یکسانی سیستم عاملها بهتر است یا تنوع آنها
تعدادی از مدیران و متخصصانِ طراح معتقدند که در یک بانک یا سازمان بزرگ که دارای تعداد زیادی سِرور میباشد، بهتر است که همگی دارای سیستم عامل مشابه باشند. تعدادی نیز معتقدند که بهتر است مشابه نبوده و از کمی دیگرگونی برخوردار باشند. هر یک از این دو حالت مزایایی دارند و معایبی.
مهمترین مزایای یکسان بودن سیستم عاملها به قرار زیر است:
- هزینه کمتری برای آموزش داریم
- پشتیبانی راحتتر و ارزانتر است
- جایگزینی و تبادل متخصصان راحتتر و ارزانتر است
- ارتباط داخلی و همبندی آنها بهتر است
- هزینه تولید نرم افزار کمتر است
مهمترین مزایای دیگرگونی سیستم عاملها بودن به قرار زیر است:
- با یک نقطه ضعف، همه چیز متاثر نمیشود
- اگر یکی درگاه نفوذ و جاسوسی داشت، دیگری شاید نداشته باشد خصوصا سیستم عامل لینوکس
- معمولا یکی در قسمتی قویتر از دیگری است و بهتر است از آن استفاده شود
- در سامانههای خیلی پایدار با دو یا چند سیستم دیگرگون، ضعف یکی در دیگری موجود نیست
نقاط ضعف ذکر نگردید چون مزایای یکی تقریبا ضعف دیگری است. اما نکاتی را نیز باید در نظر داشت که ما را به انتخاب راه اصلح رهنمون مینماید:
دیگرگونی همیشه باعث اطمینان بیشتر نمیشود و اگر درست پشتیبانی، مدیریت و انتخاب نشوند، اثر معکوس میگذارند. هر یک از سیستمهایی که به دیگری وابسته هستند و جمعی یک واحد را تشکیل میدهند، میتوانند کل یک مجموعه را با خراب شدن خود دچار وقفه نمایند.
برنامه نویس بد، همه جا بد مینویسد. ابزارهای برنامه نویسی هم که تقریبا در همه سیستمها یکسان شدهاند. بنابراین حواس خود را معطوف به سایر جنبههای سیستمی هم بنمایید.
در سیستم عاملهای امروزی دیگرگونی و تنوع کم شده است و بسیاری از قسمتها شبیه یکدیگر کار میکنند. بنابراین خیلی دقت نمایید که دو سیستم یکسان انتخاب نکنید.
اگر دو یا چند سیستم بصورت جمعی یک مجموعه را تشکیل میدهند و توقف یکی از آنها باعث توقف تمام آن مجموعه میشود؛ دیگرگونی نفعی نداشته و فقط معایبش باقی میماند.
همبندی و تعامل سیستمهایی که دارای نرمافزارهای کاربردی هستند مشکل است. حتی در سامانههای شبکه نیز این امر با وجود قراردادهای تبادل و کار یکسان، امری دشوار است و کارشناسان شبکه معمولا سعی میکنند که از یک خانواده و شرکت استفاده نمایند. در حالی که یک اشکال اساسی بروز میکند، معلوم نیست که مشکل چیست و چه کسی باید آنرا حل کند.
سیستم عاملها را مانند اتوموبیلها یا سادهتر از آن مانند لامپهای کم مصرف فرض نکنید. در حال حاضر استانداردی برای یک سیستم عامل وجود ندارد و نمیتوان به راحتییِ تعویض یک لامپ آنها را جابجا کرد. دقت نمایید که قدرت یک زنجیر به اندازهیِ ضعیفترین حلقهیِ آن است.
در این نوشتار قصد ما تعریف از یکی و عیب جویی از دیگری نیست. عیب و نقص هر روش را باید شناخت و با توجه به شرایطی که یک سازمان در آن قرار دارد و اهدافی که باید فتح کند، باید بهترین گزینه را انتخاب کرد. تنوع در سیستم عامل خصوصا در ایران که دارای مشکلات سیاسی و پشتیبانی رسمی نیز میباشد امری بایسته است و در این میان سیستم عامل لینوکس که از متن باز برخوردار است در جایگاه اول قرار دارد. مشکلات تجارت جهانی و برقراری امتیازهای تجاری نیز در آینده در راه است و باید از الان به فکر بود.
منبع : ماهنامه راه راست
- ۸۶/۰۸/۱۲