از تجهیزات ارزان قیمت اینترنت عقب افتادیم
رئیس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران اظهار داشت: 27 اردیبهشت روز جهانی مخابرات و ارتباطات، فرصت خوبی برای ارائه گزارشی از عملکرد چهار ساله شرکت مخابرات در دولت نهم است؛ چرا که امسال به نوعی سال پایانی دولت نهم است و باید یک مقایسهای در زمینه عملکردهای صورت گرفته انجام شود.
به گزارش ایلنا، وفا غفاریان در آستانه روز جهانی ارتباطات در یک نشست خبری اظهار داشت: در چهار سال گذشته بیش از 90 درصد وعدههای داده شده محقق شد که به طور تیتروار این وعدهها شامل تعطیلی بازار آزاد سیمکارت تلفن همراه، بهبود کیفیت آنتندهی تلفن همراه در جادههای فرعی، ضریب نفوذ تلفن همراه، تولید تجهیزات تلفن همراه در داخل کشور، اجرا شدن سایتشرینگ در شبکههای مخابراتی، واگذاری ده میلیون سیمکارت اعتباری همراه اول، رسیدن ضریب نفوذ تلفن همراه به 60 درصد، ایجاد پیامک تلفن ثابت، ایجاد MMS و GPRS، ایجاد اینترنت پرسرعت در کشور، کاهش هزینه اینترنت، ارتباط تمام روستاهای ایران، فعالسازی دفاتر ICT روستایی، واگذاری20 درصد سهام مخابرات به کارکنان خود و واگذاری شبکه هوشمند مخابرات است.
وی خاطر نشان کرد: باید اعلام کنیم که مخابرات به خودی خود نمیتوانست دستاوردی ایجاد کند و باید تمام سازمانها با آن همکاری میکردند و اگر دستاوردی به وجود آمده بر اساس یک کار گروهی وخیل بزرگی است.
غفاریان ادامه داد: در بخش تلفن همراه چند قول ویژهای دادیم که یکی از آنها در مورد نحوه واگذاری تلفن همراه و به روز کردن آن بود که برای این امر زمینهچینی برای دوموضوع لازم بود که یکی افزایش ضریب نفوذ تلفن همراه و دیگری تعطیلی بازار سیاه تلفن همراه بود که بحمدالله هر دو محقق شد و ما الان 30 میلیون مشترک تلفن همراه داریم و واگذاریها نیز به روز شده است.
بهبود کیفیت تلفن همراه نیمه محقق شده است
وی در ادامه سخنان خود به بحث بهبود شبکه تلفن همراه اشاره کرد و افزود: در مورد بهبود کیفیت تلفن همراه باید گفت که این امر به طور نیمه محقق شده است و در استانهای بزرگ مانند اصفهان و تهران که اختلالات بسیار بالایی وجود داشت؛ در حال حاضر یک بهبود نسبی ایجاد شده است. همچنین که پوشش جادهای کشور در 80 درصد انجام شده و 20 درصد مابقی تا پایان برنامه چهارم محقق خواهد شد.
رئیس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران واگذاری تلفن ثابت را به روز اعلام کرد و افزود: علاوه بر به روز کردن واگذاری تلفن ثابت بازارهای آزاد با وجود مقاومت بسیار از بین رفت و شبکه GSM روستایی نیز ایجاد شد که این امر مدیون شخص رئیسجمهور هستیم که در تکتک این طرحها ما را حمایت کردند و امروز شاهد ارتباط 53 هزار روستا به شبکه ارتباطی کشور و ایجاد هشت هزار و800 دفتر ICT روستایی هستیم و تا پایان برنامه چهارم نیز هزار و 600 دفتر دیگر ایجاد خواهد شد.
وی در خصوص وعدههای انجام شده نیز اظهار داشت: در خصوص وعده اینترنت ارزان و پرسرعت باید گفت که در چند نوبت برخی از اقلام اینترنت توسط شرکت مخابرات کاهش پیدا کرد ولی مصرفکننده به نوعی از این کاهش قیمت نصیبی نبرد و باید گفت که در این سه سال از تجهیزات ارزان قیمت اینترنت عقب افتادیم ولی در سال گذشته تا حدودی توانستیم بر این امر فائق آئیم و امیدواریم به زودی اینترنت ارزان و پرسرعت را به مصرفکنندهها عرضه کنیم.
وی در ادامه خاطر نشان کرد که هیچ مقطعی از دستاوردهای مخابرات جدا از تلاشهای مدیران سابق در دولت هشتم و نهم نیست و باید این نکته را مد نظر قرار داد که دستاوردهای مخابرات مدیون دولت هشتم نیز هست.
غفاریان در ادامه سخنان خود در پاسخ به خبرنگار ایلنا در مورد شکایت شرکتهای pap از شرکت مخابرات گفت: در واقع یکی از مدیرعاملان شرکتهای pap از مدیرعامل مخابرات شکایات کرده و وی نتوانسته تاکنون مدرکی به عنوان نمایندگی از کل شرکتها به دادگاه ارائه کند.
وی افزود: شرکت مخابرات تاکنون تمام موارد قانونیای که باعث رفع اتهام مخابرات از این موضوع میشود را جمعآوری کرده و این موارد آنقدر زیاد است که دادگاه به راحتی میتواند در این موضوع حکم کند.
وی در مورد بحث راهاندازی NGN و IN افزود: دو اتفاق بزرگ در شرکت مخابرات باعث شد که ایجاد بحث NGN و IN و توسعه زیرساختها به تعویق بیافتد که یکی از آنها جداسازی زیرساخت و دیگری جداسازی شرکت فناوری اطلاعات از مخابرات بود.
رئیس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران در مورد سخنان وزیر در زمینه بحث قاچاق مکالمات (ترمینیشن) اظهار داشت: در این مورد باید گفت قاچاق مکالمات در بخش ارجینیشن انجام میشود نه ترمینیشن و باید گفت که این پدیدهای است که به اپراتور مربوط نیست و اپراتور نمیتواند در مورد آن دخالت کند بلکه کنترل آن به عهده زیرساخت است.
وی افزود: متخلفین کسانی هستند که قاچاق میکنند نه اپراتور آن. البته ممکن است اپراتوری که سیمکارت ارزانتر میفروشد طعمه قاچاقچیان قرار گیرد ولی اپراتور متخلف نیست.
وی در پایان در خصوص ایجاد تلفن ثابت اعتباری گفت: ایجاد تلفن ثابت اعتباری هزینههایی دارد که یکی از آنها بابت پرداخت قبض است که ما طرحی داریم که این تلفنها به صورت پریپپ شود که هزینهها کم شود.
- ۸۸/۰۲/۲۳