ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

سناریوی ویکی‌ پدیا برای دسترسی به اطلاعات

| شنبه, ۲۵ شهریور ۱۳۹۶، ۰۲:۵۴ ب.ظ | ۰ نظر

ویکی پدیا با طراحی سناریویی فریبنده در قالب برگزاری یک مسابقه جهانی برای دسترسی به اطلاعات و تصاویر جدید مراکز مختلف کشورها تقلا می‌کند.

 ویکی‌ پدیا برای سومین سال متوالی برای به روز‌رسانی آرشیو عکس‌ها و تصاویری از جهان به تقلا افتاده است. این به اصطلاح دانشنامه جهانی در ژستی ژورنالیستی نسبت به دریافت عکس‌ها و تصاویری اختصاصی از یادمان‌‌های کشورهای جهان فراخوان داده است. براساس آن‌چه ویکی‌پدیا مدعی است تمامی افراد با هر ملیتی می‌توانند تصاویری از یادمان‌های تاریخی و فرهنگی کشور خود را برای دانشنامه ویکی پدیا ارسال و علاوه بر نشر آثار ملی کشور خود، در مسابقه جهانی «ویکی پدیا، دوستدار یادمان‌ها» شرکت کنند.

به راستی چرا ویکی‌پدیا طرح جمع‎آوری عکس از یادمان‌‌های فرهنگی کشور‌های مختلف را عملیاتی می‌کند؟ نکته قابل تامل این که بسیاری تصاویر و عکس‌هایی که توسط عکاسان بومی گرفته می‌شود در سرور‌های ویکی‌ پدیا جمع‌آوری و تنها برخی از آنها به نمایش گذاشته می‌شود و تعداد زیادی از عکس‌ها در سرور‌های این پایگاه ذخیره می‌شود؛ علت آن چیست؟

بازخوانی بخشی از پیشینه این دانشنامه غیر معتبر بین‌المللی،‌می‌تواند تا حدودی پاسخ مناسب را در اختیار پژوهشگران و صاحب‌نظران قرار دهد.

 

تاریخچه ویکی پدیا

ویکی پدیا - که  می‌کوشد خود را دانشنامه ای آزاد معرفی می‌کند-  تحت نظر موسسه غیرانتفاعی بنیاد «ویکی‌مدیا» مدیریت می‌شود. ویکی پدیا پایگاه اطلاعات آزاد اینترنتی است که به بیش از 100 زبان دنیا قابل استفاده است.

بنا بر ادعای این بنیاد، هدف ویکی پدیا برقراری و گسترش پروژه هایی با محتوای باز بر مبنای فناوری ویکی و در دسترس قرار دادن محتوای این پروژه ها برای عموم مردم به صورت رایگان است.

دست اندرکاران این وب سایت می‌کوشند این‌گونه القا کنند که با ایجاد فضایی کاملا آزاد با حفظ ظاهر به عقاید کاربران، منعکس کننده نظرات مختلف باشند اما مانع از انتشار بخشی از دیدگاه‌ها و نظرات مخاطبان نیز می‌شوند. این گروه به رغم ادعای آزاداندیشی نشر عقاید افراد را تا آنجا صورت می‌پذیرد که این عقاید تلاقی با منافع این بنیاد نداشته باشد .

مستندات و مصادیق فراوانی را می‌توان ارائه کرد که آن‌چه در این پایگاه بارگزاری می‌شود، قبل از انتشار از سوی سرویس های اطلاعاتی مورد بررسی دقیق قرار می‌گیرد. همچنان که بنگاه تبلیغاتی لندن ،‌بی‌بی‌سی در مورد ویرایش اطلاعات ویکی‌پدیا به دست سازمان سیا گزارشاتی را منتشر کرده است.

  موسس ویکی پدیا فردی یهودی به نام جیمی ولز است.وی پس از سال ها فعالیت در عرصه تجارت و ثروت اندوزی ناگهان در سال 1996 پای به عرصه اینترنت می‌گذارد و قابل تامل این که اولین سایت مستهجن خود را به کمک دو تن از دوستانش راه اندازی می‌کند و در ادامه راه اقدام به ایجاد این دانشنامه می‌کند.

جیمی ولز، مؤسس ویکی‌پدیا

 

وابستگی ویکی پدیا به صیهونیست‌ها و سرویس‌های امنیتی
نشانه‌های فراوانی از وابستگی این پایگاه به صهیونیست ها و سرویس های اطلاعاتی امنیتی غربی وجود دارد. جیمی ولز موسس این دانشنامه خود جزو مدعوین و سخنرانان «دومین همایش ریاست جمهوری رژیم صهیونیستی» بود که در ماه اکتبر سال 2009 برگزار شد. این همایش با هدف بررسی راه های ایجاد آینده ای بهتر برای رژیم اسرائیل و یهودیان جهان برگزار شد.

همچنین وی میهمان میزگردی بود که توسط بنیاد «ویکتور پینچوک» و با حضور شیمون پرز برگزار شد. وی همچنین  روابط گسترده ای نیز با نخست وزیر سابق انگلیس داشته است حتی همسرش کیت گاروی، منشی تونی بلر، نخست وزیر سابق انگلیس بوده است.

گفتنی است ویکی پدیا در سال 2011 هفتمین همایش سالانه خود را در حالی در اسرائیل برگزار کرد که اعراب و فلسطینی ها این همایش را تحریم کردند.

اسرائیل وَلِی(IsraelValley) سایت مشترک وزرات امور خارجه فرانسه و رژیم صهیونیستی، در گزارش خود نوشت: علی‌رغم بایکوت های افراط گرایان برای برگزاری همایش ویکی پدیا در شهر حیفا، این شهر در رقابت با شهرهای بزرگی همچون بارسلون، تورنتو و توکیو پیروز شد و میزبانی هفتمین همایش سالانه ویکی پدیا را بر عهده گرفت.

بی‌بی‌سی نیز در بخش عربی خود در گزارشی نوشت که ویکی پدیا به دقت از سوی صهیونیست ها رصد می‌شود و در میان آنها یکی از منابع پایه جمع آوری اطلاعات به شمار می‌رود. از این رو اخیراً دو سازمان یهودی تصمیم گرفته اند تا دوره های آموزشی ویژه ای را با هدف حفظ و توسعه اطلاعات موجود در ویکی پدیا آغاز کنند.

آیا تا به حال دقت کرده اید که چرا هرگاه در مورد مطلبی در گوگل جستجو می‌کنید، ویکی‌پدیا یا اولین و یا یکی از اولین نتایجی است که برای شما نمایش داده می‌شود؟ تمرکز بر این سئوال، تقلای پشت‌پرده گوگل برای معرفی و گسترش دامنه فعالیت ویکی‌پدیا را فاش می‌سازد. به عبارتی گوگل با حمایت‌های پیدا و پنهان تلاش دارد تا ویکی‌پدیا در کل نتایج جستجو جایگاه بالایی یابد و هنگامی که آمار بازدید آن بر اساس معیارهای عددی جزء بالاترین و برترین سایت‌ها به حساب آید، در مجامع جهانی به عنوان منبع معتبر اطلاعاتی شناخته شود!

 

حمایت مالی گسترده صهیونیست ها از ویکی پدیا

بررسی‌ها نشان می‌دهد که گروه قابل توجهی از موسسات حامی مالی ویکی پدیا یا موسسات صهیونیستی هستند یا توسط گروهی یهودی بنیان‌گذاری شده‌اند. یکی از این موسسات، موسسه اوپن سوسایتی یا همان بنیاد سوروس است که در راستای گسترش دموکراسی، حقوق بشر و جامعه مدنی به فعالیت می پردازد. بنیاد سوروس با نام اصلی بنیاد «جامعه باز» متعلق به جورج سوروس، سیاست مدار و سرمایه دار یهودی تبار آمریکایی، در سال 1993 تاسیس شده است. این مؤسسه یکی از مجموعه موسسات صهیونیستی است که علی‌رغم ادعای فعالیت های انسان دوستانه در زمینه های بهداشت عمومی ، رعایت حقوق بشر و اصلاحات اقتصادی عملاً به پشتیبانی مالی و آموزشی جنبش های براندازی در کشور های مختلف جهان می‌پردازد.نقش بنیاد سوروس در بشکل‌گیری انقلاب نارنجی، گل سرخ، رز‌های گرجی یا انقلاب مخملی برای کشورهای صربستان(2000)، گرجستان(2003) و اوکراین(2004) به رهبری آمریکا و سازمان های وابسته به این کشور در قالب سازمان های خیریه بر کسی پوشیده نیست. بنیاد میچل کی پور که متعلق به فردی یهودی است و بنیاد خانوادگی آرلین و آرنولد گلداستاین که سابقه کمک به امور مربوط به اسراییل را دارد، از دیگر موسساتی است که به حمایت مالی از ویکی‌پدیا می‌پردازند.

 

واکنش انتقاد آمیز پژوهشگران به  اعتبار ویکی پدیا

فعالیت اصلی ویکی‌پدیا نشر مقالات در موضوعات مختلف است. بسیاری از تحلیلگران و پژوهشگران نسبت به فعالیت ویکی‌پدیا واکنش نشان می‌دهند.منتقدین بر‌ این باورند که مجوز ویرایش همگانی،‌ ویکی‌پدیا را دانشنامه‌ای غیر‌قابل اعتماد ساخته‌است. فیلیپ بردلی در مصاحبه‌ای با روزنامه گاردین در سال 2004 تاکید کرد که هرگز از ویکی‌پدیا استفاده نمی‌کند و هیچ کتابدار دیگری را نمی‌شناسد که این کار را انجام دهد.تد پاپاس رئیس ویرایشگران دانشنامه بریتانیکا در مصاحبه‌ای با گاردین گفت که «فرضیه ویکی‌پدیا بر این استوار است که پیشرفت مداوم به کمال می‌انجامد. این فرضیه هیچگاه ثابت نشده‌است.» دانا بوید درسال 2005 در بحثی پیرامون ویکی‌پدیا به عنوان یک منبع دانشگاهی تاکید کرد «ویکی‌پدیا هیچ‌گاه یک دانشنامه نخواهد شد.»

کلام آخر این که  ویکی پدیا تنها یکی از سایت ها و پایگاه هایی  است که به صورت گسترده در فضای مجازی به فعالیت می‌پردازد و از طریق برگزاری رویداد‌هایی مانند مسابقه جهانی «ویکی دوستدار یادمان‌ها» بنا دارد در قالب فراخوان‌ها و مسابقات مختلف به جمع‌آوری اطلاعات برای افزایش قدرت خود به منظور دستیابی به اهداف سلطه‌طلبانه و خصمانه بپردازد. 

یادداشت:سعید افشاری (منبع:تسنیم)

  • ۹۶/۰۶/۲۵

ویکی‌پدیا

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">