
و چه سخت است نوشتن از یک دوست، همکار، کارآفرین و نوآور که ناگهان از میان ما رفت.
آری! چرخ گردون چرخید و این بار «مهدی بگلری» صاحب امتیاز فقید «هفتهنامه عصر ارتباط» در کمتر از رسیدن به پنجاهمین سالگرد تولدش به سرای باقی شتافت.
ضایعهای تکاندهنده که همچنان خانواده و همکارانش را از بهت و ناباوری خارج نکرده و با این مصیبت کنار نیامدهاند. گنج نهانی که در اوج شکوفایی، دست تقدیر او را برد تا از وجود و خدماتش محروم بمانیم.
و البته که یاد و دفتر زندگی مردان بزرگ، هرگز با مرگ بسته نمیشود.
مهدی بگلری یک نقطه عطف و تحول در تاریخ حوزه فناوری اطلاعات و مطبوعات کشور بود.
او با دوراندیشی همیشگیاش و در حالیکه هنوز خدمات و فعالیتهای فناورانه در کشور پا نگرفته بود، در سال 1382 مجوز نخستین هفتهنامه تخصصی ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران را گرفت تا به رشد و پیشرفت این فناوری و فرهنگ کاربری آن در میان مردم خدمت کند.
و الحق که چه خدمت ماندگاری کرد و در آن روزهایی که اینترنت به شکل امروزیاش رشد نکرده بود، رکورد تیراژهای بزرگی در تاریخ نشریات تخصصی کشور را رقم زد. به نحوی که تلفنها و فکسهای هفتهنامه از صبح تا شب با صدای زنگ خوانندگان و مجموعههای دولتی و خصوصی لحظهای خاموش نمیشد و او به همراه پرسنل تحریریه گاه تا چند شبانه روز حتی نمیتوانستند به خانه خود بروند و مشغول کار و اطلاعرسانی و گسترش خدمات بودند.
برای درک بهتر خدمتی که او در این عرصه کرد، بد نیست بدانید که از آن سالها تا کنون و با الگوگیری از تجربه موفق مهدی بگلری، انبوهی از روزنامه، هفتهنامهها و سایتهای خبری در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات متولد شدند که برخی ماندند و برخی رفتند و هفتهنامه عصر ارتباط همچنان و پس از گذشت 18 سال و با وجود مشقتها و ناجوانمردیها و رقابتهای ناسالم، همچنان بدون اتکا به حمایتها و پیشنهادات متعدد از این سو و آن سو، تن به قلمفروشی نداد تا مستقل و صدای واقعی جامعه و مخاطبانِ قدیمی خود بماند.
و چه بسیارند مخاطبان نوجوانی که حالا برای خود مدیری در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات شدهاند و چه خاطرات شیرینی با این هفتهنامه دارند و چه انتظارهایی که برای رسیدن صبح روز شنبه میکشیدند تا با خرید هفتهنامه عصر ارتباط عطش دانستن از پیشرفتهای فناوری، کامپیوتر و اینترنت را سیراب کنند.
مخاطبانی که از دور افتادهترین روستاهای ایران گرفته تا شهرهای بزرگ، کلمه به کلمه نشریه را از ابتدا تا انتها میخواندند و به آنچه منتشر میشد و البته همچنان میشود، اعتماد و اطمینان کامل داشتند.
در نتیجه همین اعتماد و موج پیامهای تشکر مخاطبان و مدیران بود که در سال 87 با مدیریت مرحوم مهدی بگلری، نخستین و تنها جشنواره مستقل و خصوصی در حوزه فناوری اطلاعات کشور متولد شد.
ایتا جشنوارهای دوسالانه بود که تلاش کرد با نگاه همه جانبه به خلاقیتها و ابداعات در حوزه تولید، ارایه خدمات و توزیع کالاهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، انتخابهایی منصفانه برای مصرفکنندگان، تولیدکنندگان و توزیعکنندگان کالاها و خدمات، داشته باشد. جوایز فناوری ایران با نام مخفف ایتا (Iranian Technology Awards) سومین و آخرین دوره خود را در سال 91 برگزار کرد و بعد از اتمام آن نمونه مشابه دیگری در کشور برپا نشد.
اما هفته نامه عصر ارتباط در طول سالهای انتشار خود به واسطه رویکرد منتقدانه و مردممحوری که داشت، همواره با نگاه انتقادی و پیگیریهای دقیق، نسبت به کاستیها و معضلات مردم، طرح و پروژهها، حساسیت بسیار بالایی داشت و همین موضوع منشاء اصلاحات، تغییرات و بهبود خدمات متعددی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات شد.
کسی چه میداند شاید بخشی از پیشرفت برخی خدمات و طرحهای الکترونیکی که امروز به سادگی و آسانی در اختیار مردم است، مدیون رویکرد مرحوم مهدی بگلری و تیمی بود که او در هفتهنامهاش بکار گرفت.
در یک جمله مهدی بگلری یک «مطبوعاتیِ سالم» به معنی واقعی کلمه بود. مدیران، مطبوعاتیها و روزنامهنگارانِ قدیمی خوب میدانند سالم ماندن در عرصه مطبوعات چه معنایی دارد و این مساله چه بهای سنگینی خواهد داشت.
به جز وجدان و رویکرد سالم و حرفهای، خصوصیات اخلاقی و فردی بینظیر مرحوم مهدی بگلری هم آنقدر ارزشمند بود که نمیتوان به راحتی از کنار آن عبور کرد. شاید هیچ عکسی بدون لبخند از او نتوانید پیدا کنید. هیچ یک از کارکنانش در هر ردهای هیچگاه حس اینکه او یک کارفرماست را نداشت. مهدی بگلری بسیار دورتر از آنکه یک کارفرما و رییس باشد، یک دوست بسیار خوب، صادق، مهربان و دوستداشتنی بود.
برای همکارانش او همیشه یک رفیق دلسوز بود. هر وقت برای هر کس (چه غریبه و چه آشنا) هر کاری که توانست کرد، بدون آنکه کسی از کارهایش باخبر شود.
صبوری یکی دیگر از خصوصیات بارز او بود و از سالهای دور به واسطه فراز و نشیبهای زیادی که در مشاغل مختلف داشت، در اتاقش این جمله را با خط نستعلیق قاب کرده بود: «این نیز بگذرد»
آری برای ما همکاران و دوستانش هم هر چند تلخ و سخت، اما به قول آن مرحوم، این واقعه تلخ نیز بگذرد، اما یاد و خاطرات شیرین او هرگز فراموش نخواهد شد.
خلاصه آنکه در یک کلام، از نظر اخلاق در زندگی و کار او یک الگوی به تمام معنا بود.
...
مهدی بگلری اما تنها موسس و صاحب امتیازِ نخستین و تنها هفتهنامه ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران نبود.
او صاحب امتیاز روزنامه پرطرفدار پرسپولیس هم بود. ماهنامه آهنگ زندگی و پایگاه خبری ICTnews.ir از دیگر خدمات او به کشور و مطبوعات است.
اگرچه در سالهای قبل به واسطه رویکرد مهدی بگلری در عدم وابستگی نشریاتش به نهادهای مختلف دولتی و غیردولتی و یا کانونهای قدرت و حفظ خط قرمزی به نام مستقل بودن و توانایی تحریریه به منظور تمرکز روی نوشتن فقط برای مردم و کشور، باعث شده بود که نتواند چراغ چندین نشریه دیگر را که زیر نظر او منتشر میشدند را روشن نگه دارد.
مهدی بگلری متولد 16 اسفند سال 1350 در تهران بود. به جز همسرش از او دو فرزند دختر به یادگار مانده که برایشان آرزوی طول عمر با عزت و سلامت و صبر داریم.
روحت شاد و خانه نو مبارک، دوست خوب و مهربان.
(منبع:عصرارتباط)
روحش شاد و یادش گرامی باد