کوهنوردی روستاییان زنجان برای دریافت اینترنت
با اینکه اخیرا وزیر ارتباطات با افتخار اتصال ۱۵۵ روستای استان زنجان به اینترنت را مورد بهرهبرداری قرار داد اما هنوز که هنوز است وضعیت اسفبار دسترسی به اینترنت مورد گلایه روستانشینان و حتی مهندسان پروژههای اجرایی قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان ، وضعیت اینترنت و دسترسی مطلوب به آن در جای جای استان زنجان به حدی اسفبار است که هر چند وقت یکبار تحصیل دانشآموزان در بالای کوه و بلندترین نقطه روستاها سوژه داغ رسانهها میشود و چند روزی بر روی این موضوع مانورهایی داده میشود و باز هم اصل ماجرا به فراموشی سپرده میشود.
با این حال در شرایط کرونایی حاضر که قریب به یکسال است از ورود این مهمان پلید به کشور میگذرد و آموزش در فضای مجازی انجام میگیرد برخی از روستاهای استان زنجان و دانشآموزان حتی برای دقیقهای هم که شده نتوانستهاند از این امکان برای یادگیری دروس خود استفاده نماید چراکه هیچ پوشش و دکل اینترنتی در منطقه موجود نیست تا دانشآموزان این روستاها آموزش در فضای مجازی را برای لحظهای هم که شده درک نمایند. موضوعی که شاید در تصورات عدهای از ما بعید به نظر برسد و احساس شود همه در حال زندگی عادی در حال بهرهوری از این امکانات هستند اما دریغ از اینکه "عدالت برخورداری از اینترنت" تنها چندین کلمه است که پشت سر هم ردیف شده تا یک جمله با مفهوم زیبای غیرواقعی ایجاد کند و نمود عینی آن در روستاهای نقاط مختلف استان زنجان همچون بخش زنجانرود، ماهنشان، ایجرود، طارم و شهرستانهای دیگر خودنمایی میکند.
با اینکه وزیر ارتباطات در طول سفر خود در شهریورماه قول اتصال تمام روستاهای بالای 20 خانوار استان زنجان به اینترنت تا پایان سال جاری را داده و بهمن ماه نیز اتصال 155 روستا را به اینترنت در نقاط مختلف استان مورد بهرهبرداری قرار داد اما هنوز که هنوز است حتی در روستاهایی که دکل اینترنتی نصب شده سرعت دسترسی به اینترنت بسیار پایین است و حتی گاها تا زمانی که شخصی داخل منزل قرار دارد اتصال اینترنتی ناممکن است و باید برای بهرهمندی در مرتفعترین نقطه قرار گیرد.
از سویی دیگر در روستایی همانند اندآباد سفلی در بخش زنجانرود با وجود 190 خانوار و حضور دانشآموزان و دانشجویان در این روستا امکان دسترسی به اینترنت وجود ندارد و علاوه بر حضور تعدادی از دانشآموزان در شرایط کرونایی در مدرسه گاها بنا به اجبار تحصیل در فضای مجازی و شاد نیز بر دانشآموزان تحمیل میشود اما دریغ از اینکه اینترنت در روستا موجود نیست و دانشآموزان تحت هر شرایط جوی مجبور به بالارفتن از کوه مشرف به روستا هستند بلکه در مرتفعترین نقطه بتوانند به اینترنت دسترسی یابند و از سامانه در نام شاد و در عمل غم استفاده نمایند.
اما باید گفت مسئله تنها به عدم بهرهمندی دانشآموزان از اینترنت خلاصه نمیشود بلکه در یک مثال روشن پروژه آبخیزداری چهرآباد یکی از پروژههایی است که در روستای چهرآباد زنجان در حال اجرا است اما مهندسان و ناظران این پروژه نیز از وضعیت بسیار ضعیف اینترنت گلهمند هستند و اذعان دارند با اینکه باید در زمان اجرای چنین پروژههایی به راحتی بتوان با استفاده از اینترنت اطلاعات مهندسی را جابهجا کرد و از اطلاعات و حتی نرمافزارهایی که با بکارگیری اینترنت قابلیت کار دارند استفاده کرد اما متاسفانه دسترسی به اینترنت در روستای چهرآباد اصلا میسر نیست و به عبارتی دیگر نقطه کور دسترسی به اینترنت است، اما باید ذکر کرد با اینکه برای مهندسی چنین پروژههای آبخیزداری در نقاط مختلف کشور حضور داشتهایم اما ضعف اینترنت تا این شدت را به جز استان زنجان در جای دیگری از کشور تجربه نکردهایم.
در این زمینه روحالله جعفری بخشدار مرکزی ایجرود در گفتوگو با تسنیم با اشاره به اینکه اکثر روستاهای شهرستان ایجرود فاقد تلفن ثابت بوده و در نهایت بیبهره از اینترنت تلفن خانگی است، گفت: این شهرستان بیبهره از اداره مخابرات است و همین مسئله نیز سبب شده تا مشکل دسترسی به تلفن ثابت و اینترنت بیشتر شود.
وی افزود: آموزش در فضای مجازی ضعف در زیرساختهای مخابرات و فناوری ارتباطات را در شهرستان ایجرود بیشتر نمایان کرده است چراکه در بیشتر روستاها دسترسی به اینترنت و بهرهوری از فضای مجازی و شاد برای دانشآموزان میسر نیست.
همینطور محمدی، دهیار روستای اغُلبیک از توابع شهرستان ایجرود نیز در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: روستای اغُلبیک با 385 خانوار دارای جمعیتی بالغ یک هزار و 200 نفر است اما فاقد تلفن ثابت بوده و این مسئله در کنار ضعف در دسترسی به اینترنت تلفن همراه بهرهمندی از فضای شاد را برای دانشآموزان و آموزش دانشجویان در فضای مجازی با مشکل روبه رو کرده است.
وی گفت: علاوه بر مشکل اینترنت آنتن دهی گوشی موبایل نیز بسیار ضعیف بوده و نمیتوان حتی یک مکالمه بدون مشکل قطعی در این روستا را داشت.
در این راستا حامد سرائی سرپرست اداره ارتباطات و فناوری اطلاعات استان زنجان گفت: تعهدی که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات جهت برقراری ارتباط اینترنت در روستاها داشته روستاهای بالای 20 خانوار است که در این بین استان زنجان دارای 712 روستای بالای 20 خانوار است.
وی اذعان کرد: در تابستان سال جاری از بین 712 روستا دو سوم آنها تحت پوشش اینترنت و ارتباط قرار داشتند و یک سوم باقی مانده فاقد ارتباط اینترنت بودند که به عبارتی 284 روستا در کل استان فاقد اینترنت بودند که به واسطه تلاش مجموعه وزارت ارتباطات و در سطح اداره کل این مقدار از روستاهای فاقد ارتباط بسیار کم شده است.
به گفته سرائی در این مدت ارتباط 155 روستا میسر شده و بیش از 20 هزار خانوار در روستاها از اینترنت پرسرعت بهره مند شدهاند.
با تمام اینها، مشکل دسترسی به اینترنت مطلوب و عدم بهرهمندی از آموزش در فضای شاد به حدی مسائل را برای روستائیان جدی میکند که علاوه بر پیگیری از مسئولان امر شهرستانی و استانی که به نتیجه مطلوب نمیرسند از رسانههای مطالبهگر درخواست رسانهای کردن مشکلات را میکنند. رسانه تسنیم نیز در راستای مطالبهگری و پاسخ به درخواستهای مردمی در روستای اندآباد سفلی، روستای چهرآباد زنجانرود و شهرستان ایجرود حضور یافته و با تعدادی از روستانشینان به گفتوگو پرداخته تا این مسائل را در قاب تصویر به نمایش بکشد بلکه مسئولان امر استانی و کشوری توجه ویژهای به این روستاها و رفع مشکلات دسترسی به اینترنت و آنتندهی موبایل داشته باشند. در پایان تاکید میگردد آقای وزیر جوان به جای پرداختن به حواشی و دخالت در امور بینالملل، کمی در حیطه کاری خود فعالتر باشید و برای مردم این سرزمین خدمت کنید.