کرونا بهانه رفتار خودسرانه با مشتری در فروشگاه اینترنتی
اکرم رضائینژاد، نیلوفر فروهیده - معروفترین سوپرمارکت آنلاین میگوید اگر درخواستکننده مواد غذایی در محل دریافت سفارش نباشد، سفارش امحا میشود و پول مشتری هم پس داده نمیشود
تامین امنیت غذایی مردم و حفاظت از منابع و محصولات کشاورزی با شیوع کرونا در دنیا به چالش بزرگی برای کشورها تبدیل شده است؛ چالشی که برخی کشورها را وادار کرد تا برای حمایت از اقشار آسیبپذیر در این ایام سیاستهای حمایتی اتخاذ کنند. بنابر اعلام سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) این کشورها تلاش کردند تا با توزیع اقلام، احیای برخی از طرحها یا تزریق نقدینگی تا حدودی از اوضاع سخت این دوره بکاهند.
اما گویا در کشور ما برخی از فروشگاهها نه تنها بحران تامین موادغذایی را جدی نگرفتهاند، بلکه شیوع کرونا را بهانهای برای از بین بردن موادغذایی موجود قرار دادهاند. در اینجا نقل ماجرایی که برای یکی از خوانندگان روزنامه عصراقتصاد اتفاق افتاده است، خالی از لطف نیست. او که خانمی جوان است اینگونه تعریف می کند:
«سفارشی به اسنپ مارکت دادم اما زمانی که قرار بود تحویل بگیرم به دلیل اتفاقی که برایم افتاد، مجبور شدم خانه را ترک کنم و وقتیکه پیک آمد، خانه نبودم تا سفارش را تحویل بگیرم.
با اسنپ مارکت تماس گرفتم که برای روز بعد سفارش را تحویل دهد که بر خلاف وعده داده شده، پیک نیامد و سفارشی تحویل من نشد. روز بعد نیز دوباره برای پیگیری تماس گرفتم. اپراتوری که تلفن را جواب داد، گفت که براساس مقررات اسنپ مارکت، اگر زمان مقررشده مشتری در منزل حضور نداشته باشد و نتواند کالا را تحویل بگیرد، سفارش لغو میشود و مبلغ واریز شده به مشتری برگردانده نمیشود؛ همچنین کالاهایی که سفارش داده شده به فروشگاههای هایپراستار که تامینکننده محصولات اسنپ مارکت هستند، عودت داده نمیشود.
اپراتور دلیل عودت داده نشدن محصولات به هایپر استار را اینگونه بیان کرد که فروشگاههای زنجیرهای مانند هایپراستار به دلیل رعایت اصول بهداشتی نمیپذیرند که محصولات را دوباره به فروشگاه برگردانند و تمامی سفارشهایی که به دلیل حضور نداشتن مشتری در منزل هنگام تحویل لغو میشود، امحا و دورریز میشود.»
امحای محصولات کارخانهای پلمپ شده
خبرنگار ما برای پیگیری صحت و سقم این ادعا، در تماسی با اسنپ مارکت موضوع را جویا شد که اگر مشتری زمان تحویل کالا در منزل حضور نداشته باشد و نتواند سفارش را تحویل بگیرد چه اتفاقی میافتد.
اپراتور اسنپ مارکت پاسخ داد که سفارش به هایپر مرجوع میشود و اگر تا یک ساعت بعد از زمان مقررشده مشتری تماس بگیرد با پرداخت هزینه پیک از سوی مشتری، سفارش مجدد ارسال میشود اما بعد از آن امکان ارسال وجود ندارد چون کالا به خط فروش بر نمیگردد و مبلغی هم به مشتری مسترد نمیشود.
اپراتور در پاسخ به این سوال که وقتی کالا به هایپر برگردانده میشود چرا پول مشتری پس داده نمیشود؟ گفت: کالایی که به هایپر بر میگردد در فروشگاه استفاده نمیشود فقط از پیک تحویل گرفته میشود ولی در هایپر به فروش نمیرسد و در وضع فعلی غیر قابل استفاده است و امحا میشود.
این در حالیست که اکثر سفارشهایی که به فروشگاههای اینترنتی داده میشود از محصولات کارخانهای پلمپ شده مانند پنیر، ماکارونی ، روغن و.. است و اگر منطقی فکر کنیم حتی در دوره شیوع کرونا محصولاتی که پلمپ کارخانه دارند و فاسدشدنی نیستند، عودت دادنشان به فروشگاه مشکل بهداشتی ایجاد نمیکند. کما اینکه هیچکدام از فروشگاههای اینترنتی مانند شهروند، اُ کالا، و ... سفارشات لغو شده مشتریان را امحا نمیکنند. ممکن است مشتری را جریمه کنند اما پول مشتری را برمیگردانند.
قانون چه می گوید
در سال 1382 و با تصویب قانون تجارت الکترونیک، قانونگذار تلاش کرد به منظور جلوگیری از تضییع حقوق مصرفکنندگان در بستر فضای مجازی، نسبت به تدوین اصولی برای فروشندگان آنلاین و در جهت جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی اقدام کند.
هر نوع خرید و فروش در فضای مجازی مثل خرید و فروش در فضای حقیقی یک نوع عقد محسوب میشود و تابع شرایط عقد بیع خواهد بود. این بدان معنی است که در هنگام خرید، طرفین میتوانند شرایطی را نیز برای معامله مشخص کنند. با این وجود، قانونگذار در قانون تجارت الکترونیک محدودیتهایی را برای دامنه این توافقات معین کرده و صراحتاً توافقاتی را که بین طرفین بر خلاف قواعد این قانون ایجاد شده است، باطل دانسته است . در معاملات برخط یا آنلاین مواردی باید توسط عرضهکننده خدمت یا کالا رعایت شود و هرگونه شرط خلاف این قواعد باطل است از جمله اینکه طبق بند ج ماده 39 از قانون تجارت الکترونیک مبلغ دریافتی از خریدار در صورت عدم امکان تأمین کالا یا عدم امکان اجرای خدمات به خریدار مسترد میشود.
همچنین طبق ماده ۳۸۷ قانون مدنی اگر مبیع (کالای به فروشرفته) قبل از تسلیم به مشتری بدون تقصیر و اهمال از طرف بایع (فروشنده) تلف شود بیع منفسخ و ثمن (پول کالا) باید به مشتری مسترد شود؛ مفهوم مخالف این ماده با در نظر گرفتن قیاس اولویت این خواهد بود که هر گاه فروشنده کالا را قبل از تسلیم امحا کند ملزم است مثل آن را به مشتری تحویل دهد یا قیمت آن را بپردازد زیرا ید بایع در این وضع غاصبانه تلقی می شود.
گذشته از اینکه یک فروشگاه اینترنتی حق دارد درباره سفارش مشتری که با پرداخت بهای آن به ملکیت او درآمده است، تصمیم به امحا بگیرد یا نه، اخلاقی بودن این اقدام در وضع کنونی نیز محل تامل است. با توجه به اینکه این فروشگاهها روزانه صدها یا هزاران سفارش قبول میکنند و در این بین محتمل است که درصدی از آنان به دلایل اتفاقات غیرمترقبه نتوانند سفارشهایشان را تحویل بگیرند، با رویه در پیش گرفتهشده از سوی اسنپ مارکت خیلی راحت مقدار زیادی مواد غذایی سالم در دوره شیوع کرونا دورریز میشود. این در حالی است که بنا بر برخی پیشبینیها دنیا کمکم باید خود را برای دورهای از کمبود منابع غذایی آماده کند. (منبع:عصراقتصاد)