رانت خواری صنعت نرم افزار را ضعیف کرده است
مهندس بیتا طهماسبی مدیر شرکت خدمات آواژنگ و عضو کمیسیون نرم افزار سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران در گفتگو اختصاصی با سایت سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور ضمن انتقاد از عدم توجه مسئولین به نابودی صنعت نرم افزار کشور عنوان کرد متاسفانه وجود رانت در مسیر برگزاری مناقصات نرم افزاری در کشور و جابجایی مبالغ هنگفت برای تغییر نتایج مناقصات برگزار شده علاوه بر نابودی شرکت های نرم افزاری کشور به بی اعتمادی مدیران بخش دولتی و خصوصی نسبت به توان داخلی نرم افزار کشور و در نهایت تضعیف صنعت نرم افزار منجر خواهد شد.
طهماسبی با اشاره به مشکلات فراوانی که گریبانگیر صنعت نرم افزار کشور است افزود ملموس ترین نتیجه عدم ارجاع کارهای نرم افزاری کشور به بخش خصوصی مهاجرت صنعت نرم افزار کشور است که از دو دیدگاه قابل تامل می باشد. در دیدگاه اول ما شاهد هستیم که در طی دو سه سال اخیر تعداد قابل توجهی از نیروهای انسانی و متخصص صنعت نرم افزار کشور جذب کشورهایی همچون استرالیا، کانادا و ... شده اند و در واقع حاصل سرمایه گذای بخش خصوصی برای پرورش نیروی انسانی کارآمد در حوزه نرم افزار به راحتی در اختیار شرکت های غربی قرار می گیرد و صنعت نرم افزار کشور به دلیل نداشتن هیچ گونه برنامه و استراتژی مشخص و اجرایی به سادگی مهمترین سرمایه های خود را از دست می دهد. اما دیدگاه دوم که بسیار قابل تامل و برای صنعت نرم افزار کشور نیز به منزله زنگ خطر می باشد مهاجرت شرکت های نرم افزاری به سمت کسب و کارهایی با درآمدزایی بیشتر و ساده تر مانند صنعت ساختمان، خرید فروش آهن آلات ،واردات پوشاک و ... است که در حقیقت دگردیسی مدیران و شرکت های نرم افزاری از محور توسعه نرم افزار به سمت توسعه کسب و کار در حرفه هایی غیراز صنعت نرم افزار را به دنبال دارد. به عبارت ساده تر آن بخشی هم از نیروی انسانی فعال در صنعت نرم افزار کشور علی الخصوص در سطح مدیران که در کشور مانده اند با مهاجرت از صنعت نرم افزار به سایر زمینه های کسب و کار، خلاء نیروی انسانی کارآمد در این صنعت را دامن می زنند .
عضو کمیسیون نرم افزار سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران با اشاره به ضعف مدیریتی صنعت نرم افزار کشور عنوان کرد تجربه طرح تکفا برای حمایـت از صنعت نرم افزار کشور می بایستی با دقت بیشتری مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد و توجه به دستاوردهاو نقاط مثبت این طرح می تواند در دستور کار دولتمردان برای جلوگیری از نابودی صنعت نرم افزار کشور قرار گیرد. وی با اشاره به خلاء وجود متولی مشخص برای صنعت نرم افزار در کشور افزود لازم است همانگونه که دولت از سایر صنایع تولیدی و یا خدماتی که در بدو تاسیس هستند حمایت های لازم را به عمل می آورد و بستر لازم را برای رشد و شکوفایی اقتصاد کشور در آن حوزه ایجاد می نماید در صنعت نرم افزار نیز با برنامه ریزی صحیح ضمن درک مشکلات و نیازمندیهای واقعی صنعت نرم افزار کشور فرصت توسعه یافتگی را نیز برای این صنعت نوپا فراهم آورد.
طهماسبی با انتقاد از عملکرد برخی از مدیران و شرکت های نرم افزاری در اجرای پروژه های نرم افزاری افزود این یک واقعیت است که یک شرکت کوچک نمی تواند محصول بزرگ تولید کند. این موضوع به عنوان یک اصل در همه دنیا پذیرفته شده است زیرا محصول بزرگ مدیریت قدرتمند و سازکار و برنامه قوی نیاز دارد، پروژه های بزرگ به طیف وسیعی از تخصصی های انسانی نیازمند هستند که شرکت های کوچک فاقد دانش لازم برای مدیریت این منابع می باشد و وقتی که این شرکت ها در مناقصات دولتی وارد می شوند و با استفاده از رانت های موجود نتیجه مناقصه را به نفع خود تغییر می دهند در واقع با علم به اینکه توان لازم برای اجرای آن پروژه را ندارد لطماتی سنگینی را بر بدنه صنعت نرم افزار کشور وارد می نمایند که جبران خسارت ناشی از آن سربار هزینه سنگینی برای دولت و بخش خصوصی به همراه خواهد داشت.
طهماسبی با اشاره به تجارب انجام پروژه های موفق نرم افزاری در کشور افزود توان بخش داخلی نرم افزار کشور متناسب با نیازهای صنعت نرم افزار کشور می باشد هر چند که بر کسی پوشیده نیست سرعت تغییر تحول در نیازهای مشتریان به واسطه تغییرات تکنولوژیک و افزایش سطح دانش و آگاهی عمومی در جامعه بسیار بالا می باشد و لازم است در این خصوص بازآموزی ها و دوره های آموزشی مورد نیاز برای نیروی انسانی بطور مستمر و پیوسته برگزار شود .
وی در پایان ضمن تاکید بر ضرورت توجه جدی مسئولین به رکود بازار نرم افزار کشور و همچنین توجه جدی مدیران شرکت های نرم افزاری به ورود پرسرعت رقبای خارجی به بازار نرم افزار ایران افزود عدم ارجاع صحیح کارها به شرکت های توانمند، شفاف نبودن روند برگزاری مناقصات ، وجود رانت و تحریف در مسیر برگزاری مناقصات و ... علاوه بر خسارت نامحسوس و غیر مستقیم ناشی از عدم موفقیت پروژه هایی که در نتیجه مناقصات نا سالم اجرا می شوند موجب نابودی صنعت نرم افزار کشور در سال های آینده نیز خواهد شد
- ۸۶/۰۶/۰۴