ریاضی: شأن IT در لایحه بودجه رعایت نشد
دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات: شأن فناوری اطلاعات در لایحه بودجه و برنامههای توسعهای رعایت نشده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، عبدالمجید ریاضی در اولین همایش تخصصی امداد و هماهنگی رایانهای فناوری اطلاعات را مستلزم برنامهریزی کلان و دید اصولی و منطقی دانست و گفت: متأسفانه هنوز در کشور برنامهریزان کلان کشوری نگاهی اصولی به مقوله فناوری اطلاعات ندارند. به همین دلیل در برنامه چهارم توسعه جایگاه مناسبی که در شأن فناوری اطلاعات باشد، لحاظ نشد، در حالی که در کشورهایی مانند لهستان و هند به دلیل بکارگیری فناوری اطلاعات به توسعه کامل رسیده است و طبق آمار تنها در سال 1999 شش درصد از تولید ناخالصی این کشورها به آیتی اختصاص داده شده است.
وی اظهار داشت: در مصر، اندونزی، مالزی و ترکیه سه دهم درصد سهم فناوری اطلاعات داده شده است و متوسط نه میلیارد در تولید ناخالص ملی آنها بوده است و میتوان گفت: میانگین جهانی استفاده از فناوری اطلاعات 45 میلیارد دلار بوده است ولی در کشور ما در طول برنامه چهارم تنها یک دهم درصد از تولید ناخالص ملی مختص به آیتی بوده است که این میزان بسیار پایینتر از حد انتظار است.
وی اظهار داشت: در حال حاضر در ژاپن هزینه تحقیقات (R & D) 185 میلیارد دلار و به عبارتی شش دهم درصد تولید ناخالص ملی است که از این میان 15 دهم درصد مختص آیتی است. در کشورهای اروپایی نسبت رایانه به کارمندان دولت در سال 2000، 46 درصد بوده است که اکنون به بالاتر از 90 درصد رسیده است.
وی ادامه داد: آیتی میتواند بهرهوری ملی را افزایش دهد که این امر نیازمند ایجاد برنامهریزی اصولی و منطقی مسؤولان است. ایجاد مرکز ماهر میتواند خیلی از نیازهای نهادهای مختلف را در زمینه امنیت جامعه تضمین کند. چرا که ساختار جامعه در فضای مجازی بسیار ملزم به رعایت امنیت و فضای تبادل اطلاعات است.
ریاضی در ادامه اظهار داشت: دادسرای ویژه جرایم رایانهای و قاضی تنها نمیتواند امنیت جامعه را تضمین کند. بنابراین ایجاد این مرکز میتواند بسیاری از مشکلات را با تصرف در دیتابیسها میتوان از خسارتهای مالی جلوگیری کرد.
وی خاطرنشان کرد: ایجاد این مرکز یکی از کارهای بسیار ضروری بود که چند اقدام دیگر نیز مانند ایجاد مرکز توسعه اینترنت میتواند در کنار این مرکز به رشد و توسعه کشور کمک کند. طبق آمار در جهان درصد استفاده از آیتی در دانشگاه 70 درصد و در شرکتها 30 درصد بوده است. در کشور ما شرکتها بسیار کمتر و دانشگاهها بیشتر به تحقیق و توسعه آیتی میپردازند که این امر احتیاج به ایجاد یک تعامل در کشور دارد. طبق آمار در چین و برزیل سهم آیتی در تولید ناخالص ملی 15 درصد است. ولی همچنان که اشاره شد در کشور ما تنها در طول برنامه چهارم آیتی مد نظر قرار گرفت. ولی درصد آن هم پایینتر از یک دهم درصد بوده است.
ریاضی افزود: در برنامه پنج ساله پنجم متأسفانه نقشی برای آیتی دیده نشده بود که البته با مذاکرات مسؤولان کارگروه اقتصادی بودجهای نیز برای آیتی در نظر گرفته شد.
دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات در ادامه سخنان خود اظهار داشت: دولت الکترونیک در کشوری مثل دانمارک 70 درصد خدمات را عرضه میکند ولی مردم 40 درصد بهره میبرند ولی در کشور ما وزارت ارتباطات بسیار تلاش کرده است که در زمینه دولت الکترونیکی تحول عظیمی رخ دهد، اما در برنامه بودجه 88 دولت تصویب کرد شش پروژه اساسی با رقم 2650 میلیارد تومان در این حوزه به تصویب رساند که این مبلغ باید از محل درآمدهای وزارت ارتباطات کسب شود.
- ۸۷/۱۲/۱۰