چند کلامی دوستانه با هکرها
علی شمیرانی - چندی پیش در مطلبی با عنوان «با هکها هم کنار بیایید» به مساله بلاتکلیفی قوانین، مسوولیتها و لزوم پذیرش ریسک از سوی کاربران در استفاده از سامانهها و پلتفورمهای داخلی پرداخته شد.
هفته قبل باز هم به سبکی مشابه، یک پلتفورم داخلی هک شد و از آنجا که به جز چند خبر، توییت و حرفهای تکراری، اثری از اقدامات عملی نبود، این بار بد نیست روی سخن را به سمت هکرها برده و چند کلامی دوستانه با آنها حرف زد تا شاید موثر واقع شود.
1- عمده هک خدمات و پلتفورمهای داخلی نشان میدهد این اقدامات به شکل تکراری از سوی گروههای هکری مشخصی در حال وقوع است.
2- به همین دلیل پرسش نخست از هکرها که ظاهرا راه دسترسی و نفوذشان سهل شده، این است که دادههای مردم همچون مسیر رفت و آمد، دوستان، خورد و خوراک، خریدها، کدملی، شماره موبایل و ... که از قبل موجود است و مردم عادی هم هر هفته اسم و کد ملی و محل زندگی خود را تغییر نمیدهند که نیاز به بهروزرسانی اطلاعات باشد. پس چرا فاصله هکهای تکراری کم است؟!
3- پرسش و نگرانی دیگر این است که با توجه به هک پلفتورمهایی که انتظار امنیت بیشتری از آنها میرود، اگر اطلاعات پلتفورمهای اجاره روزانه و ساعتی و پلفتورمهای دارویی و درمانی هک شده و لو برود، دیگر مساله فراتر از خوردن شیرپسته یک فرد در نیمه شب از فلان مغازه است و میتواند به زندگی برخی لطمات جدی بزند.
4- با حراج دادههای خصوصی مردم، نگرانی دیگر آن است که کلاهبرداریهای ایمیلی و تلفنی نیز با اتکا به این اطلاعات تسهیل شود و باز هم این مردم هستند که خسارت میبینند.
5- به همین دلایل است که برای برخی هم این پرسش پیش آمده که مگر این هکرها دولتی هستند! که تمرکز و فشار خود را روی مردم گذاشتهاند و برای مثال برخی میپرسند چرا این هکرها جرایم رانندگی ما را صفر نمیکنند؟!
6- و در نهایت اینکه حتما هکرهای محترم مستحضر هستند که هیچ جریمه و عقوبتی متوجه پلتفورمهای هک شده نیست و این خسارات مستقیما به مردم وارد میشود. لذا از شما تقاضا میشود در این اقدام تجدید نظر کرده و بیخیالِ کاربران بیدفاعی شوید که خود به طور معمول با انواع فشارهای روانی و مالی ناشی از تورم، بیکاری، رکود و ... مواجه هستند و ضربه به آنها هم نشان از توانمندی ندارد و هم به دور از انصاف است.