خطر قرار گرفتن صنف فاوا در مشاغل پرریسک

زهرا میرخانی - به گفته رییس اتحادیه رایانه تهران در سال 96 حدود 300 واحد صنفی تعطیل شدهاند و در سه ماهه ابتدایی سال جاری 300 واحد صنفی دیگر هم به تعطیلی کشانده شدهاند.
شاید ما به عنوان خواننده فقط هنگام خواندن این سطور به عمق فاجعه فکر کنیم و پس از گذشت اندکزمانی و با توجه به مشکلات بیشمار اقتصادی حاکم بر کشور، به سرعت اینگونه اخبار را به بوته فراموشی بسپاریم. واقعیت این است که هیچکدام از ما به علت گستردگی و پراکندگی واحدهای صنفی اصلا متوجه خاموش شدن چراغ یک مغازه یا شرکت نمیشویم و در بسیاری از موارد متاسفانه این موضوعات به تیتر اخبار تبدیل نمیشوند.
حالا اما بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه آیسیتی در حال تعدیل نیرو هستند و البته به دلایل متعدد، از جمله حفظ وجهه شرکتهایشان مایل به انتشار این اخبار نیستند، این در حالیست که بسیاری از افراد بقای خود را در ترک این بازار کساد میدانند و در سکوت محض بازار را ترک میکنند.
علیالحال هر روز که میگذرد، چراغی در صنف آیتی خاموش میشود و هر چراغی که خاموش میشود به این معناست که در جایی سفرهای کوچکتر میشود. در نظر داشته باشیم که مشاغل همچون زنجیرهای به هم وابسته هستند و از تولیدکننده تا عرضهکننده و فروشنده یک مغازه و حتی یک پیک موتوری را تحتالشعاع خود قرار میدهند، بنابراین با از بین رفتن هر شغل این سفره کوچک و کوچکتر میشود و ممکن است کفاف زندگی بخشی از این زنجیره را ندهد.
این که اتحادیهها و صنوف غالبا آمار و ارقام دقیق ارایه نمیدهند شاید دلایل و مسایلی دارند اما پایین کشیدن کرکره پاساژها و تعطیلی مغازهها و شرکتها اثرات منفی خود را بر بازار میگذارد و مدت مدیدی است که شاهد مرگ آرام و بیسروصدای صدها شغل در این حوزه هستیم.
اما مسالهای که در این میان کمتر مورد توجه قرار میگیرد این است که عدهای انسان که تجربه و مهارت کافی کسب کردهاند از این بازار و صنف در حال خروج یا کوچ کردن هستند. اتفاق نامطلوبی که با توجه به اهمیت و کمبود شدید نیروی انسانی باتجربه در این صنف، حتی اگر روزیروزگاری دوباره این بازار جان تازهای بگیرد، شاید دیگر نتوان آنها را اقناع و دوباره جذب کرد. چراکه این افراد نسبت به صنف آیسیتی بیاعتماد شده و جذب مشاغل مطمئنتر خواهند شد، مانند قشر ما روزنامهنگاران که سالهاست کار پرریسک و نامطمئنی داریم و تقریبا هر کدام از همکاران که چندباری با تجربه تلخ تعطیلی و بیکاری مواجه شدهاند، به ناچار جذب مشاغل دیگر شده و دیگر هیچگاه به شغل سابق خود که اتفاقا بسیار تجربه و مهارت در آن اندوخته بودند، باز نگشتند.
حالا به نظر میرسد صنف فاوا نیز در زمره تبدیل شدن به مشاغل پرریسک است که شاغلان در آن دایما به علت وابستگی بخش زیادی از این صنعت به نوسانات ارزی، چالشهای قانونی، تعدیل و تعطیلی شرکتها، بیتوجهی دولت به این صنعت، لوکس انگاشتن آن و در نهایت دریافت پیشنهادهای کاری از کشورهای مختلف در حال خروج از آن هستند.
بار دیگر تاکید میشود در دنیایی که پولسازترین شرکتهای دنیا از صنف فاوا هستند و این صنعت در زمره پیشران توسعه کشورها تلقی میشود، یکی از بزرگترین چالشها، حفظ و تربیت نیروی انسانی ماهر است و از دست دادن آنها به راحتی قابل جبران نخواهد بود. (منبع:عصرارتباط)
- ۹۷/۰۴/۲۴