برنامه ملی بهداشت ارتباطات الکترونیکی تدوین میشود
یک کارشناس گفت: مبانی فناوری اطلاعات همراه و تکنولوژیهای روز در حال توسعه است و این مساله توجه بیشتر به سلامت جامعه در کاربرد صحیح آن را میطلبد.
به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا، علی گورانی - کارشناس مسوول برنامه بهداشت انرژیهای هستهیی و امواج الکترومغناطیس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی - با بیان اینکه ما در اقیانوسی از انرژیهای هستهیی و امواج الکترومغناطیسی (پرتوها یا تشعشعات) زندگی میکنیم که این انرژیها یا منشاء طبیعی دارند و یا مصنوعی گفت: قابل توجه است که بیش از 80 درصد از آسیبهایی که این تشعشعات به انسان تحمیل میکند، منشاء طبیعی دارد که در بین منابع طبیعی مولد اشعه، بیشترین سهم را تشعشعات زمینی و به خصوص گاز رادون 226 و پرتوهای ماورای بنفش نورخورشید دارد. اما با پیشرفت تکنولوژی و توسعه جوامع انسانی استفاده از انرژی های هستهیی و امواج الکترومغناطیس در کلیه عرصههای زندگی از اسباب بازی کودکان تا پیشرفتهترین تکنولوژیها متداول شده است.
وی ادامه داد: به همین دلیل پرتوگیری انسان از منابع مصنوعی به صورت روزافزون گسترش مییابد که از جمله منابعی که بهطور قابل توجهی پرتوگیری انسان را افزایش داده است، کاربری این انرژی در ارتباطات الکترونیکی است.
گورانی گفت: بنابر گزارش سازمان بهداشت جهانی دریافت انرژی انسان از سیستمهای ارتباطات الکترونیکی نسبت به 50 سال گذشته میلیونها برابر شده است.
وی افزود: این انرژیها از دو طریق یا از طریق سیستمها و تجهیزات فرستنده و یا از طریق دستگاههای گیرنده به انسان منتقل میشود که در مقایسه بین این دو بیشترین خطرات از سیستمهای گیرنده همانند موبایل به انسان منتقل میشود.
گورانی در بیان دلیل این موضوع افزود: از نظر فیزیکی هم وسائل و یا تجهیزاتی که انرژیهای پراکنده را جمع و به نقطهای از بدن متمرکز میکنند (مانند تلفن همراه) بسیار خطرناکتر از وسائلی هستند که انرژی را در فضا ساطع میکنند مثلا ذره بین که سطحی حدود چندین سانتیمتر مربع دارد، میتواند با تمرکز نور خورشید باعث آتش سوزی شود.
این کارشناس با بیان اینکه تلفن همراه انرژیهای پراکنده شده توسط آنتنها در فضا را جمع و در قسمتهای حساس بدن مثل مغز و گوش متمرکز میکند، اظهار کرد: استفاده از تلفن همراه باید با دقت و احتیاط کامل صورت بگیرد و حتی در کودکان ممنوعیت استفاده از این وسیله متداول شود؛ در این ارتباط سازمان بهداشت جهانی در قالب پروژه بینالمللی EMF (میدانهای الکترومغناطیس) توجه دنیا را به احتیاط در استفاده از این وسائل جلب کرده است. برای این منظور با همیاری آژانس بینالمللی انرژی اتمی سعی در متداولسازی اصل ALARA به معنی «به حداقل مواجه شدن رساندن» یا تا جایی که امکان دارد مقدار پرتوگیری را باید کاهش داد.
وی ادامه داد: این اصل (یعنی آلارا) دارای 3 زیر اصل زمان، فاصله و حفاظ (شیلد) است به این مفهوم که تا جایی که امکان دارد از این وسیله کمتر استفاده شود ( استفاده بهینه) که زمان پرتوگیری کاهش یابد و تا حد امکان فاصله این وسیله را از را بدن بیشتر کنیم چون انرژی امواج الکترومغناطیس به نسبت عکس مجذور فاصله کاهش مییابد و از حفاظ و شیلدهای مناسب استفاده شود.
گورانی تاکید کرد: استفاده از این وسیله برای کودکان اکیداً مضر است زیرا انرژی منتشره از موبایل قادر است در بزرگسالان در 25 درصد مغز و محتویات آن نفوذ کند اما تا سن 10 سالگی در 50 درصد ولی در سنین 5 تا 10 سالگی در 75 درصد مغز نفوذ کرده و موجب اثرات مخرب بهداشتی و سلامتی میشود.
کارشناس مسوول برنامه بهداشت انرژیهای هستهیی و امواج الکترومغناطیس وزارت بهداشت به ستاد اطلاع رسانی دومین کنفرانس بینالمللی شهروند الکترونیک و تلفن همراه (ICECC2012) گفت: جوامع هوشمند ضمن بهرهبرداری صحیح از تکنولوژی نو با تدوین قوانین و مقررات و آموزشهای همگانی از اثرات مخرب آنها تا حد امکان کاهش میدهند و این امر نه تنها یک ضرورت بهداشتی است بلکه از دیدگاه اقتصادی هم اهمیت ویژه دارد.
وی ابراز کرد: متاسفانه در کشور ما که عموماً ورود تکنولوژی با تاخیر آموزش کاربری صحیح آن همراه است تلفنهای همراه با وصف مزایای زیاد آسیبهای قابل توجهی هم به سلامت مردم وارد میکند؛ در این ارتباط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای رسالت سازمانی خود در قالب برنامههای مدون درصدد تدوین برنامه ملی بهداشت ارتباطات الکترونیکی و دنیای مجازی است که امید است IT و تکنولوژی مرتبط با آن با رعایت جوانب بهداشتی و سلامتی در کشور بهکار گرفته شود.
- ۹۰/۰۷/۲۶