پلیس اینترنتی و لزوم فرهنگسازی
علی شمیرانی - تا 20 روز آینده شعبه جدیدی به پلیس سراسر کشور اضافه خواهد شد تا به گشت و تامین امنیت در فضای مجازی ایران بپردازد. بر اساس آخرین اطلاعات، عمده فعالیتهای پلیس تازه تاسیس فتا متوجه جرایم اقتصادی در اینترنت خواهد بود.
بررسی 8 میلیون سایت ایرانی نشان می دهد که قریب به یک میلیون و 200 هزار سایت غیراخلاقی محسوب می شوند که به گفته پلیس فتا در این خصوص فضای سایبر کشور اوضاع بدی ندارد، در عوض 80 درصد جرایم اینترنتی در ایران مربوط به مسایل اقتصادی است. جرایمی همچون فروشگاههای مجازی غیرواقعی، خرید و فروش مواد مخدر صنعتی و داروهای تقلبی، سیستمهای شنود و دوربین و سایر اقلام ممنوعه، بازاریابیهای هرمی، سوءاستفاده از عناوین مشابه بانکهای واقعی در فضای مجازی و در نهایت هک سیستمهای بانکی و تجاری بیشترین پروندههای پلیس فتا را شامل می شود.
اگرچه پلیس فتا معتقد است که علت گسترش جرایمی از این دست ارایه نشدن هویت واقعی کاربران و نبود نظارت لازم بر کسب و کار در اینترنت است، اما به اعتقاد نگارنده مروری بر عمده جرایم اقتصادی در فضای مجازی ایران، نشان می دهد ریشه این مشکلات به کمبود آگاهی و اطلاع کاربران هم مربوط می شود. مسلما ارتقای سطح دانش و اطلاع کاربران در فضای مجازی زمینه تحمیل هزینههای مضاعف وقوع جرایم و تعقیب و گریز پلیس را به حداقل می رساند.
امروز با وجود اظهار نگرانیهای گسترده از سوی مسوولان، هیچ برنامه و تبلیغات آموزشی مرتبط با فضای وب و تهدیدهای واقعی آن برای کاربران و خانوادهها مشاهده نمیشود. از این رو بجاست پلیس فتا در کنار مبارزه با جرایم اقتصادی در فضای مجازی، اولویت ویژهای به اقدامات پیشگیرانه از وقوع جرم در قالب فرهنگسازی، تهیه برنامههای آموزشی با همکاری دستگاههای مختلف، الزام فروشگاهها به عضویت در بانکها اطلاعاتی مشخص، الزام بانکها به آموزش زمینههای سوء استفادههای احتمالی و غیره بپردازند.
چه به هر حال همیشه پیشگیری آسانتر، کمهزینهتر و بهتر از درمان است.
منبع : فناوران اطلاعات
- ۹۰/۰۲/۱۰