زیانهای فیسبوک برای کاربران ایرانی
برای خیلی از اعضای این شبکه اجتماعی، فیسبوک یک بخش از زندگیست. بخشی که سبک زندگیشان را تغییر داده و آن را به عنوان یکی از کارهای روزانه مطرح میکند!
شبکه اجتماعی فیسبوک در فوریه ۲۰۰۴ وارد دنیای مجازی شد و در آن زمان رقابت با شبکه های قدیمیتر چون اورکات، یاهو ۳۶۰ و بسیاری از شبکه های دوستیابی و اجتماعی دیگر را آغاز کرد و در عین ناباوری در اندک زمانی به پرطرفدارترین شبکه اجتماعی تبدیل شد.
فیسبوک هم اکنون در حدود یک میلیارد کاربر دارد و بسیاری فیسبوک را پس از چین و هند، سومین کشور پرجمعیت جهان نام گذارده اند.
فیس بوک یک وب سایت اجتماعی ومحصول دنیای ارتباطات وفناوری اطلاعات است. این وب سایت که درحال حاضر بهطور رایگان دراختیارمردم جهان قراردارد، مخاطبان زیادی درجهان ازجمله ایران را به خود جلب کرده است.
علی رغم محدودیت هایی که در کشور برای استفاده از این شبکه اجتماعی وجود دارد، مشاهده می شود که همچنان ایرانی های داخل کشور از این سایت استفاده می کنند.
براساس یکی از آمارهای موجود، بیش از دو میلیون نفر در ایران کاربر فیسبوک هستند که یک میلیون نفر از آنان شهروندان تهرانی هستند. با توجه به جمعیت ایران در مقایسه با کشورهای پرجمعیتی نظیر چین، ایرانیان همچنان نسبت بسیار بالایی از ضریب نفوذ فیسبوک در کاربران اینترنت را به خود اختصاص دادهاند.
اما بنا بر آمار دیگری که پایگاه World Internet Stats منتشر کرده، جمعیت کاربران فیسبوک در خاورمیانه در حدود ۲۳ میلیون نفر اعلام شده است که کاربران ایرانی ۴۶ درصد آن را تشکیل میدهند. بنابراین آمار کاربران ایرانی رقمی در حدود ۱۱ میلیون نفر میشود.
بدلیل فیلتر بودن فیسبوک در ایران و اقدام متقابل فیسبوک در حذف نام ایران از لیست کشورهایی که به آنها خدمات میدهد، امکان یافتن آمار دقیق کاربران ایرانی این شبکه اجتماعی امکانپذیر نیست، اما آمارهای غیر رسمی از ۲ میلیون کاربر فعال و حرفهای، و ۱۲ تا ۱۷ میلیون کاربر دیگر حکایت دارد.
** زمانی که می میرد!
برای خیلی از اعضای این شبکه اجتماعی، فیس بوک یک بخش از زندگیست. بخشی که سبک زندگیشان را تغییر داده و آن را به عنوان یکی از کارهای روزانه مطرح میکند!
بخش اعظمی از کاربرانی که از آنها درمورد مدت زمانی که به فیسبوک اختصاص میدهند و ارزش فیسبوک در زندگیشان پرسش شد، گفتند که اهمیت این سایت برایشان همان اندازه است که سال گذشته بوده و حدود نیمی از آنها نیز ادعا کردند مدت زمانی که اکنون به این سایت اختصاص میدهند نسبت به سال گذشته تغییری نکرده است. با این حال، آمار و ارقام قابل توجهی وجود دارد که از کاهش ارزش این سایت و استفاده از ان طی سال گذشته حکایت میکند.
به گزارش خبرگزاری دانشجو ٪۵۹ از کاربران فیسبوک میگویند که اهمیت این شبکه اجتماعی برایشان به نسبت سال گذشته تغییری نکرده است. و ٪۵۳ از کاربران کنونی ادعا میکنند مدت زمانی که به این سایت اختصاص میدهند نیز به نسبت سال گذشته تغییری نکرده است.
٪۲۸ از کاربران فیسبوک میگویند که اهمیت این سایت برایشان به نسبت سال گذشته کمتر شده است. و ٪۳۴ از کاربران کنونی نیز ادعا میکنند زمانی که به این سایت اختصاص میدهند به نسبت سال گذشته کاهش یافته است.
٪۱۲ از کاربران فیسبوک میگویند اهمیت این شبکه اجتماعی برایشان به نسبت سال گذشته افزایش یافته است. و ٪۱۳ از کاربران کنونی ادعا میکنند زمانی که به این سایت اختصاص میدهند به نسبت سال گذشته افزایش یافته است.
** اهمیت فیس بوک برای زنان بیشتر از مردان است
افزایش اهمیت این سایت و زمان اختصاص به آن در زنان به نسبت مردان بیشتر گزارش شده است. حدود ٪۱۶ از کاربران زن (و ٪۷ از کاربران مرد) ادعا میکنند که اهمیت این سایت برایشان به نسبت سال گذشته افزایش یافته است، و ٪۱۶ از کاربران زن (و ٪۹ از کاربران مرد) میگویند که اکنون زمان بیشتری را به نسبت سال گذشته به این سایت اختصاص میدهند.
از سوی دیگر، حدود ٪۴۲ از کاربران ۱۸ تا ۲۹ ساله و ٪۳۴ از کاربران ۳۰ تا ۴۰ ساله فیسبوک میگویند مدت زمانی که به طور روزانه به این سایت اختصاص میدهند به نسبت سال گذشته کاهش یافته است- این دو آمار به طور چشمگیری به نسبت ٪۲۳ از کاربران ۵۰ سال به بالا که کاهش استفاده از این سایت را طی مدت زمان مشابه گزارش کردهاند بیشتر است.
** فیس بوک و مضراتش
چرا می گوییم شبکههای اجتماعی خطرناکند؟ چرا همواره آسیب شناسان در مورد مضرات فیس بوک و شبکه های اجتماعی هشدار میدهند؟ مگر یک شبکه ی اجتماعی چقدر می تواند در زندگی تاثیر داشته باشد؟
کارشناسان اجتماعی برای مخالفت خود و برای هشدارهایشان در این زمینه دلایل بسیار دارند. اولین و مهمترین دلیل هشدارها این است که فیسبوک می تواند اعتیادآورباشد. اگرعضو فیسبوک هستید، آیا میتوانید برای مدیت ۲۴ ساعت صفحه خود را چک نکنید؟ طبق آمار۸۰ درصد کاربران به این سوال جواب منفی داده اند.
برخی کارشناسان معتقدند فیسبوک کاربر را دچار احساس غم وافسردگی میکند. اکثر افراد ازشبکههای اجتماعی برای بیان جنبههای خوب ومثبت زندگی استفاده میکنند واین باعث میشود واقعیتهای زندگی آنها که شاید چندان خوب وشیرین نباشد، ازچشم دیگران پنهان بماند. ازآنجایی که افراد درفیس بوک همیشه درحال دیدن قسمتهای خوب وشاد زندگی دیگران هستند، با دیدن مشکلات زندگی خود دچارغم و نا امیدی میشوند و حتی درموارد شدید احتمال آن وجود دارد که کاربران فیسبوک دچارافسردگی شوند.
افسرده شدن تنها ضرربزرگ فیسبوک نیست، بلکه این شبکه اجتماعی میتواند موجب اختلالات روانی درنوجوانان وجوانان شود. طبق تحقیقات اساتید روانشناسی دانشگاه کالیفرنیا، نوجوانان وجوانانی که با فیس بوک کار میکنند بیش ازبقیه درمعرض بروزاختلالات روانی همچون هیجان زیاد، پارانویا، رفتار پرخاشگرانه و جامعه ستیزی قراردارند.
ترس ازافشای رازهای زندگی وهمچنین عکسها و ویدئوهای شخصی بزرگترین دغدغه خاطرکاربران ازجمله کاربران ایرانی است و این ترس با حذف یکی ازبندهای قانون عضویت درفیسبوک که مربوط به حفظ اطلاعاتت شخصی افراد میشد، بیشترشده است.
یکی دیگراز معایب فیسبوک ودیگرشبکههای اجتماعی کاهش ارتباط چهره به چهره ومجازی شدن روابط است. فیسبوکی که در ابتدا تفریح به نظر میرسید، اینک باعث تغییر سبک زندگی شده و خیلی چیزها، از جمله روابط خانوادگی و دوستانه را تحت تاثیر خود قرار داده است.
اما بعد دیگری از معایب این شبکهی اجتماعی مربوط به سوءاستفادههای احتمالی از آن است. استفاده هکرها از فیسبوک سبب شده تا این شبکه اجتماعی برای خیلیها دردسر ساز شود.
درواقع هکرها ازمحبوبیت فیسبوک استفاده می کنند وبا شگردهای مختلف به سرقت اطلاعات افراد میپردازند! مثلا با فرستادن ایمیلی به کاربر که ظاهرا این ایمیل مشکوک هم به نظرنمیرسد، به کاربراطلاع میدهند که شخصی درفیس بوک به او پیشنهاد دوستی داده یا او را به دوستان خود اضافه کرده است و کاربر با کلیک روی آن یک بدافزار را روی رایانه خود نصب میکند که اطلاعات شخصی او را سرقت میکند.
در سالهای اخیر اخبار زیادی مبنی بر سوء استفادههای مختلف از این شبکه اجتماعی شنیدهایم. اختلافات خانوادگی که سبب شده تا فرد با هک فیسبوک دیگری، عکسهای شخصیاش را به معرض دید دیگران بگذارد و یا با انتشار مطالب و عکسهای خصوصی، آبروی دیگری را ببرد و … اینها تنها نمونه هایی از اخباریست که شنیده شده و پروندههای آن موجود است.
در آخر توجه به این نکته ضروری است که فیسبوک، یه عنوان یک شبکه و رسانه اجتماعی می تواند محاسن و مزایایی نیز داشته باشد. همانطور که همه ی تکنولوژیها علاوه بر محاسن معایبی هم دارند، باید با آگاهی کافی از نحوهی استفاده از آنان، از آسیبهای مختلف جلوگیری کرد و در صدد بهرهمندی از مزایای آن بود.
- ۹۲/۰۹/۲۶