سامانه شناسه کالا همچنان خاک میخورد
یکسال پس از راهاندازی سامانه شناسه کالا باید وارد مرحله بعدی طرح یعنی شناسه رهگیری میشد؛ اما تاکنون بیشتر گروههای کالایی در این رابطه اقدامی صورت ندادهاند.
به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه قرار بر این بود که سامانه شناسه کالا موجب مدیریت شناسههای کالا در زنجیره تجاری کشور و نیز تشخیص کالای قاچاق شود؛ یکسال پس از راهاندازی سامانه شناسه کالا نیز باید وارد مرحله بعدی طرح یعنی شناسه رهگیری میشد و دستکم پس از ۶ماه برنامهریزیهای طرح رهگیری و برنامه کلان آن توسط گروه ها تهیه میگردید؛ اما تاکنون بیشتر گروههای کالایی در این خصوص اقدامی نکردهاند.
در آییننامه اجرایی ماده۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، بر ایجاد شناسنامه و شناسه برای کالاها تاکید شده که در شهریورماه سال گذشته، به تصویب هیات دولت رسید. این سامانه در ۹ خردادماه سالجاری طی مراسمی با حضور معاون اقتصادی و بازرگانی وزیر صنعت، معدن و تجارت رونمایی شد. در اواخر خردادماه سال جاری نیز محمدرضا نعمتزاده، وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت، ثبت شناسنامه، اخذ و نصب شناسه کالا را برای ۱۱گروه کالایی ابلاغ کرد.
سامانه شناسه کالا سامانهای است به منظور تولید و دریافت شناسه و تشکیل شناسنامه کالا، که فرآیندهای درخواست و صدور شناسه کالا را دربر گرفته و امکان استعلام آن را برای سامانه ها و افراد مرتبط فراهم میکند. ضرورت این سامانه، شناسهدار شدن کالایی است که از طریق واردات قانونی و یا تولید قانونی در کشور استفاده میشوند.
شناسهدار کردن موجب خواهد شد تا بتوانیم در فرآیند چرخه توزیع و تولید، محصول واقعی را پیدا کرده و آنها را ردیابی کنیم؛ در اینجا دو اتفاق رخ میدهد یعنی ابتدا شناسه کالا و سپس شناسه رهگیری. زمانیکه شناسه کالا اخذ میشود، باید روی کالا نصب شود و هر فردی هم که قصد انجام واردات دارد، ابتدا باید شناسه کالا دریافت کند.
با فعالیت کامل سامانه شناسه کالا، مشخصات هر کالا با تمامی ویژگیهای آن برای تمامی سازمانها و نهادها به طور یکسان قابل تشخیص است؛ در واقع برای فعالیتهای تجاری کشور، زبان مشترکی به وجود میآید که این امر به نوبه خود موجب مدیریت شناسههای کالا در زنجیره تجاری کشور خواهد شد. از دیگر مزایای شکلگیری این سامانه میتوان به جلوگیری از ورود کالای قاچاق به کشور و ایجاد نظم خاص در فرآیند تجاری کشور اشاره کرد.
گرو های کالایی مشمول در طرح شناسه کالا
گروههای کالایی مشمول در طرح شناسه کالا به استناد ماده ۳ آیین نامه ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، شامل دخانیات، تجهیزات دارای سیمکارت، منسوجات و پوشاک ، محصولات کشاورزی، لوازم خانگی برقی، قطعات یدکی خودرو، داروها و کالاهای بهداشتی انسانی و داروهای دامی، فرآورده های نفت و گاز و پتروشیمی، شمش مسکوکات و مصنوعات طلا، اسباب بازی و لوازم صوتی و تصویری خانگی هستند.
این گروهها که عمدتا دستورالعملشان تا تاریخ ۳۱ خرداد ۹۶ به تصویب رسید، واردکنندگان و تولیدکنندگان را ملزم به دریافت شناسه کالا کردند. پس از گذشت مدت زمان چند ماهه از طرح شناسه کالا، اگر گروهها بخواهند از زمانبندی یکساله طرح رهگیری ذکر شده در آیین نامه عقب نمانند، کم کم باید به فکر مقدمات طرح شناسه رهگیری باشند.
اقداماتی که کارگروهها نسبت به انجام آن کوتاهی میکنند
در این میان، تاکنون هیچ کارگروهی برای بهرهوری از فرصتهای شناسه کالا و سپس شناسه رهگیری که در اختیار متولی حوزه تجارت قرار داده خواهد شد، برنامه مشخصی ارائه نداده است.
بر اساس آییننامه و دستورالعمل مربوطه نیز، یکسال پس از راهاندازی سامانه شناسه کالا، باید وارد مرحله بعدی طرح یعنی شناسه رهگیری شویم؛ حال با توجه به آنکه برای اجرای عملیات پس از از این مدت، باید دستکم پس از ۶ماه برنامهریزیهای طرح رهگیری و برنامه کلان آن توسط گروه ها تهیه شود اما تاکنون بیشتر گروههای کالایی در این خصوص اقدامی نکردهاند. بر این اساس، تجهیزات دارای سیمکارت، دارو و سلامت و دخانیات، تنها گروههای کالایی هستند که تاکنون اقدام به تدوین طرح رهگیری کردهاند.
همچنین اگرچه طرح شناسه کالا و شناسه رهگیری میتواند تنها محدود به اهداف ذکر شده در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز باشد، اما دفاتر، با بهرهگیری از پتانسیل این طرح و نیز برنامهریزیهای صحیح و بلندمدت میتوانند برای گروهی که متولی آن هستند، در حوزه تعیین درصد کالاهای وارداتی و تولیدی یک گروه نسبت به یکدیگر، تهیه آمارهای شفاف، مشخص کردن زنجیره تامین و پراکندگی ورود انواع کالاها به کشور از مبادی مختلف، نحوه پخش شدن کالا در کشور، تعداد سطوح زنجیره تامین مربوطه با رصد تعداد سطوح خرید و فروش یک شناسه کالا، طرح ثبت شناسه کالا در فاکتورهای فروش و سپس ایجاد ارتباط بین شناسه کالا و طرح صندوق فروش اقدام کنند؛ اما بر اساس پیگیریهای موجود به نظر میرسد، تاکنون هیچ گروهی برای بهرهبرداری از پتانسیل موجود، برنامهریزی نکرده است