی وجود دارد.
همچنین در علوم شناختی که یکی از رشتههای مرتبط با هوش مصنوعی است نیز در رشتههای زبان شناسی، علوم اعصاب شناختی گرایش مغز و شناخت، علوم اعصاب شناختی گرایش رایانش و هوش مصنوعی، علوم شناختی گرایش روانشناسی، علوم شناختی روانشناسی گرایش روانشناسی شناختی، علوم شناختی روانشناسی گرایش شناخت اجتماعی دانشجو پذیرش میشود.
در مجموعه دانشگاههای کشور، هوش مصنوعی یکی از گرایشهای مهندسی رایانه است اما در حوزههای دیگری از جمله علوم شناختی و بازیهای رایانهای هم پذیرش دانشجو صورت میگیرد.
در آزمون دکتری تخصصی سال ۱۴۰۰ دانشگاههای وابسته به وزارت علوم در رشته هوش مصنوعی و علوم مرتبط تعداد ۱۱۲ نفر ظرفیت برای ۱۷ دانشگاه، یک پژوهشگاه و یک مؤسسه غیرانتفاعی در این گرایش خاص تعیین شده است.
وضعیت در آزمون کارشناسی ارشد سال ۱۴۰۰ متفاوتتر است و تعداد یک هزار و ۵۵۵ نفر ظرفیت در مجموع برای تمام رشتههای هوش مصنوعی و علوم مرتبط با آن در دانشگاهها تعیین شده است.
رشته مهندسی کامپیوتر گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز مرتبطترین رشته در این مقطع است که تعداد یک هزار و ۱۵۳ دانشجو در آن پذیرفته میشود. رشته قرآن کاوی رایانشی نیز به عنوان یک گرایش در این رشته تعداد ۱۱ دانشجو میپذیرد.