ضربه اصلی را از کرونا نخوردیم

علی شمیرانی - برآورد خسارات جهانی ناشی از شیوع ویروس کرونا به حدی گسترده و پیچیده است که اصولا قابل محاسبه نیست. این ویروس تمام کشورهای جهان را درگیر و از قویترین اقتصادها و کشورهای پیشرفته گرفته تا ضعیفترینها را غافلگیر کرده است.
لذا بحثی در خصوص سردرگمی تمام دولتها و مردم در نحوه مواجهه و مهار این پدیده نیست، اما این میزان، مدت و شدت این سردرگمیهاست که عملکرد دولتها و کشورها را از یکدیگر متمایز میکند.
برای مثال در کشور ما با وجود نزدیک شدن به یکماه از پیدایش این ویروس، هنوز هم ملزومات اولیه نظیر ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی در اختیار مردم نیست.
اما واقعیت این است که در کشور ما ضربه اصلی از جانب کرونا وارد نشده است و بخش بزرگی از مشکلات این پدیده از ناحیه ناهماهنگیهای گوناگون، بیاعتمادی به نظام اطلاعرسانی، کندی در تصمیمگیریها، خلاء مدیریت قاطع و یکپارچه و نبود ضمانت اجرایی و تنبیهی برای مسوولان و دستگاههای خاطی، کمکار و مسوولیتگریز است.
مشکلاتی که اصولا ربطی به کرونا ندارد و در سالهای قبل به کرات از این مشکلات رنج برده و میبریم. مصادیق چالشهای مذکور بسیار زیاد است. در همین حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات که میتوانست مانع تشدید نگرانیها و شیوع خسارات ناشی از کرونا شود، شاهد انبوهی از طرحها، پروژهها و قوانین و مقرراتی هستیم که سالهاست به بهانههای مختلف و بدون هیچ برخوردی با خاطیان، ناتمام مانده و از سالی به سال دیگر حواله میشود.
تنها در یک نمونه در روزهای قبل انتقادات تندی از ناهماهنگی حدودا 5 ساله دو وزارتخانه اقتصاد و صمت در هماهنگی و تعیین تکلیف سامانه جامع تجارت مطرح شد که به گفته دستاندرکارانش میتوانست بخشی از مشکلات نظام توزیع اقلام بهداشتی و لاینحل را مرتفع کند.
قدر مسلم ویروس کرونا تا ابد ماندگار نخواهد بود و دیر یا زود، راههایی برای ریشهکن شدنش و داروهایی برای درمان یا واکسنهایی برای پیشگیری در دنیا تولید و عرضه خواهد شد.
فعلا که همه چیزمان شده عبور از بحران کرونا و تا اطلاع ثانوی هر مشکل و خبری غیر از کرونا، اصلا توجهی را به خود جلب نمیکند و گوشی برای شنیدنش نیست.
به عبارت دیگر، کرونا میرود و ما میمانیم و همان مشکلات همیشگی و انتظار برای ظهور کروناهای دیگر و گم شدن «خسارات سوءمدیریتها» در پس آنها. (منبع:فناوران)
- ۹۸/۱۲/۲۴