یک موضوع و چند مرجع
علی شمیرانی - آمار و ارقام همواره به عنوان یکی از شاخصه های برنامه ریزی های کلان در هر عرصه ای مورد توجه قرار دارد. اما این تنها محل کاربرد آمارها نیست، گاه نهادهای بین المللی که وظیفه تعیین رتبه های جهانی کشورها در عرصه های مختلف را به عهده دارند، به آمار دولت ها تکیه می کنند.
حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور سالهاست که از فقر آمار و اطلاعات شفاف در رنج است. برای مثال هنوز آمار دقیقی از حجم سالانه بازار رایانه، تلفن همراه و مقولاتی از این دست موجود نبوده و همواره این تخمین هاست که مورد تکیه قرار می گیرد. یکی از دلایل این امر به عدم شفافیت بازار، محرمانگی و نبود نهادهای تخصصی باز می گردد. گاه حتی در خصوص میزان کاربران اپراتورهای تلفن همراه نیز آمارها مورد اعتماد نیست.
در حوزه اینترنت نیز در خصوص تعداد کاربران و شکل برقراری ارتباط ایشان با شبکه، همواره بحث و جدل بوده است. اما در مقوله بازار اینترنت، این تنها روش گردآوری آمار نیست که محل ابهام واقع می شود.
اخیراً نهادهای متعددی هستند که آمار کاربری اینترنت در کشور را منتشر می کنند. شرکت مخابرات ایران و سازمان فناوری اطلاعات کشور از جمله این نهادها هستند، اگرچه سازمان تنظیم مقررات و مرکز آمار ایران نیز از جمله نهادهایی هستند که زمینه و زمزمه ورود ایشان به این بخش مطرح است.
اما این تنها تنوع نهادهای متولی ارایه آمار و روش محاسبه کاربری اینترنت نیز نیست که محل ابهام واقع می شود! اخیراً در آمار ارایه شده از سوی دو این نهاد تناقض بزرگی مشاهده می شود. به این مفهوم که بر اساس آمار سازمان فناوری اطلاعات هم اکنون 18 میلیون کاربر اینترنت داریم، حال آنکه آمار شرکت مخابرات در مقطع مشابه با سازمان مذکور حکایت از وجود 28 میلیون کاربر اینترنت در کشور دارد.
این که از بیرون کشور چگونه به این تنوع آماری نگاه می شود در نوع خود موضوعیست. اما اگر اهمیتی به طرز برداشت خارجی ها نیز ندهیم این موضوع که در نهایت کدام آمار می بایست مورد استناد رسمی قرار گیرد، باقی می ماند. وانگهی این که چه پاسخی برای تناقض فعلی وجود دارد و این که آیا رویه یک موضوع و چند مرجعی تا کی و کجا ادامه باید یابد، مساله ای است که نهاد پاسخگو و تجمیع کننده این آمارها نیز مورد ابهام است.
منبع : فناوران
- ۸۹/۱۱/۳۰