آیا چین بازار موبایل جهان را میبلعد؟
ساحره چمنی - کشور چین معمولا به دلیل ساخت تجهیزات و تولید قطعات و محصولات سایر کارخانههای معروف دنیا شهرت دارد، بنابراین اکثر شرکتهای بزرگ دنیا محصولات خود را در کشور چین تولید میکنند و کارخانهای در این کشور دارند. اما به نظر میرسد این دوران رو به پایان است. حالا چینیها که سالها تمام تجربیات و استانداردهای روز دنیا را به اجرا درآوردهاند، حالا قواعد بازی بازارهای بینالمللی را شناختهاند.امروز در چین برندهایی در حال ظهور هستند که به فاصله کوتاهی از تولد خود بزرگ شده و در فهرست برترین تولیدکنندگان دنیا قرار میگیرند. گزارش حاضر نگاهی اجمالی به چگونگی ظهور و رشد برندهای بزرگ چینی و عوامل موفقیت این شرکتها در دنیا دارد.
چین بزرگترین کارخانه دنیا
امروز تقریبا تمام شرکتهای بزرگ دنیا همچون سامسونگ، اپل، موتورولا، سونی و حتی نوکیا کارخانهای در چین دارند تا گوشیهایشان را در این کشور تولید کنند. در این میان حتی ساخت قطعات ریز و درشت گوشیهای موبایل از السیدی گرفته تا بورد و صفحه کلید در این کشور تولید میشود.به عبارت دیگر چین بزرگترین و تنها کارخانه تولیدات موبایلی دنیا محسوب میشود. اما به راستی راز این که چین محور تولیدات موبایلی در دنیا شده چیست؟
دستمزد کارگران
یکی از عمدهترین علت موفقیت چینیها در جلب نظر تولیدکنندگان بزرگ موبایل به هزنیههای پایین دستمزد و نیروی انسانی در این کشور باز میگردد. از آنجا که دستمزد کارگر در چین پایین است، برای همه شرکتها به صرفه است تا محصولات خود را در این کشور تولید کنند.
به این ترتیب در حالی که کارگران چینی برای یک ساعت کار 3 دلار دریافت میکنند، کارگران آمریکایی ساعتی 12 تا 14 دلار دستمزد میگیرند.
بنابراین کارگران چینی تقریبا یک چهارم کارگران آمریکایی پول میگیرند. اما این تنها علت موفقیت چینیها در سالهای اخیر نیست.
فاکسکان
امروزه برای مثال در کارخانهای مشهور به نام فاکسکان از کودکان و زنان به دلیل پرداخت دستمزد کمتر استفاده میکنند. بنابراین برای همه شرکتها بهصرفهتر است تا تولیدات خود را در این کارخانهها تولید کنند.
اگرچه بارها کارگران به دلیل دستمزد کم و شرایط سخت کاری اعتراض و اعتصاب کردهاند اما باز هم تولیدکنندگانی مثل اپل محصولات خود را در این کشور تولید میکنند.
تولد برندهای قدرتمند چینی
در حالی که شرکتهای بزرگ، تولید گوشیهای خود را به کارخانههای چین منتقل کردهاند اما به نظر میرسد که چینیها از همه این تولیدات تجربه کسب کردهاند و برای رشد شرکتهای داخلی از این تجربیات استفاده میکنند. به عبارت دیگر رفتهرفته چینیها در حال انتقال فناوری و تجربیات جهانی به کشور و کارگران خود هستند.
تا آنجا که به تازگی شرکتهای بزرگ چینی در رده بزرگترین تولیدکنندگان دنیا قرار گرفتهاند و توانستهاند عنوان سوم تا پنجم سازندگان بزرگ گوشی در دنیا را به خود اختصاص دهند.
بر این اساس ظاهرا چینیها در حال برداشتن یوغ استثمار آمریکاییها و اروپاییها هستند و خود را آنقدر بزرگ کردهاند که در رده تولیدکنندگان بزرگ دنیا قرار گرفتهاند.حالا به نظر میرسد تا چند سال آینده این چشمبادامیها که تاکنون فقط عنوان کارگر را داشتند، به آهستگی و در کنار تولید و مونتاژ برای شرکتهای آمریکایی، اروپایی و حتی آسیایی، خود به قطب بزرگ تولید دنیا تبدیل شوند.نگاهی به سرعت بالای شرکتهای چینی در کسب موفقیتهای جهانی گواه این موضوع است. کافیست نگاهی به لیست پنج تولیدکننده برتر گوشی دنیا در سال شود تا مشخص شود چینیها در چه وضعیتی هستند.
تا چند سال قبل چینیها در کارخانههای گمنام فقط در حال تولید برای بزرگان موبایل بودند اما امروز و در میان 5 تولید کننده برتر دنیا میتوان همواره نامهایی همچون ZTE، هوآوی و حتی این اواخر Xiaomi را نیز یافت. شرکتهایی که به علت اتکا به تجربیات جهانی، حالا محصولاتی تولید میکنند که از کیفیتی بالا و قیمتی پایینتر از رقبا برخوردار هستند.
این رویه نشان میدهد که شاید تا سالهای نه چندان دور شاهد تولد برندهای بیشتری در سرزمین اژدهای سرخ باید باشیم.
البته احتمال خروج غولهای بیشتری از بازار موبایل نیز میرود. اتفاقی که برای نوکیا و بلکبری رخ داده خود موید این مطلب است.
دیرخواندن دست رقبای نوظهور چینی
در این میان به نظر میرسد برخی در حال نگران شدن از رشد و ظهور شرکتهای چینی هستند اگرچه گویی دست این رقیب شرقی را خواندهاند.شایده به همین دلیل است که برخی از شرکتها از جمله الجی از کارخانههای داخلی کرهای برای تولید محصولات خود بهره میبرد. کسی چه میداند اما شاید این شرکت کرهای به این روزها فکر میکرد که چینیها قد علم کنند و روزی آنقدر بزرگ شوند که خود به رقیبی قدرتمند تبدیل شوند.
این درحالیست که موتورولا نیز از زمانی که بخش موبایلی خود را به گوگل واگذار کرد، یکی از کارخانههای تولید گوشی خود را از چین به آمریکا منتقل کرد و ظاهرا قصد دارد بقیه تولیداتش را نیز به ایالات متحده ببرد.شاید به همین جهت است که حالا برندهای بزرگ شرقی و غربی در دنیا به فکر کشورهای جدید برای تولید محصولات خود هستند.
لذا با این تفاسیر خیلی بعید نیست که تا چند سال دیگر سامسونگ و اپل هم تولید محصولاتشان را به ویتنام، هند یا کشورهای خود ببرند.
البته اگر تا آن زمان دیر نشده باشد. (منبع : فناوران)
- ۹۲/۱۰/۲۳