حسابهای اجارهای و راه مقابله با فرار مالیاتی
حسابهای نیابتی حسابهایی هستند که ذینفع اصلی آنها مشخص نیست، یعنی صاحب اصلی حساب یک فرد فقیر و مستمند است ولی مبالغ هنگفتی توسط آن جابهجا میشود و از دادن مالیات نیز فرار میکند. فرد مستمند پس از افتتاح حساب، آن را در ازای مبلغی ناچیز به شخصی اجاره میدهد. سالهای متمادی است که به علت عدم سازماندهی حسابهای بانکی، عصای دست محکمی برای مفسدان اقتصادی به نام حسابهای نیابتی فراهم شد که بهوسیله آن جرائم خود را پنهان میکنند. نبود قوانین و قواعد محکم برای سازماندهی حسابهای بانکی موجب میشود مفسدان تراکنشهای خود را پنهان کنند. با وجود مشخص نبودن ذینفع اصلی تراکنش برای نهادهای مبارزهکننده با مفاسد اقتصادی، زمینه بروز فسادهای کلان در اقتصاد کشور براحتی فراهم میشود.
طبق گفته محمدعلی دهقاندهنوی، معاون اقتصادی وزارت اقتصاد به این حسابها اصطلاحاً حسابهای اجارهای گفته میشود. عدهای با سوءاستفاده از هویت اقشار ضعیف جامعه مانند کارتنخوابها، معتادان و... نسبت به افتتاح حساب برای آنها اقدام میکنند. پس از احراز هویت، حساب بانکی به نام شخص افتتاح میشود. به ظاهر تمام روال اداری و قانونی طی شده ولی با این حال کاری خلاف قانون انجام میشود. شناسایی حسابهای نیابتی تا هنگامی که از آن حساب تخلفی آشکار نشده، ممکن نیست، چرا که تمام مراحل قانونی را طی کرده است. وقتی گردش مالی یک حسابی بالا باشد، اداره امور مالیاتی تشخیص میدهد باید صاحب حساب مالیات بپردازد و معمولاً هم مالیات این حسابها میلیاردی است. از طریق کد ملی صاحب حساب، بررسیهای مورد نیاز انجام میشود و اگر آن کد ملی هیچ مالیاتی پرداخت نکرده باشد، مراحل دیگری از بررسیها انجام میشود. در مسیر این بررسیها شاهد هستیم برخی از این حسابهای بانکی با گردش بالا متعلق به کارتنخوابهاست. بعضاً دیده شده در حساب افراد بیبضاعت چندین میلیارد تومان سپردهگذاری شده است و گردش مالی آن حساب هیچ تناسبی با وضعیت درآمدی صاحب حساب ندارد. کسی که حساب خود را اجاره داده است به لحاظ قانونی متخلف است و مجازاتی هم برای آن فرد دیده شده است. از طریق چنین حسابهایی میتوان انواع سوءاستفاده را که عبارت است از فرارهای مالیاتی، پولشویی، کلاهبرداری و... انجام داد.
روش کشورهای توسعهیافته مثل آمریکا و کانادا در مقابله با حسابهای نیابتی این است که برای هر فرد سقفی در داشتن حساب تعیین و آنها را سازماندهی میکنند. به طور کلی تراکنشها در فضای واقعی نیست که نشود آن را شناسایی و ردگیری کرد، بلکه در فضای مجازی رخ میدهد، لذا براحتی میتوان گفت چه مقدار پول از حسابی به حساب دیگر منتقل شده است. از سال 1395 طرح سازماندهی حسابهای بانکی شروع شد. پس از گسترش بیحد و اندازه حسابهای بانکی و استفاده مردم از کارتهای بانکی برای انجام معاملات، تشخیص هویت و شناسایی صاحبان اصلی حسابها مورد توجه قرار گرفته است.
در راستای اجرای این طرح از اواخر سال 95 تحلیل، تولید و توسعه سامانهای به نام نهاب (نظام هویتسنجی اطلاعت مشتریان بانکی) در دستور کار بانک مرکزی ایران قرار گرفت. در حقیقت، این سامانه بهگونهای طراحی شده است که با اتصال به دادههای سازمان ثبتاحوال، ثبت اسناد و اطلاعات بانکهای تجاری، امکان اعتبارسنجی مشتریان را فراهم میکند. در ادامه، بانک مرکزی وظیفه بهروزرسانی این سامانه را بهصورت مداوم در آذرماه 1397 به تمام بانکها و مؤسسات غیربانکی ابلاغ کرده و در پایان، انتهای فرصت بانکها برای بهروزرسانی اردیبهشت 98 اعلام شد و بانک مرکزی در این ماه بخشنامه مسدود کردن حسابهای فاقد اطلاعات هویتی کامل را صادر کرد. در این میان، اولین آمار از وضعیت سازماندهی حسابهای بیهویت در کشور به بانک ملی ایران که یکی از معتبرترین بانکهای ایران است بازمیگردد.
طبق آمار ارائهشده، در حال حاضر 95 درصد حسابهای بانک ملی احراز هویت شدهاند که این عدد بهظاهر رضایتبخش است اما اگر دقیقتر نگاه کنیم 5 درصد باقیمانده حسابها، روی دیگر این آمار را نمایان میکند. با اینکه این روزنه تاریک در نظام بانکی ایران شناساییشده ولی هنوز مسؤولان قصد مسدود کردن آن را ندارند و مفسدان اقتصادی در حال استفاده از این روزنه برای رسیدن به مقاصد خود هستند.(منبع:وطن امروز)