سامانه معاملات ارز بستر یکسانسازی ارز است
مدیر اداره صادرات بانک مرکزی با بیان شرح وظایف سامانه معاملات الکترونیکی ارز گفت: راهاندازی این سامانه، فرآیندهای یکسانسازی نرخ ارز را تسریع می کند و بستری برای تحقق این هدف محسوب میشود.
درگاه اینترنتی معاملات ارزی در سیستم بانکی ایران با هدف تعمیق معاملات ارزی در بازار بین بانکی ارز، افزایش کارایی و سرعت تامین مالی، ایجاد ثبات در بازار ارز از 7 آبان جاری به بهره برداری رسید.با اجرای این سامانه، بانک ها می توانند نسبت به انجام معاملات ارزی طی روزهای کاری بانکی با یکدیگر و با بانک مرکزی اقدام کنند.
صمد کریمی درباره ویژگی های این سامانه و دستاوردهای آن برای مدیریت نظام ارزی به ایرنا گفت: این سامانه با هدف اجرایی کردن شرح خدمات پروژه ایجاد درگاه اینترنتی معاملات ارزی در سیستم بانکی ایران، با هدف تعمیق معاملات ارزی در بازار بین بانکی ارز، افزایش کارایی معاملات ارزی و سرعت عملیات ارزی در تأمین مالی تجارت و پروژهها و ارتقای خزانه اطلاعاتی از معاملات ارزی در بازار بین بانکی ارز راه اندازی شد.
وی اظهار داشت: بانکها با عملیاتی شدن رسمی معاملات در سامانه مزبور میتوانند نسبت به تامین کسری منابع ارزی از این بازار اقدام کنند به طور مثال بانکها با وضعیت ارزی مثبت، میتوانند به سرعت در این بازار، وضعیت را تعدیل کرده و ریسک بازار (ارز) را مدیریت کنند.
این مدیر بانکی با بیان اینکه در چارچوب سامانه مزبور مدیریت بهتر ریسک نقدینگی نیز امکانپذیر است، تاکید کرد: این بازار همچنین این امکان را فراهم میکند که صادرکنندگان کالا و خدمات، سرمایهگذاران خارجی،اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در بخش واقعی و مالی اقتصاد دارای دارایی ارزی بتوانند از طریق بانکهای عامل (کارگزار ارزی) منابع ارزی را در بازار بین بانکی ارز به نرخ بازار (آزاد) به فروش رسانده و تبدیل به ریال کنند.
یکسان سازی ارز سرعت می گیرد
کریمی در پاسخ به سوال گفته شده راه اندازی این سامانه مقدمه ای برای حرکت به سمت نظام شناور مدیریت شده و یکسان سازی نرخ ارز است، این سامانه چه قابلیت هایی را در اختیار مدیران ارزی قرار می دهد تا بتوان یکسان سازی ارز را اجرایی کرد،گفت: راهاندازی این سامانه فرآیندهای یکسانسازی را تسریع می کند و بستری برای تحقق هدف مزبور محسوب میشود.
وی تصریح کرد: با توجه به تدریجی بودن سیاست یکسان سازی نرخ ارز، در این راستا بانک مرکزی اقدامات لازم را انجام داده که میتوان به ابلاغ دستورالعمل و ضوابط اجرایی خرید و فروش ارز به نرخ بازار (آزاد) در مرداد سال 95 اشاره کرد.بدیهی است یکی از اقدامات تکمیلی در این راستا، راهاندازی سامانه معاملات الکترونیکی ارز در قالب پروژه موصوف است که دستیابی به اهداف بانک مرکزی جهت یکسانسازی نرخ ارز را تسریع میکند. به طور کلی این سامانه با تعمیق معاملات نقد در بازار بین بانکی ارز و هدایت عملیات ارزی به سیستم بانکی یکی از ابزارهای تحقق هدف یکسان سازی نرخ ارز است.
شرح وظایف سامانه معاملات الکترونیکی ارز
مدیر اداره صادرات بانک مرکزی درباره شرح وظایف این سامانه الکترونیکی ارزی توضیح داد: سامانه معاملات الکترونیکی ارز (ETS) در گام نخست، معاملات ارز به ریال، ارز به ارز، خرید و فروش ارز صادرکنندگان غیر نفتی، سرمایهگذاران و شرکتهای خارجی، حراج ارز را دنبال میکند.البته در فازهای بعدی در صورت یکسانسازی نرخ ارز معاملات فوروارد، آپشن و سوآپ ارزی نیز در آن انجام خواهد پذیرفت، اما در ابتدا باید معاملات نقد در بازار مزبور تقویت و تعمیق شود.
کریمی گفت: در هر دو حالت تامین نقدینگی ارزی بانک های عضو بازار بین بانکی ارز به نحو بهتری انجام خواهد پذیرفت. یکی از مزایای این سامانه این است که بانکها نقش کارگزار را جهت خرید ارز صادرکنندگان، سرمایهگذاران خارجی و شرکتها خواهند داشت، به طوری که بانکها حسابهای کارگزاری را به صادرکنندگان معرفی کرده و صادرکنندگان نیز ارز را به حسابهای فوقالذکر واریز میکنند، متعاقباً بانکها نسبت به فروش ارز آنان در بازار بین بانکی ارز اقدام میکنند.
وی ادامه داد: همچنین اگر بانکها در این بازار منابع ریالی کافی برای خرید ارز نداشته باشند، میتوانند ارز را به بانک مرکزی بفروشند. به عبارت دیگر مکانیزم مزبور، تأمین مالی ریالی را برای بنگاه های اقتصادی در ایران تسهیل کرده و عملیات ارزی صادرکنندگان را به سیستم بانکی هدایت میکند و به دلیل ریسکهای مالی و غیر مالی پایینتر در مقایسه با شبکه صرافیهای مجاز و همچنین کشف قیمت، انگیزه بیشتری را به فعالان اقتصادی جهت انجام عملیات در این سیستم میدهد.
تقویت فعالیت های ارزی بانک ها
این مدیر بانکی درباره تقویت حضور بانک ها در نظام ارزی و بازگرداندن امور تجاری از شبکه صرافی ها به نظام بانکی با بهره گیری از این سامانه اظهار داشت: باتوجه به ویژگی هایی که در این سامانه پیش بینی شده، بانک ها از طریق آن و در تعامل با بانک مرکزی میتوانند نسبت به مدیریت بهینه منابع و مصارف ارزی اقدام کنند.
کریمی تاکید کرد: به عبارت دیگر حضور بانکها در این بازار به تعمیق بازار مزبور و انجام معاملات ارزی در اتاق معاملات الکترونیکی (ETS) با سرعت بالاتر و مدیریت بهینه منابع و مصارف ارزی منجر خواهد شد.