آخرین تحولات خدمات ارزش افزوده در کشور
شبکه هوشمند IN با یک خط و هشت سرویس ارزش افزوده با امکان نظرسنجی، مکالمات انبوه، شبکه خصوصی مجازی، مشاوره تلفنی، شماره اختصاصی، شماره فراگیر، کارت اعتباری و مکالمه رایگان در دهه نخست مردادماه 86 به بهرهبرداری رسید و بر اساس توافق به عمل آمده این شبکه به صورت کامل به شرکت مخابرات ایران سهامی عام واگذار شد.
روابط عمومی و امور بینالملل شرکت مخابرات ایران اعلام کرد: « با ورود این شرکت به عنوان شرکتی با سهامی عام به بورس و گام نهادن به عرصه رقابت با اپراتورهای دیگر به عرضه خدمات ارزش افزوده که در حقیقت آینده فنآوری اطلاعات و ارتباطات را به خود اختصاص داده، همت گماشته است.
مهمترین خدمات ارزش افزوده که در تمامی بخشهای مخابرات قابل تعریف بوده و دستیابی به آن یک ضرورت اجتنابناپذیر بوده، عبارتند از:
GPRS یا خدمت دسترسی به اینترنت از طریق تلفن همراه که با تدوین قوانین مربوط به آن و تجهیز شبکه تلفن همراه در تهران و برخی شهرها هماکنون این خدمت از طریق همراه اول عرضه میشود.
MMS یا خدمت ارتباط چند رسانهای از طریق تلفن همراه که با تصویب قوانین مربوط به این بخش امکان عرضه این خدمت به مشترکان فراهم شده است.
SMS تلفن ثابت یا ارسال پیامک از طریق تلفن ثابت نیز در مرحله پایلوت قرار دارد. اجرای موفقیتآمیز طرح توسط شرکت برنده شده در مناقصه که یک شرکت ایرانی به نام پیک آسا است در تهران امکان عرضه آن در حجم وسیع فراهم شده است. هر چند در حال حاضر نیز شهروندان تهرانی با استفاده از گوشیها، امکان استفاده از این خدمت را خواهند یافت.
لازم به ذکر است نرمافزار به کار گرفته شده در این طرح، کاملا تولید داخلی است و پیشتر در شبکه تلفن همراه اول نیز نتیجه مطلوبی را در پی داشته است.
ADSL یا اینترنت پرسرعت که با استفاده از این فنآوری، میتوان بدون نیاز به تغییرات زیرساختی برروی خط تلفن معمولی به سرعتهای بالا دست یافت. از مزایای این خدمت میتوان به دسترسی به اینترنت پرسرعت چندین برابر سرعت Dial up با کیفیت بهتر، عدم نیاز به کابل جدید و شمارهگیری برای اتصال، استفاده همزمان از اینترنت حین مکالمه و ایجاد شبکه مجاز خصوصی VPN و حذف هزینه پالس مکالمه و ارتباط 24 ساعته، اشاره کرد. خدمات این بخش نیز هم اکنون از طریق شرکتهای مخابرات استانی به متقاضیان عرضه میشود.
پروژه ACS یا سرویس خدمات ارتباطی پیشرفته که این سرویس ارزش افزوده این روزها بسیار مورد توجه کاربران و شرکتهای مخابراتی دنیا قرار گرفته است.
این پروژه امکان عرضه برنامههای چند رسانهیی را برروی شبکههای باند پهن تحت IP برای کاربران میسر میسازد. این برنامهها میتواند شامل پخش فیلمهای مورد نظر کاربران (VOD)، برنامههای زنده و یا آرشیو تلویزیونی (IPTV) که تلویزیون اینترنتی نیز نامیده میشود، پخش موسیقیهای درخواستی، بازیهای تحت شبکه و همچنین برنامههای سرگرم کننده دیگر برروی شبکه برای هر کاربر باشد.
برخی از سرویسهای قابل ارایه توسط این پروژه عبارتند از سرویس ویدیوی درخواستی، آموزش از راه دور، هزینه از راه دور، سرویس سیاحت از راه دور و زیارت از راه دور، Timed shifted TV تلویزیون متغیر زمانی است.
در ایران نیز در پی جدی شدن خصوصیسازی در وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات و توجه ویژه به بحث درآمدزایی شرکتها، شرکت مخابرات ایران سهامی عام با رویکردی جدید به سرویسهای ارزش افزوده متمایل شده و بحث VOD یا ویدیوی درخواستی برای اولین بار در سال 1384 و در شرکت ارتباطات دیتا مطرح و در مخابرات ایران به شکل پایلوت اجرا شد.
در سال 1387 و با مطرح شدن دوباره این پروژه، معاونت فنآوری اطلاعات مخابرات ایران به طور جدی مباحث فنی و ایجاد زیرساختهای شبه را راهاندازی و دفتر روابط عمومی و امور بینالملل شرکت مخابرات ایران متولی تامین محتوای این پروژه ملی شد.
در حال حاضر و در پی همکاری تنگاتنگ همکاران مخابراتی و در تعامل با شرکتهای پیمانکاری و تامین کنندگان محتوا در خارج از شرکت و فراهم شدن زمینههای فنی در هفت منطقه کشور راهاندازی پروژه و بهرهبرداری از خدمات ارایه شده آن در شرف انجام است.
نحوه ارائه خدمات شبکه هوشمند سراسری از طریق دفاتر خدمات مشترکان خواهد بود و به طور همزمان میتواند به کاربر خدمات کارت اعتباری، خدمت مکالمه انبوه و خدمت شماره فراگیر عرضه دارد».
- ۸۷/۱۱/۱۸