توضیحات وزیر ارتباطات درباره مشکلات شبکه شاد
وزیر ارتباطات گفت: بسته اینترنت رایگان اساتید دانشگاه از ۱۵ مهرماه فعال میشود.
به گزارش خبرنگار مهر، محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات صبح امروز ( چهارشنبه) در حاشیه جلسه هیئت وزیران در جمع خبرنگاران در رابطه با اختلال اخیر اینترنت و ادعاهایی مبنی براینکه شاید تاسیس شبکه ملی اطلاعات علت این اختلال باشد، اظهار داشت: شبکه ملی اطلاعات زیر ساخت اینترنت است و تضادی با اینترنت ندارد. این چیزی که در اذهان شکل گرفته است و با راه اندازی شبکه ملی اینترنت مختل می شود از اساس تفکر اشتباهی است.
وی عنوان کرد: اما اختلال در دسترسی یکی از اپلیکیشن های پیام رسان بود که نسخه وب آن با مشکل مواجه شده بود. براساس پیگیری دوستان ما در شرکت های زیرساخت، موضوع این بود که این پیام رسان برای مدیریت ترافیک خود، بخشی از ترافیکشان را بر روی خدمات ابری آمازون منتقل میکردند. آمازون در خدمات دهی به کاربران ایرانی برخی از محدودیت ها را اعمال کرده بود که با پیگیری های صورت گرفته حل شد. مسأله ای عمومی تحت عنوان اختلال وجود ندارد و شبکه نیز در حال ارائه خدمات و سرویس دهی است و مشکل خاصی هم وجود ندارد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در رابطه با گوشی های صاایران که گفته می شود چینی هستند، تصریح کرد: من هم مانند شما این خبر را دیدم. در هر حال اینکه تکنولوژی تولید گوشی را از صفر تا صد مانند قطعات و طراحی خودمان در کشور داشته باشیم و خودمان بخواهیم روی پای خود بایستیم و تولید کنیم طبیعتا در حال حاضر نداریم. در ابتدای تولید طبیعی است که با مدل های شبیه skd یا ckd شروع کنند و بعد به سایر مراحل برسند. اما به نظرم یک مطلب منفی نیست و حتی اگر با یک شرکت خارجی به تفاهم رسیده باشند که خط تولید آن را در داخل کشور تولید کنند هم در فاز اول مثبت است و باید شکل بگیرد.
آذری جهرمی در رابطه با نرم افزار شاد و مشکلات پیرامون آن مانند اینکه مشکل موجود مربوط به پهنای باند است، افزود: آنچه وجود دارد اینکه حدود هشت و نیم میلیون نصب فعال از اپلیکیشن شاد وجود دارد و یک و نیم میلیون نفر از آن استفاده میکنند و متوسط فعال پهنای باند هر کاربر ساده به صورت همزمان حدود ۱۵۰ کلیوبایت بر ثانیه است. این چیزی نیست که بتواند شبکه ما را دچار چالش کند.
وی افزود: مجموع ترافیکی هم که اپلیکیشن شاد را مدیریت میکند حدود ۱۸۰ تا ۲۰۰ گیگابایت در پیک است. بنابراین عددش عددی نیست که بخواهد در برابر این مسأله دچار چالش شود. مسأله ربطی به کیفیت ندارد. این شبکه، همان شبکه ای است که به سایر پیام رسان ها خدمت رسانی می کند پس مشکل از پهنای باند نیست. شاد اولین پیام رسان ایرانی است که مدل های خارجی خود را پست سر گذاشته است یعنی میزان مصرف شاد از واتساپ در ایران بیشتر شده است. طبیعتا به چالش های فناوری برمیخورد و در بخش نرم افزار نیاز به به روز رسانی خواهد داشت. حجم استفاده از این نرمافزار و پیام رسان بالا رفته است.
آذری جهرمی تصریح کرد: از همراه اول خواستیم که مرکز تماس راه اندازی کنند و این کار را کردند. مشکلاتی که مطرح می شود این است که معلمین و دانش آموزان احراز هویت نمی شوند که به سیستم «سناد» در وزارت آموزش و پرورش مربوط می شود که درحال به روز رسانی است. موضوع دومی که منعکس می شود این است که شاد روی گوشی ها نصب نمی شود یا پس از پاک شدن مجدد قابل نصب نیست که این بر می گردد به اینکه طراحی سکوی شاد برای نسخه ای از اندروید به بعد است که تیم توسعه دهنده باید آن را اصلاح کند تا با ورژن های پایین تر اندروید هم کار کند زیرا برخی مردم از گوشی های قدیمی استفاده می کنند که اندروید پایین تری دارد.
وی اضافه کرد: سومین مشکل، مشکل کندی است که به خود سرورها برمیگردد و انصافا کار بسیار پر تلاشی انجام میدهند تا خدمت رسانی کنند. شاهد این مساله، آن که توانستند واتساپ را پشت سر بگذارند به همین دلیل است که کار دشورای انجام می دهند. روز به روز ترافیکشان در حال بیشتر شدن است و ما هم همه توان خود را گذاشتیم که کمک کنیم. به آنها اعلام کردیم ظرفیت مراکز داده ما در چهار نود اصلی شبکه ملی اطلاعات در مشهد، تبریز، شیراز و تهران در اختیارشان است و می توانند سرورهایشان را به آنجا منتقل کنند. ضمن اینکه اشکالاتی وجود دارد اما نباید اقدامات درخورشان را نادیده گرفت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: اینکه دنبال مسئول هستید که تقصیر را گردنش بیاندازید، اصلا همه تقصیر من. آن مهم نیست که چه کسی این کار را می کند یا نمی کند. مهم این است که مشکل مردم را برطرف کنیم. همه در حال تلاش هستیم. هم همراه اول که زحمت سرمایهگذاری و توسعه فنی را می کشد هم آموزش و پرورش که کار برنامه ریزی و سیاستگذاری را انجام می دهد و چه شبکه که وزارت ارتباطات و اپراتورها انجام می دهند.
آذری جهرمی تاکید کرد: یک مسأله شفاف وجود دارد و منتشر شده است که شاد را که مصرف می کنیم در حجم اینترنت مصرف شده ما می زند که این مقدار مصرف شده است، درج میزان مصرف به معنای درج کاهش هزینه نیست و ما چک کردیم و در همه اپراتورها شاد رایگان است و حتی یک شکایت مستند دریافت نکردیم که کسی بگوید من شاد مصرف کردم و این اندازه پول از من کم شد. شما که خبرنگار هستید یک بسته بخرید و شاد را وصل کنید ببینید کم می شود یا نه. اینکه حالا بک خبرگزاری دوست دارد زیاد خبر برود را ما نمی توانیم کاری کنیم. آن خبرگزاری خاص دائم شبهه افکنی می کند.
وی اظهار کرد: حدود ۱۰۴ هزار استاد دانشگاه در سراسر کشور، وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد به ما لیست دادند و تا امروز صبح حدود ۴۶ هزار نفر از اینها درخواست دادند از بسته هدیه رایگان وزارت ارتباطات استفاده کنند که تقدیمشان می شود. پس بخش اساتید ما تمام شده و ۱۵ مهر ماه برای اساتید فعال می شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: می ماند دانشجویان که یک جامعه حدودا چهار میلیونی هستند که مخاطب ما هستند و بحث آموزش مجازی برای آنها هزینه ایجاد می کند. تصمیم ما با وزیر علوم این بود که همه ۱۱۰۰ دانشگاه کشور در سراسر کشور به شبکه فیبر نوری متصل شوند که عملیات اجرایی این کار آغاز شده و در حال پیشرفت است. راه دیگر اینکه وزارت ارتباطات خدمات ابری لازم را برای توسعه آموزش مجازی دانشگاه ها تسهیل کند که آن هم دارد ایجاد می شود و برخی دانشگاه های کوچک در شهرستان ها خدمات آموزشی شان مشکل دارد.
وی در پایان گفت: بنا بود هفته اول مهر در مورد بسته دانشجویان اطلاع رسانی کنیم که ظرف سه چهار روز آینده پس از جمع بندی اطلاعات در خصوص تسهیلاتی ویژه ای که برای دانشجویان در استفاده آموزش مجازی درنظر گرفتیم، حتما پیگیری خواهیم کرد. عذرخواهی می کنم که دو هفته طول کشیده است و مجبور هستند از جیبشان هزینه کنند. شخصا در حال پیگیری هستیم که ظرف چند روز آینده حل شود و دیگر آموزش مجازی برای دانشجویان هم هزینه نداشته باشد.