کمبود پهنای باند PAPها را دست به عصا کرد
فخری زارع - شرکت های ارایهدهنده خدمات اینترنت پرسرعت از بدو تاسیس تا کنون مشکلات زیادی را تجربه کردهاند که در برخی موارد بازار آنها را تحتالشعاع قرار داده است. ارایهنشدن امکانات لازم توسط شرکت مخابرات و همچنین عدم تخصیص پهنای باند مورد نیاز آنها توسط شرکت زیرساخت از جمله مشکلاتی است که کماکان گریبانگیر شرکتهای PAP بوده و باعث شده بهرغم کشش شدید بازار برای بهرهگیری از خدمات اینترنت پرسرعت آنها در جذب مشترک جدید دست به عصا شوند تا کیفیت ارایه خدمات شان افت نکند. در عین حال اعمالنشدن مصوبه تخفیف 20 درصدی قیمت پهنایباند نیز همچنان شرکتهای PAP را در بلاتکلیفی گذاشته است.
عبدالله فاتح، مدیر عامل شرکت پارس آنلاین در گفت و گو با فناوران به تشریح وضعیت کنونی شرکتهای PAP پرداخته است که در ادامه میخوانید.
وضعیت شرکتهای ارایه دهنده خدمات اینترنت پرسرعت را چگونه ارزیابی میکنید و فکر میکنید در سال 90 تغییری در شرایط فعالیت آنها ایجاد شود؟
اکنون وارد سال هفتم فعالیت خود شدهایم. متاسفانه شش سال طول کشید تا ارتباطات لازم بین شرکتهای PAP با سازمان تنظیم مقررات و شرکت مخابرات ایران و مخابرات استانی برقرار شود.
در استان تهران در سالهای گذشته برای گرفتن امکانات مشکلات زیادی داشتیم. در واقع مشتری زیادی وجود داشت ولی امکانات برای واگذاری اینترنت پرسرعت به شهروندان نداشتیم.
خوشبختانه از شش ماه پیش تغییرات خوبی رخ داد و شرکت مخابرات همکاری جدیدی را با شرکتهای ندا آغاز کرد به گونهای که حدود 350 هزار پورت جدید در اختیار شرکتهای ندا گذاشت و اکنون در حال نهایی شدن راه اندازی امکانات هستیم.
با امکانات جدیدی که در اختیارمان قرار گرفته تحول جدی اتفاق میافتد به طوری که در حوزه شهر تهران درخواستی را بدون پاسخ نمیگذاریم.
در برخی از مراکز شمال شهر تهران حدود 2 هزار نفر در نوبت دریافت اینترنت پرسرعت بودند و شرکتهای ندا امکاناتی برای ارایه آن نداشتند ولی با در اختیار داشتن این میزان پورت بازار رشد بسیار خوبی خواهد داشت.
در حال حاضر بازار شرکتهای ارایه دهنده اینترنت پرسرعت چگونه است. آیا در فضای رقابتی سالم با شرکت مخابرات و زیرمجموعه آن فعالیت میکنند؟
بازار شرکتهای PAP رقابتی بوده و امکاناتی که مخابرات در اختیار این شرکتها میگذارد در تهران موجب رقابت بیشتری میشود که این به نفع مشتری است. از لحاظ قیمت در رقابت مشکلی وجود ندارد. در تهران امکانات جدیدی واگذار شده وشرکتهای ندا در حال انجام کار هستند. اما در شهرستانهااینگونه نیست. در حالیکه در پروانه شرکتهای ندا مشخصا نوشته شده که امکانات باید در اختیار شرکتهای ندا گذاشته شود و در مصوبه 97 کمیسیون تنظیم مقررات تعامل بین شرکت های ندا و مخابرات استانی تعریف شده است ولی همچنان برای گرفتن امکانات در برخی استانها با مشکل مواجهایم. بسیاری از مخابراتهای استانی خود اقدام به ارایه اینترنت پرسرعت کردهاند و در مقابل ارایه امکانات به شرکتهای ندا مقاومت می کنند. واقعیت این است که آنها نمیخواهند رقیب داشته باشند.
هرازگاهی یکی از مسوولان دولتی اعلام میکنند که قیمت اینترنت پرسرعت کاهش خواهد یافت. آیا این وعده تحقق پیدا میکند؟
از سالی که شرکتهای ندا فعالیت خود را آغاز کردهاند تا اکنون هر سال شاهد کاهش قیمت اینترنت در کشور هستیم. به جرات میتوان گفت اینترنت پرسرعت از جمله خدماتی است که با وجود تورم همیشه قیمت آن رو به کاهش بوده است.
بحث کاهش قیمت اینترنت هفت تا هشت ماه پیش مطرح شد. یعنی زمانی که رگولاتوری مصوب کرد که تعرفههای اینترنت 20 درصد کاهش پیدا کند.این در حالی است که اینترنت بخشی از کل هزینههای شرکتهای ندا را تشکیل میدهد. شرکتها باید اینترنت بینالملل را خریداری کنند از طرفی هزینه فضا، برق، پرسنل، شبکه انتقال داده و خرید اینترنت در واقع 20درصد از کل هزینههای شرکتهاست که زمانی که تعرفه خرید اینترنت20 درصد کاهش یافت به تبع آن در مجموع قیمت اینترنت پرسرعت 4 تا 5 در صد ارزان شد که به همین نسبت قیمتها را کاهش داده ویا خدمات بیشتری ارایه دادهایم.
چرا قیمت اینترنتی که توسط شرکتهای ندا ارایه میشود متفاوت است؟ مگر قیمت خدمات دارای قانون و ضابطه خاصی نیست؟
کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در چهل و نهمین جلسه خود، تعرفه ارایه خدمات اینترنت پرسرعت را بر اساس پهنایباند و ضریب اشتراک حداکثر ده مصوب کرد. در مواردیکه ضریب اشتراک، میزان پهنایباند و حجم دانلود مشترک متفاوت با دیگر کاربران است. بنابراین قیمت سرویس ارایه شده به مشترک مذکور نیز متفاوت است و این موضوع بر روی قیمت اینترنت پرسرعت تأثیر میگذارد. به همین دلیل است که برخی از تعرفههای این شرکت حتی از تعرفههای مصوب نیز ارزانتر است.
آیا تخفیف 20 درصدی پهنای باند به شرکت های PAP ارایه شد؟
خیر. متاسفانه بهرغم پیگیریهای بسیار تاکنون تخفیف20 درصدی پهنای باند موضوع مصوبه 86 کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات به هیچ یک از شرکتهای PAP داده نشده است.
علت اعمال نشدن این تخفیف چیست؟
طبق اطلاعات واصله و اظهارات برخی از مسوولان ذیربط در شرکت ارتباطات زیرساخت به دلیل شبههای که در مصوبه 86 وجود دارد، فقط شرکتهای ISP وISDP میتوانند از این تخفیف 20 درصدی استفاده کنند و شرکتهای PAP کماکان بلاتکلیف هستند.
شرکتهایPAP اعتراضی به این امر کردهاند؟ توضیح رگولاتوری و مخابرات در این مورد چه بوده است؟
هفتهای نیست که این موضوع توسط شرکتهای PAP در شرکت زیرساخت و سازمان تنظیم مقررات وارتباطات پیگیری نشود. توضیح آنها این است که تخفیف 20 درصدی پهنای باند در تفسیر آییننامه به طور شفاف مشخص نیست. شرکتهای ندا از یک تخفیف 20 درصدی دیگر نیز برخوردارند که مربوط به قسمتی از پهنای باند است نه کل آن.سازمان تنظیم مقررات اعلام می کند که این تخفیف 20 درصدی به اضافه تخفیف قبلی بوده و باید اعمال شود اما شرکت زیرساخت میگوید این امر به طور شفاف مشخص نشده است.
تخفیف 20 درصدی پهنایباند چه تاثیری بر قیمت اینترنت می گذارد؟
حدود 4 تا 5 درصد قیمتها را کاهش خواهد داد. با توجه به اینکه هزینه جانبی شرکتهای PAP به طور قابلتوجهی افزایش یافته و از طرف دیگر کاربران کماکان از ما انتظار کاهش قیمت را دارند، بنابراین برای اینکه بتوانیم تخفیف را به دست مشتری برسانیم، حجم ترافیک بیشتری در اختیار مشترک میگذاریم.
کاربران اینترنت پرسرعت در کشور روز به روز در حال افزایش است. آیا این یازده شرکت PAP جوابگوی این حجم درخواست هستند؟
بله. قطعا جوابگو خواهند بود. ارایه سرویس اینترنت پرسرعت سه لازمه دارد. اول تامین پهنای باند که انحصارا در اختیار شرکت زیرساخت است دیگری ایجاد بستر انتقال است که بتوانیم پهنای باند را به مراکز مخابراتی برسانیم و شبکه Access و انتقال سیم مسی یکی دیگر از مواردی است که شرکتهای PAP برای ارایه اینترنت پرسرعت به آن احتیاج دارند. من باورم این است که اگر شرکت مخابرات ایران امکانات لازم را در اختیار شرکتهای PAP قرار دهد و شرکت زیرساخت پهنای باند مورد نیاز را تامین کند، به طور قطع از لحاظ سرمایهگذاری و دانش فنی هیچ مشکلی برای ارایه اینترنت نخواهیم داشت.
شرکتهای PAP اکنون در این خصوص مشکل جدی دارند. ماهانه بالغ به 10 هزار مشترک به شبکه شرکت پارسانلین اضافه میشود که میزان پهنای باند جوابگوی این حجم کاربر نیست. ما مجبوریم برای حفظ کیفیت در بسیاری از مراکز جلوی فروش را بگیریم. با آنکه در برخی از مراکز مخابراتی کشور، شرکتهای مخابرات امکانات را در اختیار این شرکت گذاشتهاند، ولی به دلیل اینکه شبکه انتقال مخابرات پاسخگوی نیاز ما نیست و یا شرکت زیرساخت پهنای باند مورد نیاز را تامین نمیکند، فروش ADSL در مراکز فوق کاملاً متوقف شده است.
متاسفانه شرکتهای PAP متهم به کمکاری میشوند، در حالیکه همانگونه که اشاره کردم، در سه بخش ملزومات ارایه خدمات اینترنت پرسرعت، هیچگونه مشکلی در بخش Access وجود ندارد بلکه مشکل اصلی در شبکه انتقال است. بنابراین ارایه اینترنت پرسرعت به کاربران یک زنجیره به هم پیوسته است و تضمین میکنیم اگر شرکت مخابرات امکانات لازم را بدهد و شرکت زیرساخت پهنای باند را تامین کند به اهدافمان خواهیم رسید.
قرارداد شرکت پارس گیتی ارتباط با شرکت زیرساخت چقدر می تواند به تامین پهنایباند اینترنت در کشور کمک کند؟
طبق قرارداد منعقده با شرکت پارس گیتی ارتباط، به این شرکت مجوز داده شده است که از امارات به مرز ایران کابل زیر دریایی بکشد و در آنجا پهنای باند را تحویل شرکت زیرساخت بدهد. طبیعی است هرچه پهنای باند کشور بیشتر شود رقابت بیشتری نیز ایجاد خواهد شد.
در حال حاضر قیمت پهنایباند در کشورما نسبت به کشورهای همسایه بسیار گران بوده و نیاز به آن، روز به روز در حال افزایش است.آنچه مسلم است هرچه ورودیهای پهنای باند در کشور بیشتر باشد قیمتها کاهش مییابد.
آیا مشکلات مربوط به خطوط E1 کاملا حل شد؟
خیر، متاسفانه مشکلات مربوط به تصمیم یک جانبه شرکت مخابرات ایران مبنی بر تبدیل تعرفه ودیعه به هزینه اتصال، همچنین نگهداری خطوط E1 از 250 هزار ریال به 950 هزار ریال حل نشده است و بهرغم دستور سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به شرکت مخابرات ایران، مبنی بر الزام رعایت تعرفههای مصوب کمیسیون تا زمان تصویب تعرفههای جدید توسط کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات، همچنان با حجم زیادی از نامههای برخی از شرکتهای مخابرات مواجه هستیم که با تبدیل تعرفه ودیعه به هزینه اتصال و تغییر مبلغ آن از هر لینک 30میلیون ریال به مبلغ 15 میلیون و600 هزار ریال درخواست اعلام شماره حساب جهت استرداد مابهالتفاوت مبلغ فوق را میکنند و برای واگذاری لینکهای E1 جدید نیز بهجای ودیعه 30 میلیون ریال، درخواست پرداخت هزینه اتصال به مبلغ 15 میلیون و600 هزار ریال را میکنند.
- ۹۰/۰۳/۰۸