ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

موضوع فروش اینترنتی بلیت مسابقات فوتبال در ایران در چند ماه گذشته حاشیه‌های فراوانی را برای طرفداران فوتبال و باشگاه‌های ورزشی به وجود آورده است.

پس از انتشار مجموعه گزارش‌هایی در رسانه‌ها در خصوص سهم بسیار بالای شرکت برهان‌مبین (مجری و پیمانکار سایت فروش اینترنتی بلیت‌) از فروش بلیت مسابقات لیگ برتر که در مواردی از سهم خود باشگاه‌ها هم بیشتر بوده! این موضوع مورد توجه رسانه‌های زیادی قرار گرفت.

در این میان برنامه90 هم گزارش‌هایی درباره مساله بلیت‌فروشی لیگ برتر پخش کرد تا سرانجام فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ در یک بیانیه اعلام کنند که قرارداد با شرکت برهان‌مبین به عنوان مجری فروش اینترنتی بلیت مسابقات لیگ برتر فوتبال، فسخ شده است.

اگرچه افکار عمومی و رسانه‌ها منتظر بودند تا با فسخ این قرارداد مشکلات به وجود آمده برطرف شود و تماشاگران بتوانند با خرید راحت و الکترونیکی بلیت مسابقات به ورزشگاه بروند اما باز هم اوضاع آن‌طور که می‌بایست پیش نرفت و حالا پای یک واسطه جدید و شرایط جدید برای فروش بلیت‌ها به میان آمده است.

 

فروش بلیت دربی توسط یک موسسه مالی

ماجرا از این قرار است که بعد از فسخ قرارداد فدراسیون فوتبال با شرکت برهان‌مبین، فروش بلیت مسابقات به عهده خود باشگاه‌ها گذاشته شد. به این ترتیب امسال برای اولین بار آن هم در مسابقه حساس و پرتماشاگر دربی پرسپولیس و استقلال، "موسسه اعتباری کوثر" کار فروش بلیط به تماشاگران را به عهده گرفت.

بر اساس اعلام باشگاه پرسپولیس که میزبان دربی پایتخت محسوب می‌شود، متقاضیان می‌بایست برای تهیه بلیت مسابقه دربی به شعب موسسه اعتباری کوثر مراجعه کنند و البته بر اساس اطلاعیه این باشگاه تخفیف‌هایی نیز برای تهیه بلیت از این موسسه در نظر گرفته شده بود.

در اطلاعیه باشگاه پرسپولیس آمده که با پیگیری‌های باشگاه پرسپولیس و با توجه به اینکه فدراسیون فوتبال ایران، فروش بلیت مسابقات را به عنوان حق باشگاه‌ها، به آنها واگذار کرده است؛ بلیت‌فروشی دیدار دربی که پنج‌شنبه هفته گذشته به میزبانی باشگاه پرسپولیس در ورزشگاه بزرگ آزادی برگزار شد در اختیار این باشگاه قرار گرفته است. به این ترتیب عرضه بلیت این دیدار از رقابت‌های لیگ برتر، از دوشنبه هفته گذشته از طریق شعب موسسه اعتباری کوثر انجام شد.

 

لزوم افتتاح حساب در موسسه کوثر

فارغ از اینکه حالا و بعد از سال‌ها ثبت‌نام ساده و اینترنتی، متقاضیان باید راهی خیابان‌ها و شعب یک موسسه مالی شوند، ماجرا به همین جا ختم نشده و خریداران بلیت قبل از تحویل بلیت باید یک مرحله جدید را پشت سر بگذارند. به این صورت که متقاضیان برای خرید بلیت مسابقات پرسپولیس، ابتدا ملزم به افتتاح حساب در موسسه مالی و اعتباری کوثر شده‌اند تا ظاهرا بتوانند از این طریق از تخفیف 20 درصدی برخوردار شوند.

اگر گنجایش ورزشگاه آزادی را حدود 80 هزار تماشاگر در نظر بگیریم با فرض لزوم ریختن حداقل 20 هزار تومان به حساب موسسه کوثر مبلغ 16میلیارد ریال فقط برای خریداران بلیت مسابقه دربی به سمت این موسسه سرازیر می‌شود. اما مساله اینجاست که باشگاه پرسپولیس تنها 80 هزار طرفدار نداشته و تعداد کسانی که برای دیدن بازی‌های این باشگاه روانه استادیوم‌ها می‌شوند به مراتب بیشتر است.

 

مشکلات بلیت‌فروشی توسط یک موسسه اعتباری

فارغ از این مساله فراموش نکنیم که بسیاری از شهرستانی‌ها و حتی روستاییان برای دیدن بازی دربی اقدام به تهیه اینترنتی بلیت می‌کنند اما از آنجا که این بار فروش بلیت به شکل اینترنتی نیست به ناچار می‌بایست تمام این افراد نیز به شعب موسسه کوثر مراجعه کنند. این در حالی است که این موسسه در بسیاری از شهرستان‌ها و روستاهای کشور شعبه ندارد و طرفداران شهرستانی و روستایی فوتبال مجبورند برای خرید بلیت آن هم در یکی از ایام وسط هفته و در ساعات اداری به مراکز استان و یا شهرهایی که موسسه کوثر در آنها شعبه دارد مراجعه کنند.

تمام این مشکلات در حالی به طرفداران فوتبال تحمیل می‌شود که به راحتی و با ساخت یک سامانه فروش اینترنتی بلیت امکان ساده‌ای برای ارایه این خدمت وجود داشت. اما این که چرا راه‌ها و روش‌های دیگری در پیش گرفته می‌شود و منافع باشگاه‌ها در نحوه انتخاب پیمانکار جدید چگونه است، موضوعی است که پاسخی برای آن نداریم.

 

پاسخ مدیر عامل مستعفی شرکت برهان مبین

در آخرین لحظات تهیه این گزارش اما عماد هنرپرور، مدیر عامل مستعفی شرکت برهان‌مبین، به پرسش‌های خبرنگار عصر ارتباط درباره ابهامات و مسایل مختلف شکل گرفته به شکل مکتوب پاسخ داد.

به گفته وی تعیین نوع قرارداد، سهم مجری و سهم باشگاه بر عهده فدراسیون و سازمان لیگ بوده و شرکت برهان‌مبین صرفا اطلاعات مالی جمع‌آوری کرده است. اگرچه مدیر عامل سابق این شرکت خود را صرفا مجری خواسته‌های کارفرمایان اعلام کرده و اینگونه موضع‌گیری کرده که امیدوار است سرنوشت این پروژه باعث ترس بخش خصوصی از ورود به حوزه ورزش نشود، اما برخی از آگاهان معتقدند چگونگی عقد قرارداد، علت فسخ قرارداد و چرایی اعتراضات باشگاه‌ها، دلایل ناگفته دیگری دارد که درباره آن صحبت نمی‌شود.

با این وجود و حسب مسوولیت رسانه‌ای پاسخ‌های وی به این شرح است:

 

*در هفته‌های اخیر مسایل حاشیه‌ای زیادی پیرامون فروش اینترنتی بلیت مسابقات فوتبال لیگ برتر مطرح شده است. چگونه و طبق چه تشریفاتی شرکت برهان مبین بلیت فروشی مسابقات لیگ برتر را به عهده گرفت؟ نوع قرارداد، سهم مجری و سهم باشگاه چگونه تعیین شده بود؟

این قرارداد در جریان ارتباطات کاری و مذاکرات چندجانبه که از سال 89 فی‌مابین شرکت برهان مبین، مرکز فناوری‌های ریاست جمهوری، فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ آغاز شده بود، منعقد گردیده و چند بار هم شکل قرارداد تغییر کرد. برای مثال در بازه‌ای از زمان قرار بود کار به صورت EPC باشد، یا به صورت پیمانکاری و یا روش‌های دیگر باشد. ولی در انتها بعد از تقریبا 5 سال تصمیم بر استفاده از روش BOT با تقسیم منافع در طی مدت زمان قرارداد، گرفته شد.

تشخیص سهم مجری و باشگاه بر عهده فدراسیون و سازمان لیگ بوده و ما صرفا اطلاعات مالی جمع‌آوری کرده در طی مدتی که کار را به صورت پیمانکار انجام می‌دادیم در اختیارشان قرار دادیم. بدیهی است مدیریت هر شرکتی سعی می‌کند با توجه به سرمایه و هزینه فرصت صرف شده، نسبت به سوددهی سرمایه قرار گرفته توسط سهامداران، مسوولیت پذیر باشد. ما هم اطلاعات مالی کامل و جامعی در اختیار آقایان تاج، ساکت، کفاشیان، درخشان و چند نفر دیگر قراردادیم. مطابق این جداول و داده‌ها، نرخ بازده داخلی (IRR) سرمایه ما حدود 23% بود. البته در سال‌های بعد چند عامل باعث شد سود ناشی از فعالیت شرکت بیشتر از پیش بینی ما شود. یکی اینکه پرسپولیس و استقلال تا آخرین هفته در کورس رقابتی بودند و بازی‌ها جذابیت دو چندانی پیدا کرده بودند. مساله دیگر راه اندازی بخش VIP بود که سود بیشتری داشت و دلیل دیگر نیز رایگان کردن بلیت طبقه بالا بود که هم سبب می‌شد جو ورزشگاه داغ‌تر شود و عده بیشتری بیایند، هم اینکه اسپانسرهای باشگاه هزینه طبقه بالا را به صورت چارتر پرداخت می‌کردند. (مطابق قرارداد و توافق‌های مکتوب)

 

*آیا شرکت ایده پردازان سپهر اطلاعات سهامدار برهان مبین است؟ آیا بین شرکت برهان مبین و موسسه مولی الموحدین رابطه‌ای وجود دارد؟

در زمانی که من مدیرعامل شرکت بودم، سهام شرکت به عنوان یک پروژه دانش‌بنیان به شرکت سامان امنیت پرداز واگذار شد که امری قانونی و کامل مطابق عرف و حقوق شرکت‌های تجاری است و در مراجع ذیربط نیز ثبت شد. از تاریخی که از مدیریت عاملی شرکت استعفا داده‌ام (بهمن ماه 95) تا کنون اطلاعی از انتقالات دیگر ندارم، ولی بعید می‌دانم چنین اتفاقی افتاده باشد.

اینکه شرکت سامان امنیت پرداز چه ارتباطی با سایر نهادها دارد یا ندارد را باید از مدیران آن شرکت پرس و جو بفرمایید. ما اطلاع داشتیم که این شرکت روابط نزدیکی با بانک ایران زمین دارد و مدتی نیز به عنوان بازوی فناوری اطلاعات این بانک فعالیت می‌کرده است.

 

*آرم فدراسیون فوتبال در بالای سایت footballeticket.ir و در بالای تمام صفحات آن وجود دارد؛ باتوجه به این که استفاده از این آرم برای یک شرکت خصوصی قانونی نیست و از سوی دیگر هم مالک دامنه این سایت  شرکت افق سبز فوتبال است به چه علت و بر چه اساسی از آرم فدراسیون فوتبال استفاده شده است؟

ما مالک سایت مذکور نبودیم، بلکه همانطور که عرض کردم بهره‌بردار بر اساس قرارداد BOT بودیم. پس سایت می‌بایست طبق خواست و شرایط حقوقی کارفرما اداره می‌شد. شرکت افق سبز جزو بدنه فدراسیون و با حضور کفاشیان در سمت هیات مدیره، از سوی کارفرما به ما معرفی شد و ما دخالتی در انتخاب این سایت و یا این شرکت نداشته‌ایم. تا مدت‌ها نیز همین شرکت به صورت پیمانکاری خدمات نیروهای مستقر در ورزشگاه را به ما ارایه می‌کرد. اگر در فصل گذشته به ورزشگاه مراجعه می‌کردید نیروهای ما و آنها با لباس‌های سبز و بنفش و نام شرکت‌های مربوطه‌شان کاملا مشخص بودند.

 

همانطور که اطلاع‌ دارید به تازگی باشگاه پرسپولیس ظاهرا بدون تشریفات خاصی کار بلیت فروشی را به موسسه مالی کوثر واگذار کرد نظرتان در این رابطه چیست؟

در زمانی که من مدیرعامل بودم نیز چندین بار این صحبت‌ها با طاهری(مدیر عامل پرسپولیس) مطرح شد که ما هم با یادآوری تبعات قانونی و مشکلاتی که گریبان ما و باشگاه را ممکن بود بگیرد، این موارد را رفع کردیم. بلیت کل بخش VIP را در اختیار باشگاه قراردادیم و پیشنهاد پرداخت آنلاین سهم باشگاه از محل بلیت فروشی و  موارد دیگر را مطرح کردیم.

تا آخرین روز مسوولیت بنده نیز سهم کارفرما که شامل نیروهای انتظامی، باشگاه، ورزشگاه و سازمان لیگ و موارد دیگر می‌شود، به صورت آنی پرداخت می‌شد و برخی اظهارنظرها که ما سهم دیگران را دیر می‌داده‌ایم خلاف واقعیت بود.

اینکه الان در غیاب من این مذاکرات در چه مرحله‌ای هستند و به چه نتیجه‌ای رسیدند را اما مطلع نیستم و نمی‌توانم اظهار نظر کنم.

 

*در مجموع آیا از نحوه اجرای پرو‍ژه فروش الکترونیکی مسابقات فوتبال توسط برهان مبین دفاع می‌کنید؟

این پروژه یک نیاز ملی بود که از سوی خود سازمان لیگ به مرکز همکاری‌های فناوری نهاد ریاست جمهوری مطرح شده بود؛ اجرای کار هم از دید من در سطح مقبولی از استانداردهای بین المللی بوده است. پشت صحنه اجراییات این پروژه، زیرساخت تکنولوژیکی لحاظ شده است که بخش بزرگی از آن به خاطر حواشی ایجاد شده به بهره برداری هم نرسید. بخش‌هایی مانند باشگاه مشتریان، برنامه‌های وفاداری مشتریان، خدمات ارزش افزوده به تماشاگران و موارد دیگر که در صورت اجرا هم سهم باشگاه و سازمان از درآمدها افزایش پیدا می‌کرد، هم سهم پیمانکار اما به دلیل حواشی ایجاد شده به نتیجه نرسید. امیدوارم آینده این پروژه، مثالی برای ترس بخش خصوصی از ورود به حوزه ورزش نشود.

  • ۹۶/۰۸/۱۲

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">