تسهیلات عجیب شهرداری به تاکسیهای اینترنتی
مشاور معاون شهردار تهران از کاهش هزینه طرح ترافیک برای پایین نگه داشتن قیمت تاکسیهای اینترنتی خبر داده است. اما این اقدام به آن معناست که شهرداری تهران و مدیران آن مجوز حضور حداقل یک میلیون خودروی آلاینده در محدوده طرح ترافیک را تسهیل کردهاند.
تاکسیهای اینترنتی برای تن دادن به ضوابط جدید شهری و قوانین حمل و نقل، هر روز شرط جدید و خواسته تازهای دارند. در آخرین مورد، آنها تهدید به افزایش قیمت خدمات خود کردهاند و حال مشاور معاون شهردار تهران اعلام کرده هزینه طرح ترافیک برای تاکسیهای اینترنتی کاهش مییابد تا آنها قیمتها را افزایش ندهند.
کمتر از یک هفته از تدوین و نهایی شدن دستورالعمل جدید شهرداری تهران برای ساماندهی وضعیت تاکسیهای اینترنتی گذشته، اما تاکسیهای اینترنتی برای تن دادن به این قوانین، مدام امتیاز میگیرند. اول از همه شهرداری اعلام کرد آنها میتوانند در ازای پرداخت عوارض دو درصدی، از پرداخت مالیات بر ارزشافزوده معاف شوند و حالا مساله کاهش هزینه طرح ترافیک عنوان شده و همه این امتیازات برای این است که به گفته علی پیرحسینلو «قیمت تاکسیهای اینترنتی افزایش نداشته باشد، بلکه کمتر هم بشود.»
به گواه آمارهای منتشر شده، در بهترین حالت 700 هزار سفر اینترنتی روزانه در تهران انجام میشود و این عدد در مقابل 18 تا 20 میلیون سفر شهری روزانه در تهران، چیزی کمتر از 4 درصد است. حال باید پرسید چرا چنین امتیازات و استثناهایی برای این چهار درصد در نظر گرفته میشود و از کجا معلوم که خواسته آخر آنها باشد و امتیازات جدید نخواهند.
از طرفی حتی اگر تعداد سفرهای تهران را یک میلیون سفر هم در نظر بگیریم، این به آن معناست که از هر 12 نفری که در تهران زندگی میکنند تنها یک نفر از تاکسی اینترنتی استفاده میکند. حال باید پرسید که چرا حدود 92 درصد مردم باید عوارض بدهند و آلودگی هوای بیشتری را تحمل کنند تا قیمتها برای 8 درصد شهروندانی که از تاکسی اینترنتی استفاده میکنند، افزایش پیدا نکند.
استفاده از تاکسی دربست در دنیا، جزو مصارف لوکس محسوب میشود و افراد در صورت تمایل به استفاده از خدمات خودروی شخصی باید هزینه آن را بپردازند. اما در ایران گویا این شرکتها تمایل دارند نشان دهند که خدماتشان یکی از خدمات مهم و حیاتی در حمل و نقل پایتخت محسوب میشود و هر تغییری در آن میتواند شریان حمل و نقل کل شهر را مختل کند. در این میان مشخص نیست که شهرداری چرا میخواهد از جیب کل شهروندان، خدمات این چنینی را ارزان نگه دارد.
از سوی دیگر به گفته مدیران تاکسی اینترنتی حدود دو میلیون راننده در ناوگان آنلاین فعالیت میکند، با فرض آنکه یک میلیون نفر از این رانندگان در تهران فعال باشند، شهرداری چرا و به چه دلیل باید حضور یک میلیون خودرو در محدوده طرح ترافیک را تسهیل کند؟ آن هم خودوهایی که به گفته شهرداری، سن آنها گاهی به 15 تا 25 سال هم میرسد و کاملا فرسوده و آلاینده هستند و حتی به موجب بخشنامه جدید قرار است تا سال 1401 از چرخه فعالیت خارج شوند.
این اقدام مصداق بارز عملکرد دوگانه در مدیریت شهری است. چراکه از یک طرف شهرداری، محدوده زوج و فرد را به کنترل آلودگی هوا تغییر داد و آن را گستردهتر کرد، امکان تردد ناوگان شخصی را به 20 روز در فصل کاهش داد، هزینه طرح ترافیک اصلی را افزایش داد و تسهیلات 400 هزار تومانی برای تعوض کاتالیست به رانندگان تاکسی داده اما از سوی دیگر، میخواهد برای کاهش قیمت سفرهای آنلاین در تهران، هزینه طرح ترافیک را کاهش دهد. از یک سو محسن پورسیدآقایی اعلام میکند که ناوگان فرسوده باید ظرف سه سال از ناوگان تاکسیهای آنلاین خارج شود و از سوی دیگر، مشاورش اعلام میکند که تسهیلاتی برای ورود همین خودروها به محدوده طرح ترافیک در نظر گرفته شده است.
این در حالی است که عوارض دو درصدی، رقم چندانی را به سفر اضافه نمیکند. اگر متوسط قیمت هر سفر درون شهری تهران را 20هزار تومان در نظر بگیریم، با احتساب عوارض دو درصدی، کرایه تنها 200 تومان اضافه میشود! به نظر میرسد پرداخت این هزینه از جیب یک میلیون مسافر این تاکسیهای اینترنتی ایده بهتری باشد تا اینکه آلودگی هوا در محدوده طرح افزایش یابد. آن هم در فصل سرد و پرتردد سال. (منبع:الف)