تولید گوشی همچنان در حد حرف است
بر اساس آمار غیررسمی ارایه شده، هفت کارخانه تولید گوشی وطنی ارقام بالایی وام برای راهاندازی خط تولید گوشی وطنی دریافت کردهاند که در این بین فقط در حدود دو هزار گوشی وطنی تولید شده
و جالب اینکه که از این تعداد حتی یک گوشی هم بازار تلفن همراه راه پیدا نکرده است چرا که فروشندگان و فعالان بازار معتقدند گوشیهای وطنی تاکنون نتوانسته اند رقیب گوشیهای خارجی باشد و بیشتر مشترکان ترجیح میدهند گوشی با نام تجاری معروف داشته باشند تا گوشیهای وطنی . این در حالی است که گوشی ساخت داخلی به مراتب گرانتر از گوشیهای با نام تجاری معروف دنیاست چرا که در حال حاضر بزرگترین نامهای تجاری دنیا با شناسایی بازار هدف اقدام به تولید گوشیهای ارزان قیمت کردهاند و این مساله مورد استقبال مخاطبان نیز قرار گرفته است.
احسان کیایی منش از کارشناسان ارتباطی در این زمینه به خبرنگار ما گفت: برخی سیاستگذاریهای غیرمنطقی و نادرست در زمینه تولید و تعرفه گوشی تلفن همراه باعث شده است تا ساخت گوشی تلفن همراه داخلی با مشکل مواجه شود.
وی تصریح کرد: تعرفه از جمله مهمترین مباحثی است که اگر به کمتر از 10 درصد برسد به طور قطع ساخت تولید گوشی وطنی رونق میگیرد در غیر این صورت هیچگاه تولید گوشی وطنی به صورت انبوه شکل نمیگیرد.
رمضانعلی صادق زاده، رییس سابق کمیسیون مخابرات مجلس نیز در این خصوص به خبرنگار موبنا گفت: زمانیکه تولید گوشی تلفن همراه در مجلس مطرح شد کمیسیون صنایع و معادن ازمدافعان و حامیان تولید داخل بود اما تصمیمهای عجولانه از قبیل افزایش تعرفه از چهار به 60 درصد که توجیه فنی و اقتصادی نداشت،سبب شد و تولید گوشی داخلی با شکست مواجه شود.
وی خاطر نشان کرد: فناوری تولید گوشی تلفن همراه با شتاب و تنوع هرچه بیشتر در حال رشد است به طوری که در دنیای کنونی در هر سه دقیقه یک گوشی تلفن همراه با کاملترین امکانات و کیفیت به بازار عرضه میشود و با این شرایط باید تولید گوشی در ایران را منتفی دانست.
صادقزاده افزود: پنج عامل بایستی در تولید گوشی وطنی از سوی تولیدکنندگان مورد توجه قرار میگرفت که عبارتند از حمایت از مصرف کننده با لحاظ این که باید دولت نیز آن را مورد توجه قرار میداد به این معنا که هم قیمت برای مصرف کننده ایدهآل باشد و هم آنقدر گوشی تلفن متنوع تولید شود که در بازار رقابتی حرفی برای گفتن داشته باشد.
وی افزود: عامل دوم برای تولید داخلی ایجاد اشتغال برای جوانان، عامل سوم جلوگیری از قاچاق واردات و عامل چهارم نیز افزایش درآمد دولت از تعرفهای است که برای واردات کالا در نظر گرفته میشود . مورد پنجم نیز عامل تنظیم بازار داخل بود که متاسفانه تولید گوشی داخلی نتوانست هیچکدام از ایده های مذکور را تحقق بخشد .
رییس سابق کمیسیون مخابرات همچنین تصریح کرد: کاهش تعرفه 60 درصدی در سال جاری نیز تاکنون نتوانسته است اهداف ذکر شده را محقق کند، اگر تولید داخل در سطح CKD صورت میگرفت ضمن ایجاد ارزش افزوده، انتقال فناوری و دانش فنی نیز انجام می شد.
وی گفت: درشرایطی که همه بازارها به خصوص در عرصه تلفن همراه به یکدیگر متصل هستند، تولیدکنندگان باید بازار منطقه را نیز در نظر بگیرند و فقط به بازار داخلی بسنده نکنند بلکه با ایجاد تنوع به حس رقابت دامن بزنند حال این که این مهم هنوز صورت نگرفته است و مشکلات پدید آمده به خاطر رعایت نکردن پنج عاملی بود که عنوان شد.
در هر صورت بازار تلفن همراه برای واردکنندگان غیررسمی روز به روز سودآورتر میشود و این در حالی است که تولیدکنندگان داخلی با گذشت سه سال از راهاندازی خط تولید گوشی داخلی طبق آمارفقط100 هزار گوشی تولید کرده اند اما در دریای بیکران گوشی تلفن همراه تولید 100 هزار گوشی یعنی هیچ و این مهم یعنی از بین رفتن سرمایههایی که میتوانست برای هزاران بیکار اشتغالزایی کند ولی....
- ۸۷/۰۶/۱۹