ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

سنـد IT بایـد قابلیت اجرایـی شـدن داشتـه باشـد

| شنبه, ۲۶ ارديبهشت ۱۳۸۸، ۰۳:۴۱ ب.ظ | ۰ نظر

سومین هم‌اندیشی نخبگان فناوری اطلاعات با محوریت نقد و بررسی پیش‌نویس سند راهبردی جامعه‌ اطلاعاتی از سوی شورای عالی اطلاع رسانی در محل کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار (ایسنا)، حمید شهریاری ـ ‌دبیر شورای عالی اطلاع رسانی ـ جامعه اطلاعاتی را زیربنای جامعه‌ دانایی محور که از اهداف سند چشم‌انداز است دانست و گفت: جامعه‌ حکمت مدار در اسناد بالا و پایین دستی در حال ورود است در شرایطی که حکمت مرتبه‌ای از دانش و همراه با علاقنیت است

او شجاعت، عفت، عدالت و حکمت را 4 فضیلت اصلی انسان عنوان و با اشاره به اینکه حکمت نیرویی در انسان است که موجب می‌شود بین حق و باطل و نیز خیر و شر در امور عملی تشخیص قائل شود، در توجیه استفاده از جامعه‌ اطلاعاتی که از جامعه غرب نشات می‌گیرد گفت: انچه که از غرب وارد جهان سوم شده قطعا سیاست‌های استثماری را در خود پنهان دارد گرچه مفهوم جامعه اطلاعاتی زاده نشست ژنو و تونس با حضور سران جهان از جمله ایران است.

وی افزود: در جامعه اطلاعاتی ایران دو رویکرد دانایی محوری و حکمت مداری هدف گیری شده است که برای رسیدن به آن باید مسیر جامعه‌ اطلاعاتی را طی کرد. در شرایطی که نمی‌خواهیم در این مسیر متوقف شویم و پیمودن آن با توجه به فرهنگ کشور ما با دیگر کشورها متفاوت است.

وی تصریح کرد: مفهوم جامعه‌ اطلاعاتی در آیات و روایات اسلامی بروز و ظهور دارد که بیشتر ازهمه دانایی و حکمت که رنگ خدایی دانایی است در آن متبلور است.

دبیر شورای عالی اطلاع رسانی در بخش دیگری از سخنان خود از تلاش برای گنجاندن ایجاب وظیفه برای دولت در راستای جامعه‌ حکمت مدار در برنامه‌ی پنجم اشاره و اظهار کرد: مواردی چون توسعه‌ زیرساخت‌ها با حذف فرهنگ ایرانی، اسلامی و تاکید بر تولید محتوا ایجاد امنیت، خدمات و کاربردهای فناوری اطلاعات، مواردی بودند که در ماده 8 پیشنهادی کارگروه علم و فناوری آمده است.

او طرح تسما و تکفا 2 را از برنامه‌های دبیرخانه‌ شورای عالی اطلاع رسانی عنوان و خاطرنشان کرد: به دلیل انجام این طرح‌ها باید سند فرادستی نوشته شود که حوزه‌های راهبردی جامعه اطلاعاتی را در نظر بگیرد. عد از بررسی‌های مختلف به روش شناسی اطلاع رسانی و فناوری‌های آن که توسط دانشگاه‌های خارجی برای کشورهای در حال توسعه نوشته شده است متوسل شدیم که به جای فناوری به محصول آن در جامعه تاکید می‌کند. این روش شناسی نگاهی انسان محور دارد که از بین انواع نگاه‌های آن اینکه فناوری مقدمه‌ای برای جامعه است را پذیرفتیم تا آن را مقدمه‌ای برای دانایی و در ادامه رسیدن به حکمت قرار دهیم.

او با اشاره به اینکه سند راهبردی جامعه اطلاعاتی به پنج محور تفکیک شده است گفت: با توجه به اینکه اصل سند برگفته از سندهای جامعه‌ی اطلاعاتی خارجی است ولی طی دو فرآیند قصد بومی سازی آن را داریم. اول اینکه با مشابه سازی و تقلید می‌توانیم به سندی مطابق با فرهنگ خود برسیم که البته ما فاصله‌ای 400 ساله با علم روز داریم. هر چند در IT از نظر تکنولوژی فاصله‌ی چندانی با غرب نداریم زیرا ابزارهایی که در اختیار ماست به خاطر مغزافزاری‌ که جنس ایرانی دارد بهتر شکل می‌گیرد.

وی یادآور شد: این اولین باری است که در اسناد ما نام امام خمینی (ره) به عنوان آرمان سیاسی ذکر می‌شود زیرا این جامعه‌ اطلاعاتی باید برای رسیدن به اهداف بنیان گذار انقلاب ایجاد شود همچنان که نام امام زمان (عج) نیز در این سند ذکر شده است. کار دیگری که به طور ویژه در این سند شکل گرفته فراخوان برای اظهارنظر نخبگان حوزه است زیرا این نخبگان معتقدند دولت الکترونیک نباید تنها ذیل اقتصاد الکترونیک باشد. دولت باید رگلاتور باشد اما 30 سال است که در کشور ما دولت کارها را برعهده دارد.

شهریاری تدوین سندراهبردی جامعه اطلاعاتی را طبق اساسنامه دبیرخانه‌ی شورای عالی اطلاع رسانی از وظایف این شورا دانست وبا اشاره به هم پوشانی که شورای عالی اطلاع رسانی و شورای عالی فناوری اطلاعات در برخی وظایف دارند گفت: وقتی از ما سوال می‌شود چرا در شرایطی که شورای فناوری اطلاعات سند راهبردی فناوری اطلاعات را تدوین کرده‌ است شورای عالی اطلاع رسانی باید در اقدامی موازی سند راهبردی جامعه اطلاعاتی را تدوین کند؟ باید گفت سوال اصلی از قانونگذارانی است که دو شورا با شرح وظایفی که هم پوشانی دارد را تصویب کرده‌اند هرچند سند جامع اطلاعاتی از نظر تعداد بندهای راهبردی با 318 راهبرد کامل تر و جامع‌تر از سند فناوری اطلاعات است.

وی توصیه کرد: باید این دو شورا تجمیع شده و تنها یک شورا که به لحاظ اجرایی متصل است شکل بگیرد تا مشکلات موجود حل شود البته شوراهای موازی مشکل کلان نیستند مشکل اصلی این است که شوراها به یک آدم کاربلد در بالا وصل نیستند که این در دوره چهار ساله‌ی گذشته وجود داشته است.

او یادآور شد: بعد از تدوین طرح تکفا در دبیرخانه شورای عالی اطلاع رسانی شورای فناوری اطلاعات تصمیم به انجام کارهایی در این حوزه گرفت ما برای پرهیز از دوباره کاری طرح تکفا را با همان نام تحویل شورای فناوری اطلاعات دادیم تا آن را ادامه دهند و از کارهای انجام شده استفاده کنند که پذیرفته نشد.

دبیر شورای عالی اطلاع رسانی با بیان اینکه این دو سند تکراری نیستند اظهار کرد: در این دو سند اندیشه‌های موجود در دو محور پیش می‌رود اما راه‌حل اصلی برای تمرکز فعالیت‌ها در یک نقطه ایجاد یک شورا با ریاست کسی است که به بالا وصل است.

او در پایان خاطرنشان کرد: سند باید پویا باشد و از همه مهمتر قابلیت اجرایی شدن داشته باشد. این مشکل اجرایی نشدن سند باید با نگاشت برنامه‌ اقدام رفع شود این برنامه می‌تواند شامل ایجاد اولویت، برنامه‌ریزی پروژه‌های کلیدی اولویت‌ها مشخص کردن نهادهای مسئول پروژه‌ها، اختصاص منابع و زمان بندی آن مشخص شود.

  • ۸۸/۰۲/۲۶

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">