اتصالات نرفت، رنگ عوض کرد
سعید نوریآزاد - خبر کنار گذاشته شدن کنسرسیوم اتصالات از اپراتور سوم تلفن همراه، دیروز خیلیها را شوکه کرد، اما ظاهرا این تمام ماجرا نیست.23 دی 87، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، کنسرسیوم تامین اتصالات متشکل از شرکت تامین تلهکام وابسته به سازمان تامین اجتماعی و اپراتور اماراتی اتصالات را به صورت رسمی به عنوان برنده مزایده اپراتور سوم تلفن همراه ایران اعلام کرد که بر این اساس قرار شد عملیات اجرایی پروژه اپراتور سوم تلفن همراه کشور از نیمه دوم فروردین امسال آغاز شود.
طبق مفاد جدول زمانبندی این پروژه، کنسرسیوم تامین اتصالات باید تا روز 8 فروردین وظایف خود را درخصوص پرداخت حق لیسانس و ثبت شرکت انجام میداد.
بر این اساس اپراتور سوم باید تا نیمه اول اسفند 87 نصف مبلغ حق امتیاز این پروژه را - که معادل 150میلیون یورو (200 میلیارد تومان) بود - به دولت ایران پرداخت میکرد.
این اپراتور حدود 45 روز کاری از زمان برنده شدن در مزایده، زمان داشت تا شرکتی را طبق قوانین جمهوری اسلامی به ثبت برساند و حدود 60 روز کاری زمان داشت تا مبلغ لیسانس را به دولت ایران پرداخت کند.
طبق این زمانبندی 20 اردیبهشت جاری (دیروز) مهلت اپراتور سوم برای اجرای این مفاد به پایان رسید. حق لیسانس پروژه اپراتور سوم، مبلغ 420 میلیارد تومان است که کنسرسیوم تامین اتصالات باید در اسفند سال گذشته ضمانتنامه آن را ارائه میکرد، اما ظاهرا این کنسرسیوم در انجام تعهد خود تعلل کرده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفتگو با جامجم موضوع را چنین عنوان کرد: کنسرسیوم تامین اتصالات به دلیل ارائه نکردن ضمانتهای لازم و حقلیسانس در موعد مقرر، از دور مزایده خارج شده است.
دکتر محمد سلیمانی درخصوص جرایم در نظر گرفته شده برای کنارهگیری کنسرسیوم تامین اتصالات، افزود: طبق اسناد مزایده با این کنسرسیوم برخورد خواهد شد.سلیمانی درباره مدیریت پروژهها گفت: برای مدیریت پروژهها کارگروه تخصصی تشکیل دادیم و خودم هر روز مراحل کار این پروژهها را رصد میکنم و همچنین در برخورد با تخلفات و کمکاریها قاطع هستم.
اما این در حالی است که چند روز قبل یک مقام مسوول در سازمان تنظیم مقررات موضوع دیگری را مطرح کرد. وی گفته بود: سازمان تنظیم مقررات مختار است که برای زمانبندی اجرای پروژه اپراتور سوم تصمیم بگیرد و با در نظر گرفتن شرایط فعلی زمانبندی انجام تعهدات، برنده این پروژه را تغییر داده است.
او همچنین اظهار کرده بود: سازمان تنظیم مقررات مهلت جدیدی به اپراتور سوم تلفن همراه (کنسرسیوم تامین اتصالات) برای اتمام تعهدات خود در این پروژه داده است.
از طرفی در کمتر از 2 روز گذشته محمد عمران، رئیس هیات مدیره اتصالات در یک برنامه زنده تلویزیونی عربی در کشور خود گفته بود، شرکتش در ایران در زمینه ارتباطات تلفنی فعال شده و بحث جزایر سهگانه که بین امارات و ایران مطرح است، تاثیری بر فعالیت این شرکت در ایران نخواهد داشت.
این مسوول اماراتی گفته بود: بهرغم وجود اختلاف نظر، روابط کشورش با ایران خوب است و سرمایهگذاری از سوی اماراتیها در ایران با استقبال مسوولان ایرانی روبهرو شده است و انتظار داریم به محض راهاندازی خدمات ارتباطی شرکتمان در ایران، یک میلیون مشترک به دست آوریم. با وجود این کسی گمان نمیکرد اتصالات از این مزایده خارج شود؛ اما با توجه به برخی صحبتهای دیگر موضوع روشنتر میشود.
اما کنار گذاشته شدن یا به عبارت بهتر کنارهگیری کنسرسیومی که اتصالات یک ضلع آن است، شاید دلیل دیگری هم داشته باشد؛ دلیلی که انگیزه اتصالات برای کنارهگیری از اپراتور سوم را صدچندان میکند. ماجرا از این قرار است که مسوولان خصوصیسازی شرکت مخابرات ایران که هم اکنون در حال بررسی برای واگذاری بلوک 50 درصدی سهام این شرکت هستند، موضوع احتمال چندملیتی بودن این واگذاری را مطرح کرده و گفته بودند: برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس علاقه زیادی به سرمایهگذاری در این بلوک 50 درصدی دارند.
در بدبینانهترین حالت میتوان گفت درآمد این بلوک سهام بیش از 3 برابر درآمدی است که نصیب اپراتور سوم میشود و این میتواند برای کشوری مانند امارات که به دلیل ارتباط با آمریکا، از بحران مالی آن نیز متضرر شده، نعمتی باشد باد آورده. در همین احوال بود که خبر دیگری منتشر شد؛ مبنی بر تمایل شرکت اتصالات برای حضور در مخابرات ایران به جای داشتن پروانه اپراتور سوم.
بدیهی است؛ شرکت اتصالات هم مانند هر سرمایهگذار دیگری به دنبال سود بیشتر و راحتتر است و با توجه به نکاتی مانند نداشتن منع قانونی برای حضور در میان سرمایهگذاران خارجی، شرکت مخابرات ایران که بزرگترین و درآمدزاترین شرکت غیرنفتی ایران است و نیز سهولت سودآوری این سهام، ترجیح میدهد به جای حضور در ایران به عنوان اپراتور سوم تلفن همراه، سرمایهگذار بخش بزرگی از سهام مخابرات باشد.
سهولت سودآوری این سهام نیز از آنجا نشات میگیرد که اپراتور سوم باید میلیونها دلار تجهیزات، وارد و میلیون ها دلارصرف تبلیغات کند تا شاید به اهداف خود دست یابد، اما در مقابل، سهام مخابرات ایران مانند کاشت دیم است که نه مراقبتی میخواهد و نه زحمتی و تنها کافی است برای دریافت سود کلان مراجعه کند.
هرچند ممکن است این شرکت به دلایلی موفق به حضور در این سرمایهگذاری نشود، اما اقدام وزارت ارتباطات در کنار گذاشتن این شرکت، خاطره حضور شرکت ترکسل را زنده کرد که در اوایل کار دولت نهم باعث شد برنده مزایده اپراتور دوم را که در انجام تعهدات خود، تعلل میورزید، کنار بگذارد و این امکان را به برنده دوم آن مزایده واگذار کند که امروزه آن را با نام ایرانسل میشناسیم.دکتر سلیمانی در گفتگو با ما درباره مزایده اپراتور دوم به این نکته اشاره کرده که: اگر در آن زمان، از خود قاطعیت نشان نمیدادیم، معلوم نبود امروز اپراتور دوم داشته باشیم.
براساس آمار رسمی هم اکنون نزدیک به 45 میلیون مشترک تلفن همراه در کشور حضور دارند که از 2 اپراتور سراسری خدمات دریافت میکنند. این آمار ضریب نفوذ 60 درصدی تلفن همراه را نشان میدهد که براساس پیشبینیها، کشورمان آمادگی اشباع تا 115 درصد را دارد یعنی برخی مشترکان بیش از یک سیمکارت فعال خواهند داشت.
بر این اساس و در سادهترین شرایط، تعداد 20 میلیون مشترک آماده دریافت خدمات از اپراتور سوم هستند و این برابر میلیاردها سود ماهانه است.
- ۸۸/۰۲/۲۱