ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

مدیر کل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات رگولاتوری با تشریح نحوه مدیریت و نظارت بر عملکرد شرکت‌های فعال در حوزه آی‌تی از راه‌اندازی سامانه بومی نظارت بر عملکرد این شرکتها در 3 فاز تا 7 ماه آینده خبر داد.

علیرضا اصغریان در گفت و گو با فارس، در خصوص اولین اقدامات دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در آغاز به کار این دفتر گفت: یکی از ابزارهای اولیه‌ نظارت "بانک‌های اطلاعاتی " است به همین دلیل در اولین قدم، تهیه بانک‌های اطلاعاتی در دستور کار قرار گرفت.

مدیر کل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات رگولاتوری ادامه داد: سپس با تدوین روش‌های نظارتی، نظارت به دو بخش "سیستم نظارت از راه دور " و "سیستم نظارت از راه نزدیک " تقسیم شد که در دسترس‌ترین و بهترین روش با توجه به شرایط آن زمان، ساماندهی سیستم نظارت از راه نزدیک بود.
** سیستم نظارت از راه نزدیک

مدیر کل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات رگولاتوری در توضیح سیستم نظارت از راه نزدیک گفت: در این سیستم، بانک‌های اطلاعاتی، فرایندها و فرم های نظارتی، تنظیم برنامه نظارتی سالانه با کنترل‌های هفتگی و اتوماسیون سیستم نظارتی تهیه شد.

اصغریان خاطرنشان کرد: در حال حاضر سیستم نظارت از راه نزدیک به صورت اتوماسیون در حال اجرا است و با استفاده از این سیستم، بازرسان سازمان تنظیم در بازرسی‌ها به ندرت از کاغذ استفاده می‌کنند و اطلاعات مربوط به نظارت نیز به وسیله ابزار های نظارتی از طریق شبکه به دیتابیس سازمان منتقل می‌شود.
**سیستم نظارت از راه دور

اصغریان سیستم نظارت از راه دور را نوع دیگری از نظارت برشمرد و گفت: این سیستم دارای ویژگی غیرمستمر و غیردائمی است که در این نوع نظارت از طریق اتصال به شبکه، اپراتور وارد شرکت شده و با کنترل و تست تجهیزات، عملکرد دارنده پروانه در چارچوب قوانین و مقررات ارزیابی می‌شود.
** لزوم نظارت از راه نزدیک

وی در خصوص ضرورت وجود سیستم های نظارت از راه نزدیک در کنار سیستم‌های نظارت از راه دور گفت: توسعه سریع سرویس‌های فناوری اطلاعات و خدمات ارایه شده برای این شبکه، مکانیزمی متناسب با ماهیت این سرویس‌ها را می‌طلب، و قطعا مهمترین مشخصه‌ این سرویس‌ها، برخط بودن آنها است. این شاخص باید در سیستم نظارتی نیز وجود داشته باشد که این امر جز با بهره‌گیری از یک سیستم الکترونیکی برخط میسر نمی‌شود.

به گفته اصغریان، سیستم نظارت از راه نزدیک به صورت ذاتی فاقد خصیصه برخط بودن است به همین دلیل برای شناسایی متخلفین و شبکه‌های موازی ایجاد شده، ضروری است. از سوی دیگر حضور در محل و برخورد نزدیک با مباحث فنی، اجتماعی و اقتصادی، نگرش‌های واقعی از شرایط موجود را به سازمان منتقل خواهد کرد که این امر هرگز از سیستم‌های نظارت از راه نزدیک بر نمی‌آید.

مدیر کل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات رگولاتوری تاکید کرد: بر همین اساس سیستم‌ کارآمد و موثر تلفیقی از این دو نوع سیستم است که نبود هر یک موجب ضعف مکانیزم سیستم‌های نظارتی خواهد شد.

اصغریان گفت: خدمات و سرویس‌های فناوری اطلاعات در دنیا و بالطبع کشور ما روز به روز گسترش پیدا می کنند و آینده ارتباطات یقینا در گرو سرویس‌های فناوری اطلاعات و شبکه‌های بی‌سیم خواهد بود.

وی ادامه داد: بنابراین پاسخ گویی به نیاز کاربران این سرویس ها که شمار آنها همچنان در حال افزایش است، سازوکار نظارت قوی تری می طلبد و باید به دنبال روشی فراتر از یک سیستم نظارتی غیردائمی و مقطعی بود که این مهم جز با حرکت به سمت سیستم های نظارتی یکپارچه و دائمی میسر نخواهد شد.
** بومی سازی سامانه‌ نظارت ضرورت یا انتخاب؟

مدیر کل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات، با منحصر به فرد خواندن ساختار تولید، توزیع، نوع عملکرد ارتباطی و توزیع پروانه در حوزه سرویس های فناوری اطلاعات در ایران، خاطرنشان کرد: درحالی که در ایران بالغ بر 1400 ISP و ISDP وجود دارد این تعداد در کشور یک میلیارد نفری هند به 10 عدد نمی رسد.

اصغریان ادامه داد: نظارت بر انواع سرویس هایی که شرکت های مختلف با ساختارهای متفاوت ارائه می کنند، سازوکار نظارتی مختص به خود می طلبد و باید با ساختار شبکه توزیع ایران از نظر فنی و فرهنگی منطبق باشد تا تجربه‌های ناموفق گذشته در مورد سیستم های نظارتی تکرار نشود.

اصغریان یادآور شد: ممکن است یک سیستم کاملا خارجی قادر به کنترل تعداد بسیاری از شاخص‌‌های فناوری اطلاعات باشد اما انطباق آنها با ساختار و شاخص‌های سرویس‌های فناوری اطلاعات ایران میسر نباشد. بر همین اساس، سرفصل‌های سامانه‌های بومی نظارت تعریف شد.

مدیر کل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات، یک طرح بومی کارآمد را تلفیقی از سامانه‌های تجربه شده و نیازمندی داخلی دانست و تاکید کرد: در مطالعات تطبیقی طراحی مدل بومی این سامانه، تجربه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه برای اتخاذ رویکرد مناسب در نظر گرفته شده است.

اصغریان در خصوص میزان بومی بودن این سامانه گفت: در ایجاد این مدل نظارتی، با بهره گیری از تجهیزات موجود، ساختار شبکه، مدل و بسته نرم‌افزاری را طراحی خواهیم کرد.

وی تاکید کرد: این سامانه صرفا مختص پروانه های ایران است و تنها الزامات و نیازمندی‌های ایران را برآورده می‌کند و همچنین با سیستم‌های مختلف مورد استفاده کلیه دارندگان پروانه سازگار خواهد بود.

وی خاطر نشان کرد: در ایجاد این مدل قطعا ادعا و تصمیم یک اختراع جدید را نداریم بلکه قصد داریم با استفاده از یک ساختار تکنیکال و بسته نرم افزاری بومی، مدلی ماندگار و متناسب با نیازهای داخلی طراحی کنیم.
** امکان رتبه‌بندی و پایش عملکرد فعالان حوزه فناوری‌اطلاعات

به گفته اصغریان، یک سیستم نظارتی کارآمد باید علاوه بر امکان نظارت‌ بر سرویس ها به‌ منظور اعمال مقررات و رویکردهای تنبیهی، امکان رتبه‌بندی و پایش عملکردها و اعمال مکانیزم‌های تشویقی را نیز فراهم ‌کند.

وی ادامه داد: باید داده‌ها به صورت آنلاین موجود باشند تا یک مدیر بتواند به صورت آنلاین به داده‌ها و آمار مورد نظر خود دسترسی داشته باشد و براساس واقعیت‌ها تصمیم‌گیری کند.

اصغریان این سیستم را برخوردار از ویژگی امکان پایش توصیف کرد و گفت: با استفاده از سیستم نظارت بومی می توان در لحظه به اطلاعاتی از قبیل آخرین وضعیت پروانه های صادر شده و عملکردها دست یافت و حتی به این سوال که آیا پروانه‌های صادر شده توانسته است هدف دولت را در زمینه توسعه خدمات تأمین کند، با ارائه داده‌ها به همراه تجزیه و تحلیل پاسخ داد.

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر با استفاده از سیستم فعلی، جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات برای جوابگویی به این سوال، بطور متوسط به 15 روز زمان نیاز دارد.
** 7 ماه و 3 فاز اجرایی تا راه‌اندازی سامانه بومی زمان باقی است

اصغریان با اشاره به تعریف مدل سامانه نظارت بومی در دو بخش broad band (توزیع کننده گان خدمات عمومی انتقال داده در حوزه باند وسیع) و access (دسترسی) گفت: زمان‌بندی پروژه برای ارایه مدل 7 ماه و طراحی آن به 3 فاز تقسیم شده که در پایان این 7 ماه با ارایه مدل طرح، زمان اجرا، سیستم مورد نیاز و کل شاخصه‌ها مشخص می‌شود.

مدیر کل دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم پیش‌بینی کرد: با توجه به شواهد، اجرایی شدن فاز اول مدل بیش از 6 ماه طول نخواهد ‌کشید.

وی ادامه داد: در حال حاضر مناقصه طرح برگزار و برنده مناقصه نیز مشخص شده که فاز اول پروژه در حال انجام است.

به گزارش فارس، چند ماهی است خبرهایی از سامانه بومی نظارت بر توزیع و ارائه کنندگان خدمات اینترنت و اینترانت و برگزاری مناقصات آن به گوش می‌رسد و اوایل مهر ماه بود که سازمان تنظیم مقررات از راه‌اندازی سامانه تا پایان سال خبر داد.

بنابراین گزارش، پس از تغییر ساختار وزارت در سال 82 و تصویب اساسنامه سرانجام در سال 85، ساختار فعلی سازمان تنظیم شکل گرفت و در سال 87 تصویب و ابلاغ شد و به این ترتیب دفتر نظارت بر سرویس های فناوری اطلاعات کار خود را آغاز کرد.

  • ۸۸/۱۰/۱۲

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">