اینترنت 80 درصد در دنیا محدودتر شد
شبنم کهن چی - برای ما که در ایران زندگی میکنیم، محدودیت در دسترسی به اینترنت و اطلاعات چیز چندان عجیبی نیست. ما سالهاست با وبلاگها و سایتهای فیلتر شده مواجه هستیم. صفحه پیوندها که همان صفحهای است که هنگام عدم دسترسی به سایتها و وبلاگها با آن روبرو میشویم در الکسا رتبه سیزدهم را بین سایتهای پربازدید در ایران دارد. مجبور بودیم با انواع فیلترشکنها و پروکسیها و ویپیانها کار کنیم و از همین اجبار، بازار بزرگی به نام فروش ویپیان و فیلترشکن شکل گرفت که گردش مالی آنها در هر ماه، حالا به میلیاردها تومان میرسد! البته در این مورد ما در دنیا تنها نیستیم. تعداد کشورهایی که کم کم شبیه به ما میشوند در حال افزایش است. هفته گذشته PCmag.com نقشه آزادی دسترسی به اینترنت در جهان را منتشر کرد. این نقشه نشان دهنده کاهش جهانی آزادی اینترنت است.
دو سال از طرح لایحه SOPA در مجلس سنای آمریکا میگذرد. لایحهای که واکنش بسیاری از کاربران، صاحبان کسب و کار آنلاین و سرویسهای اینترنتی را در سراسر دنیا برانگیخت.
لایحه SOPA یا Stop Online Piracy Act در ظاهر لایحهای است که از حق کپی رایت کاربران محافظت میکند. این قانون در عوض حفظ کپی رایت، آزادی بیان را در اینترنت به خطر انداخته و اینترنت را محدود میکند. این محدودیت میتواند به شبکههای اجتماعی، حریم خصوصی کاربران، میزبانهای وب به خصوص در آمریکا و دارندگان فروشگاههای اینترنتی ضربه بزند.
از جمله شرکتهایی که مخالف این قانون هستند میتوان به گوگل، فیسبوک، توییتر و AOL اشاره کرد. بسیاری از کاربران هنگام ارایه این لایحه به سنای آمریکا، با تغییر آواتار و استفاده از برچسب در سایتها و وبلاگهایشان اعتراض خود را نسبت به تصویب و اجرای این لایحه نشان دادند و خواستار توقف روند بررسی و تصویب آن در مجلس سنا شدند.
حالا دو سال بعد از ارایه لایحه SOPA که اعتراض میلیونها کاربر را به دنبال داشت، به نظر میرسد محدودیت در دسترسی به اینترنت بیشتر شده است. این مساله در کنار خودکشی آرون شوارتز، هکر جوانی که برای مقابله با قانون سانسور اینترنت یا همان SOPA فعالیت میکرد، نارضایتی بسیاری از کاربران را در سراسر دنیا برانگیخته است.
بر اساس آمار اینفوگرافی منتشر شده در PCmag از هر 5 نفر در سراسر جهان 4 نفر به اینترنت، بدون سانسور و محدودیت دسترسی ندارند. حالا تعداد کمی از کشورها میتوانند ادعا کنند که دسترسی به اینترنت را بدون محدودیت برای مردمشان فراهم کردهاند.
تقریبا نیمی از جهان، یعنی 47 درصد از کشورها از جمله چین، سودان و عربستان قوانین سخت دولتی برای دسترسی به اینترنت دارند.
با وجود فشارهای بین المللی برای استقلال اینترنت، به نظر نمیرسد اوضاع دسترسی به اینترنت بهتر شود؛ این در حالیست که پیشبینی شده بود ایجاد تغییرات مثبت در برخی کشورها منجر به دسترسی به اینترنت بدون سانسور شود.
بر اساس نقشهای که هفته گذشته -یعنی ابتدای سال 2014 منتشر شده- فقط حدود 17 درصد از کشورهای دنیا دسترسی به اینترنت را بدون محدودیت برای کاربران خود فراهم کردهاند. 33 درصد از کشورهای دنیا تا حدودی دسترسی به اینترنت را برای مردم با محدودیت مواجه کردهاند. اما 47 درصد از کشورهای دنیا دسترسی به اینترنت را به شدت محدود کردهاند که ایران نیز جزو این 47 درصد شناخته شده است.
به طور کلی آمارها نشان میدهد فقط 17 درصد از مردم جهان تقریبا بدون محدودیت به اینترنت دسترسی دارند و 80 درصد از مردم جهان در استفاده از اینترنت با محدودیت روبرو هستند. به عبارتی چهار نفر از پنج نفر یا حدود 5.1 بیلیون نفر در دنیا امکان دسترسی بدون محدودیت به اینترنت را ندارند.
50 درصد از محدودیتهایی که برای دسترسی به اینترنت اعمال میشود در پنج کشور چین، هند، اندونزی، پاکستان و روسیه است.
بر خلاف آنچه پیش بینی شده بود بسیاری از کشورها محدودیت اینترنت را افزایش دادهاند که از آن جمله میتوان به هند، برزیل، آمریکا، آلمان، روسیه، آرژانتین، استرالیا، چین، ایران، مکزیک و اکراین اشاره کرد. در نهایت این آمارها به ما نشان میدهد متاسفانه طی سه سال گذشته با کاهش آزادی دسترسی به اینترنت، سانسور اینترنت در حال رشد است.
منبع : فناوران اطلاعات
- ۹۲/۱۱/۰۵