تاثیرات شگرف ICT بر نظام بانکداری خاورمیانه
احسان موحدیان - بزرگراه فناوری - هنگامی که از پیوند IT با امور مختلف صحبت میکنیم، پیوند میان IT و بانکداری یکی از ملموسترین و بدیهیترین نکاتی است که به ذهن متبادر میشود. بدون شک استفاده از دستآوردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در صنعت بانکداری راهحلهایی بیهمتا را برای پیش برد فرآیندهای مالی و تجاری در جهان امروز که سرعت و رقابت فزاینده در آن حرف اول را میزند، در اختیار ما میگذارد.
تردیدی نیست که استفاده از این راهحلها ارزشمند است، حتی اگر هزینههای زیادی را هم به بانکها تحمیل کند. همین مسئله موجب شده تا بانکهای مختلف منطقه خاورمیانه و خلیجفارس هم کمکم به فکر استفاده از IT برای بهبود خدماترسانی به مشتریان و تسهیل امور بیفتند.
امروزه مدیران بانکهای مهم منطقه از ایجاد چارچوب خدماتمحور یا service orented architecture سخن میگویند و امیدوارند از این طریق بانکداری نوین را به خاورمیانه بیاورند. این کار بدون استفاده از دستآوردهای فناوری اطلاعات مقدور نخواهد بود.
شاید یکی از مشکلات پیش پاافتاده ولی مهمی که به کمک فناوریهای نوین قابل حل باشد کاهش هزینههای چاپ، کپی، فاکس و اسکن در بانکهاست. بانک NCB عربستان سعودی برای حل این مشکل به برونسپاری متوسل شده و تمامی امور چاپی خود را به یک مرکز دیتای جدید به وسعت 15 هزار مترمربع در شهر جده منتقل کرده است. این کار آنقدر صرفهجویی بهدنبال داشته که به NCB امکان داده دو شعبه دیگر بانکی در خاک عربستان سعودی ایجاد کند.
یکی از مدیران این بانک میگوید: «ما تمامی فعالیتهایی را که برایمان خیلی مهم نباشد از طریق برونسپاری انجام میدهیم. این کار به ما امکان میدهد تا روی کارهای اصلی خودمان متمرکز شویم، کنترل هزینهها را در اختیار داشته باشیم و از خطرات بکاهیم." بر طبق برآوردهای موسسه تحقیقاتی گارتنر بین یک تا سه درصد از درآمد اکثر شرکتها صرف چاپ، کپی، فاکس و اسکن کردن اسناد میشود. آمار نگرانکنندهتر که توسط IDC ارایه شده نشان میدهد که 90 درصد شرکتها و سازمانها نمیتوانند هزینههای واقعی این امور را برآورد کنند.
NCB با امضای قراردادی پنج ساله با شرکت Xerox در زمینه مدیریت اسناد به جنگ این مشکل رفته و موفق شده هزینههای چاپ اسناد را کاهش داده و روند گردش آنها را به میزان زیادی اصلاح کند. با کاهش کاغذبازی و بوروکراسی NCB شاهد صرفهجویی زیادی بوده است. NCB حتی مدیریت سیستمهای تهویه مطبوع خود را نیز به یک شرکت دیگر واگذار کرده و با این کار در هزینههای سالانه ناشی از مصرف برق 133 هزار دلار صرفهجویی کرده و همچنین توانسته هزینه خرید برخی تجهیزات ضروری و جدید را تامین کند.
اما کمک گرفتن از IT تنها به امور پیشپا افتادهای از ایندست محدود نمیشود. بانکهای منطقه بهطور روزافزون از انواع رایانه استفاده میکنند و بایگانی اسناد الکترونیک و مدیریت آنها به یک دغدغه مهم مبدل شده است. در اینجا هم شرکتهای IT به کمک بانکها آمدهاند و راهحلهای متنوعی را در اختیار آنان گذاشتهاند.
البته انجام درست چنین اموری برای بانکها بسیار حیاتی است، چون باعث میشود آنها در رقابت با دیگر بانکها بهتر عمل کرده و از رقبا پیش یبفتند.
مدیر بانک ملی کویت عقیده دارد اگر چه استفاده از دانش شرکتهای IT در این زمینه ضروری و لازم است. اما بانکها باید در نهایت این دانش را بر مبنای نیازهای خود بومی کنند و به دانش و توانایی لازم برای ایجاد سیستمهای اختصاصی مبتنی بر IT دست یابند، زیرا بدون شک بانکها خود بهتر میدانند که برای جلب نظر مردم باید در چه بخشهایی تحول ایجاد کنند.
کارشناسان معتقدند ایجاد مدلهای ارایه خدمات بانکی بر مبنای وب باید بهتدریج انجام شود تا هم بانکها و هم مردم به آن خو بگیرند و نقاط ضعف و قوت هم در حین کار مشخص شود و هر گونه بیتوجهی عواقب جبرانناپذیری بهدنبال خواهد داشت.
آنان میگویند برای ایجاد چنین سرویسهایی هر موسسه مالی و اعتباری باید ابتدا نوع خدمات مورد نیاز طیفهای متنوع مخاطبان خود را مشخص کند. سپس بر مبنای این نیازها خدمات تحت وب مناسب طراحی و ارایه میگردد.
بانک ملی کویت بههمین منظور چند سال قبل دست به مطالعات گسترده زد تا بتواند ضمن شناسایی کامل سیستمها و طراحی قدیمی خود یک استراتژی جدید IT را پایهریزی کند. در سیستم قدیمی این بانک که در داخل آن ایجاد شده بود هیچ اثری از IT به چشم نمیخورد و باید جایگزین میشد.
یکی از مسؤولان این بانک میگوید: «ما ابتدا در پی آن بودیم که یک سیستم حاضر و آماده را خریداری کرده و مورد استفاده قرار دهیم. اما بعد به این نتیجه رسیدیم که این کار تنها تا پنج الی 10 سال مشکل ما را حل میکند و پس از آن باید فکر دیگری بکنیم. لذا تصمیم گرفتیم یک سیستم بومی مبتنی بر IT را با کمک مشاوران خارجی طراحی و بهتدریج بهکار بگیریم.»
مقامات بانک ملی کویت در همین مرحله متوجه ضرورت تربیت نیروی انسانی متخصص و متبحر بهخصوص در حوزه بانکداری الکترونیک شدند و از آن زمان تاکنون در این بخش سرمایهگذاری گستردهای انجام دادهاند. یکی از مدیران این بانک میگوید: «ما ضمن آموزش نیروهای موجود، افراد تازهای را استخدام کردهایم، کاری که بسیار دشوار اما ضروری بود، چون در غیر این صورت موفقیت ممکن نبود. به هرحال فناوری خوب با استفاده از افراد مجرب بهدست میآید.»
وی میافزاید: «برای گروه فنی جدید درک مدل دیتای تجاری قدیمی بانک و اینکه هر برنامه کاربردی در چرخه مصرف اطلاعات باید در کدام بخش قرار بگیرد بسیار دشوار بود. اما در نهایت با بهرهگیری از محیط NET شرکت مایکروسافت این کار ممکن شد.»
البته او قبول دارد که هنوز هم باید کارهای بیشتری انجام شود و مهارتهای فنی بیشتری بهدست آید.
کارشناسان هشدار میدهند که اگر چه ایجاد سازگاری و یکپارچگی در میان برنامههای کاربردی مختلف جنبه مهمی از کار است، اما محقق کردن بانکداری الکترونیک و جلب رضایت مشتریان تنها از این طریق میسر نمیشود.
از نظر آنان پس از نصب و هماهنگسازی مولفههای مختلف برنامههای کاربردی با یکدیگر باید از کارآیی آنها در طول زمان هم اطمینان حاصل کرد. این کارآیی هم به چینش مولفهها و هم به نحوه هدایت و استفاده از آنها توسط منابع انسانی مربوط میشود.
بدون تردید عدم کنترل و ارزیابی مداوم در حین توسعه چنین سرویسهایی از کارآیی آنها خواهد کاست و فلسفه وجودیشان را زیر سوال خواهد برد.
بانک ملی کویت هماکنون یک پلاتفورم جامع را برای مدیریت خدمات، کارمزدها و... ایجاد کرده و چند پلاتفورم دیگر را نیز در دست بررسی دارد که هنوز آنها را بهکار نگرفته است.
مسئله مهم دیگری که بانکداری امروز با آن مواجه است مدیریت دسترسی و مدیریت هویت است. بررسیهای موسسه گارتنر نشان میدهد که اجرای درست طرحهای مدیریتی در این سطوح حتی اهمیتی بیش از اجرای طرحهای اصلی مرتبط با فناوری دارند، زیرا با کاستن از هزینههای مستقیم، ارتقای کارآیی عملیاتی و از میان بردن برخی دغدغههای امنیتی، ارزش تجاری حقیقی را به ارمغان میآورند.
در این میان بانکهای بزرگ منطقه خاورمیانه هم که برخی از آنها شعب متعددی در داخل و خارج از خاک اصلی خود دارند مجبورند به این مسئله اهمیت بدهند و در اینجا باز هم IT بهعنوان یک عامل سرنوشتساز حضور پیدا میکند.
برای حل مشکلات مربوط به مدیریت هویت سیستمهای پست الکترونیک بانکی در بسیاری از کشورهای خاورمیانه ارتقا داده شده و از سیستمهای email متعددی مانند Lotus Notes، Microsoft Exchange و در نهایت Mail Server شرکت Sun بهره گرفته شده است.
استفاده از چنین سیستمهایی ضمن متمرکز کردن فرآیند مکاتبات بانکهای منطقه به آنها کمک کرده تا خدمات متنوع خود را در قالب گروههای مربوطه سازمان دهند و یک استراتژی جامع IT بهوجود آورند.
حفظ امنیت اطلاعات و حریم شخصی مشتریان بانک دغدغه دیگری است که طی یکی دو سال اخیر موجب شده تا بانکهای منطقه از نرمافزارهای مدیریت هویت مختلفی استفاده کنند. یکی از محبوبترین این محصولات سیستم مدیریت هویت شرکت ناول است که به گستردگی مورد استفاده قرار گرفته است. علاوه بر این برخی بانکهای منطقه هم قصد دارند سیستمعامل کد باز لینوکس و بهخصوص نسخه SUSE Linux را جایگزین دیگر سیستمعاملها و بهطور عمده ویندوز مایکروسافت کنند، زیرا معتقدند لینوکس از کارآیی و امنیت بیشتری برخوردار است و ایجاد تغییرات در آن بر مبنای نیازهای شخصی به علت متن باز بودنش بسیار ساده است.
مدیران یکی از بانکهای منطقه در این مورد میگوید: «ما دوست داریم در آینده تا حد امکان از فناوری متن باز استفاده کنیم. البته ما از هیچ شرکتی جانبداری نمیکنیم. اما بر این باوریم که نحوه طراحی محصولات کد باز ما را بهتر به هدفمان میرساند. وقتی محصولی قابل مدیریت، کمهزینه و باثبات باشد، بهطور قطع از آن استفاده خواهیم کرد. هدف ما از بهکارگیری پلاتفورمهای جدید بانکداری جلب رضایت بیشتر مشتریان ظرف 10 سال آینده است و محصولات متن باز ما را بهتر به این هدف میرساند.»
استفاده از سیستمهای جدید مدیریت هویت ضمن آنکه رسیدگی به امور مشتریان را سادهتر کرده، گنجانده شدن کارمندان جدید در سیستم و تنظیم سطح دسترسی آنها را نیز سادهتر کرده است. علاوه بر این با استفاده از چنین سیستمهایی حذف افراد یا تغییر سطح دسترسی آنها نیز در صورت لازم راحتتر انجام میشود.
درحالیکه استفاده از این نرمافزارها تاکنون بیشتر حالت نرمافزاری داشته، هماکنون در جهان طرحهایی در دست اجراست تا از نرمافزارهای مدیریت هویت برای مدیریت و تنظیم سطح دسترسی فیزیکی افراد به بخشهای مختلف ساختمان بانک استفاده شود. امری که تحقق آن دگرگونی جدی در نظام بانکداری نوین ایجاد کرده و بسیاری از مشکلات کنونی را از بین خواهد برد.
در مجموع شکی نیست که فناوری ارتباطات و اطلاعات (ICT) انقلابی شگرف در صنعت بانکداری بهوجود آورده و تحولاتی که در این مقاله از آن یاد شده تازه آغاز یک راه طولانی است که شاید پایانی هم برای آن متصور نباشد. به قول یک کارشناس مسایل بانکی در خاورمیانه: «ما تا رسیدن به خط پایان خیلی کار داریم. نظام بانکداری بهشدت در حال تحول است و هنوز کارهای زیادی باید انجام شود. ما در آینده شاهد نصب برنامههای کاربردی و پلاتفورمهای نوینی در بانکهای منطقه خواهیم بود که عملکرد آنها را به میزان قابل توجهی ارتقا خواهد بخشید.»
- ۸۵/۰۵/۰۷