سرویس نافرجامی به نام MMS
م.ر.بهنام رئوف - چندی پیش یکی از مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفتوگویی از عزم جدی این نهاد برای ارائه سرویسهای ارزش افزوده در بسترهای ارتباطی از جمله تلفن ثابت و همراه خبر داد.
این درحالی است که وی تنها یک سال پیش و در گفتوگویی اختصاصی بیان کرده بود که سیاست ما تنها واگذاری سیمکارت و جواب به تقاضاهای موجود در این بخش است. به هر حال قرار نیست در گزارش امروز به این موضوع بپردازیم، اما ارائه اظهاراتی از این دست بیشک بیارتباط با سوژه اصلی ما نیست.
بیش از هفت ماه است که ارائه سرویس MMS اپراتور دوم بنابه دستور شورایعالی انقلاب فرهنگی متوقف شده و هفتهای نیست که خبری مبنیبر تدوین آییننامه استفاده از این سرویس منتشر نشده باشد.
MMS چیست؟
MMS؛ سرویس پیامرسانی چند رسانهای یا MultiMedia Messaging Service است که بسیار شبیه به سرویس EMS است؛ ساختار جدید و بهتری از سرویس SMS قدیمی. MMS به کاربران تلفنهایی که با یکدیگر همسازی دارند (تلفنهای همساز) اجازه میدهد که پیامهای چندرسانهای را بین یکدیگر مبادله کنند، پیامهایی همانند کارت پستالهای گرافیکی، انیمیشنها یا پویانماییها، کلیپهای ویدئویی، نقشهها و کارتهای ویزیت تجاری و غیره. به صورت کلی این سرویس برای نسل سوم سیستمهای ارتباطی طراحی و بهینهسازی شده است.
بر پایه اساسنامه اپراتور دوم تلفن همراه ارائه MMS یکی از سرویسهای جنبی این اپراتور محسوب میشد. سرویسی که به همراه اینترنت میتوانست مشترکان بسیاری را برای این اپراتور به ارمغان آورد. اما درست چندی پس از ارائه این سرویس توسط ایرانسل خبرهای جسته و گریختهای مبنیبر عدم رضایت برخی از نهادها از ارائه این سرویس منتشر شد تا جایی که در اواخر اردیبهشت ماه زمزمههای شنیده شده به واقعیت پیوست و بر اساس اعلام شواریعالی انقلاب فرهنگی ارائه این سرویس به دلیل نبود قوانین لازم لغو شد.
تراژدی MMS
داستان لغو سرویس MMS از تصویب طرحی موسوم به فیلتر شدن MMS غیر اخلاقی آغاز شد. اردیبهشتماه گذشته خبرگزاری فارسی خبری منتشر کرد با این مضمون: با تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی، MMSهای غیراخلاقی تلفن همراه فیلتر خواهد شد.
به گزارش فارس طبق مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی که به تایید اعضای آن از جمله وزیر ارتباطات، وزیر ارشاد و رییس سازمان صدا و سیما رسیده است مسوولان اجرایی این مصوبه که قطعا وزارت ارتباطات خواهد بود با خرید تجهیزات لازم و برای جلوگیری از سوء استفاده احتمالی و اعمال غیراخلاقی از سرویس MMS و نیز جلوگیری از بروز مسائل اجتماعی این طرح را اجرا خواهند کرد. این جلسه پس از تعطیلات نوروز برگزار شده است.
درست بعد از ارائه این خبر اظهار نظرهای مسوولان دولتی، کارشناسان و نمایندگان مجلس پیرامون این طرح آغاز شد.
رمضانعلی صادقزاده، رییس کمیته مخابرات مجلس شورای اسلامی در آن زمان در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا و با تاکید بر اینکه کنترل محتوای MMS و SMS جزو مصادیق شنود است، گفته بود: کنترل و فیلترینگ MMS و SMS باید با حکم قضایی صورت گیرد و در غیر این صورت از لحاظ قانونی جرم است.
وی، بیان کرده بود: اگرچه فیلترینگ سایتها طبق دستور شورای انقلاب فرهنگی و کمیته تعیین مصادیق انجام میگیرد؛ اما MMS و SMS تلفن همراه جزو مصادیق سایت اینترنت نیست.
وی تاکید کرده بود اگرچه شنود مکالمات از لحاظ فنی امکانپذیر است؛ اما باید براساس حکم قضایی انجام گیرد و از آن جایی که MMS و SMS نیز جزو موارد شنود قرار میگیرد باید با حکم قضایی در خصوص فیلتر کردن آن اقدام شود.
بعد از رسانهای شدن این تصمیمات دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی در خصوص بحث فیلتر شدن MMS توضیحاتی را روی سایت خود ارائه کرد.
در اطلاعیه این نهاد آمده بود: «پیرو درج برخی اخبار و اطلاعات در رسانهها مبنیبر تصویب فیلتر شدن MMSهای غیراخلاقی تلفن همراه توسط شورایعالی انقلاب فرهنگی، به اطلاع میرساند: مصوبه فوق در هیات نظارت بر اجرای «مقررات و ضوابط شبکههای اطلاعرسانی رایانهای» و براساس درخواست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مطرح شده است. در جلسه این هیات پس از ارائه گزارش توسط کارشناسان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مقرر شد: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به منظور جلوگیری از تبادل دادهها و اطلاعات مغایر با قانون، شرع و اخلاق عمومی در سیستم MMS، دستورالعمل تهیه سخت افزار، نرم افزار، تجهیزات لازم و سایر سازوکارهای مقتضی برای صیانت از فضای شبکههای اطلاعرسانی را به شرکتهای طرف قرارداد اعلام کندتا پس از فراهم آوردن تمهیدات فوق و تایید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سرویس MMS ایجاد و فعال شود.
تصمیم فوق بهخوبی مشهود میسازد که تدبیر اتخاذ شده ناظر به استفاده ناصحیح از سیستم MMS میباشد و به هیچ وجه به مفهوم ایجاد محدودیت برای استفاده مطلوب و مناسب از این سیستم برای عموم کاربران نیست.
هر چند که اطلاعیه این نهاد بر صحت بسیاری از شایعات منتشر شده در آن زمان تاثیر گذاشت، اما باز هم معاون پارلمانی وزارت آیسیتی این موضوع را تکذیب و در گفتوگویی عنوان داشت که فضای کافی برای ذخیرهسازی MMS در اختیار نداریم.
بعد از آن وفا غفاریان نیز در گفتوگو با سیتنا سایت وابسته به وزارت ارتباطات از تدابیر اجرایی جهت جلوگیری از ارسال MMSهای غیر اخلاقی، اعم از شکایت به مراجع قضایی و تشویق افراد گزارشدهنده و معرفیکننده ارسالکنندگان MMSهای غیر اخلاقی خبر داد.
سرانجام و در اوایل تیر ماه دستور قطع MMS ایرانسل صادر شد. تا آن زمان که ایرانسل بهرغم عدم پوشش دهی مناسب توانسته بود با ارائه اینترنت و ام ام اس مشترکان چشمگیری را به خود اختصاص دهد بعد از قطع سرویس MMS با کاهش در تقاضا روبهرو شد.
بازگشت MMS بعد از سه ماه
پس از توقیف رسمی این سرویس قرار شد آییننامهای برای ارائه این سرویس تدوین و تایید شود. آییننامهای که در آن زمان گفته شده بود سه ماهه تدوین و تصویب شده و از شهریور ماه گذشته اجرایی خواهد شد. پس از آن مقامات سازمان تنظیم مقررات در گفتوگوهای متعددی هر بار زمان دیگری را برای بررسی این آییننامه عنوان میکردند.
البته در آن زمان گفته میشد که اپراتور اول هم از شهریور ماه GPRS و MMS را برای مشترکانش راهاندازی میکند. اما با وجود مشکلات در مناقصه و عقد قرار داد ارائه این سرویس به تعویق افتاد که به دنبال آن هم تدوین آییننامه مذکور با تاخیر روبهرو شد. تاخیری که از آن زمان تاکنون بیش از چهار ماه میگذرد.
مرجع رسیدگی به شکایات MMS
بعد از طرح این موضوع در سازمان تنظیم مقررات باز هم راهکارهای مختلفی از سوی مدیران وزارت ارائه شد. معاون وزیر ارتباطات در خصوص جزئیات آییننامه MMS توسط اپراتورها گفت: در این رابطه چندین راهکار وجود دارد که اپراتورها باید در سیستم خود تعبیه کنند. یکی از راهکارها ایجاد مرجع رسیدگی به شکایات مشترکان از متخلفان و سوء استفادهکنندگان از سرویس MMS است. غفاریان تاکید کرد: دومین راهکار در خصوص ارائه سرویس MMS، تهیه لیست سیاه برای شماره یا مرجع ارسال کننده MMSهای مزاحم و متخلف در اپراتورها است.
تدوین پیشنویس
در حالی که پایان شهریورماه زمان نهایی برای ارائه این آییننامه عنوان شده بود، اما در آن زمان رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تنها از تدوین پیشنویس آییننامه مربوطه خبر داد.
محمود خسروی در این باره اظهار کرد: پیشنویس اولیه آییننامه MMS برای نظر نهایی به کمیسیون تنظیم مقررات ارائه خواهد شد و پس از آن به اپراتور دوم تلفن همراه که در زمان حاضر این سرویس را دارد، ابلاغ میشود.
درست در همان زمان و در نشست مطبوعاتی ایرانسل که به مناسبت سالگرد فعالیتش برگزار شده بود، مدیر عامل این اپراتور مدعی شد که توقف ارائه این سرویس خسارات جبران ناپذیری برای آنها در پی داشته که شکایتی نیز پیرامون آن به تنظیم مقررات ارسال کردهاند. اما خسروی رییس رگولاتور ادعای خسارت ایرانسل را فاقد موضوعیت اعلام کرد.
به هر حال یک مقام آگاه در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اوایل مهر ماه اعلام کرد که دستورالعمل استفاده از MMS ظرف دو ماه آینده به اپراتورهای تلفن همراه ابلاغ میشود.
ارسال آییننامه MMS برای نظرخواهی
آذر ماه بود که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از امضای آییننامه ارائه سرویس MMS خبر داد. محمد سلیمانی در گفتوگو با فارس در خصوص آییننامه سرویس MMS گفته بود: این آییننامه برای جلب نظرات کارشناسان ارسال شده است.
چند روز بعد از آن نیز محمود خسروی مهلتی 10 روزه به ارگانهای مرتبط به این آییننامه داده بود تا نظرات خود را بازگو کنند. وی در گفتوگو با سیتنا، اظهارداشت: پس از تهیه پیشنویس سرویس MMS تلفن همراه، از ارگانهای معینی مطابق مصوبه شورایعالی امنیت ملی، برای اظهار نظر در خصوص متن این آییننامه و دستورالعمل دعوت شد که متاسفانه هیچ یک حضور پیدا نکردند.
وی، افزود: به همین منظور، مجددا ضربالاجلی تعیین و آییننامه و دستورالعمل برای این ارگانها به منظور اعمال نظرات و اصلاحات ارسال میشود. خسروی، خاطرنشان کرد: پس از دریافت نظر کتبی نهادهای فوق، آییننامه MMS نهایی خواهد شد. با این حال از آن مهلت 10 روزه نیز بالغ بر چند ماه است که میگذرد.
MMS در انتظار تایید شورایعالی انقلاب فرهنگی
اواسط دی ماه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به ایرنا گفت که دستورالعملی برای راهاندازی سیستم ارسال فیلم و تصاویر متحرک از طریق تلفن همراه (ام.ام.اس) تهیه شده که باید به تصویب کمیتهای در شورایعالی انقلاب فرهنگی برسد.
محمد سلیمانی درحاشیه نشست هیاتدولت، کوتاهی در بخش تدوین این قانون را برگردن دولت قبلی انداخت و عنوان کرد: در بخش ایرانسل در دولت قبلی، در این مورد کوتاهی شدهبود.
سلیمانی خاطرنشانکرد: همه مشتاق هستند اینسیستم هرچه زودتر در اختیار مردم قرارگیرد. زیرا این سیستم درحمل و نقل عمومی، روابط فرهنگی، روابط اجتماعی و روابط اقتصادی بسیار تاثیرگذار است.
وی در عین حال گفت: این کار، کار پیچیدهای است و باید پنج سال پیش شروع و قوانین لازم تدوین میشد.
آییننامهای در اغما
اما با گذشت هفت ماه، تدوین نهایی آییننامه MMS، به دلیل بیتوجهی ارگانهای مربوطه مقداری پیچیده شده و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، همچنان پیگیر تحقق این موضوع است.
این گفته رییس رگولاتور در اوایل بهمن ماه سال جاری بود. محمود خسروی، رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در گفتوگویی اظهار داشت: با وجود ارسال آییننامه MMS برای ارگانهایی که «باید» نظر خود را در این رابطه اعلام کنند و گذشت زمان نسبتا طولانی و همچنین تعیین ضربالاجل جهت ارسال نظرات، متاسفانه هنوز هیچ پاسخ و نظری دریافت نکردهایم.
وی، با انتقاد از شرایط کنونی، تصریح کرد: این موضوع مقداری پیچیده شده و مسائل و مشکلاتی را به وجود آورده است، چرا که سرویس MMS، یکی از خدمات اپراتورها از جمله سرویس ارائه شده اپراتور دوم بوده و در حال حاضر، باید ارائه و آییننامه آن نیز هرچه سریعتر تهیه شود.
خسروی گفت: بدین منظور، پیگیریهای لازم همچنان ادامه دارد و علاوهبر نامه اولیه و تعیین ضربالاجل، «نامه پیرو» نیز به این ارگانها ارسال میشود، با این حال سازمان تنظیم مقررات همچنان منتظر دریافت نظرات ارگانهای مربوطه میماند.
آخرین نظرات
اما لطف ا... صبوحی، معاون سازمان تنطیم مقررات، به تازگی در گفتوگو با موبنا عنوان کرده است که برنامه ما این است که این آییننامه تا قبل از شروع به کار اپراتور سوم، ابلاغ شود. این در حالی است که هنوز تاریخ قطعی برگزاری مناقصه اپراتور سوم معلوم نیست چه برسد به آغاز فعالیت آن.
به هر حال MMS هم سرویس ارزش افزودهای است که در ابتدای گزارش معاون وزیر ارتباطات بر بهکارگیری آن در برنامههای آتی خبر داده بود. اما اینطور که پیداست ارائه این سرویس به عمر سال 86 قد نخواهد داد!
منبع : دنیای اقتصاد
- ۸۶/۱۱/۰۹