ضرورت اولویتبندی خدمات الکترونیکی در کشور
دفتر مطالعات ارتباطات و فناوریهای نوین مرکز پژوهشها با اعلام این مطلب که حرکت تدریجی الکترونیکی نمودن دولت باید همزمان با الکترونیکی نمودن تعدادی از خدمات دولتی صورت گیرد، افزود: در این میان خدمات دولتی برخی خدمات عامترند که خدمت گیرندگان بیشتری را تحت پوشش قرار میدهند و طبیعی است که این نوع خدمات باید زودتر از خدمات دیگر الکترونیکی شوند، زیرا علاوه بر عامبودن خدمت، فرآیند فرهنگسازی در کل جامعه به وقوع میپیوندد و عموم مردم با مفاهیم دولت الکترونیکی و مزایای آن بیشتر آشنا میشوند که نقطه قوتی در جهت تسریع پیادهسازی دولت الکترونیک به شمار میرود.
این گزارش میافزاید: در کشورهای پیشرفته جهان، پیادهسازی دولت الکترونیکی با تاکید بر ارائه چند خدمت اصلی دولت آغاز شده و به تدریج توسعه یافته است. نمونههایی از این مدعا را میتوان در ارائه خدمت الکترونیکی تامین اجتماعی، مالیات و حمل و نقل در کشورهایی همچون انگلیس، استرالیا، کره جنوبی و ژاپن مشاهده کرد. در کشور ما نیز در سالهای اخیر فعالیتهایی جهت الکترونیکی نمودن برخی از خدمات دولتی انجام پذیرفته است؛ اما این فعالیتها با توجه به نبود یک برنامه واحد منسجم بلندمدت به نتیجه قابل قبولی دست نیافته است. در این ارتباط طرح تکفا اولین طرح دولت ایران در زمینه توسعه کاربردی فناوری اطلاعات ایران بود که در سال 1381 در راستای سند چشمانداز توسعه جمهوری اسلامی اجرایی شد و یکی از اصلیترین محورهای این سند توسعه دولت الکترونیک بود اما این طرح در سال 1384 متوقف شد و تا سال 1386 هیچگونه سند جامعی در زمینه توسعه فناوری اطلاعات وجود نداشت.
در این گزارش تاکید شده است: پس از وقفهای دو ساله، در سال 1386 شورای عالی فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات با دعوت تعدادی از خبرگان فناوری اطلاعات اقدام به تصویب سند نظام جامع فناوری اطلاعات کشور کرد که در این سند، توسعه دولت الکترونیکی به عنوان یکی از محورهای اصلی مد نظر قرار گرفت. این در حالی است که در دبیرخانه شورای اطلاعرسانی کشور برنامهای با عنوان برنامه جامع فناوری اطلاعات ایران موسوم به تکفا 2 در حال تصویب است و در این میان فقدان وجود یک برنامه واحد در زمینه توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و به خصوص در بخش دولت الکترونیک یکی از موانع اصلی توسعه دولت الکترونیک در کشور به شمار میرود زیرا اولین قدم در زمینه توسعه دولت الکترونیک اجرای یک طرح جامع در این زمینه است و در این راستا وظیفه سیاستگذاران، تدوین یک برنامه جامع و واحد است. لذا قبل از تدوین برنامه، اولویتبندی خدمات عمومی الکترونیکی دولت و شناسایی وضعیت فعلی خدمات مذکور جهت تخصیص بهینه منابع ضرورت دارد.
- ۸۷/۱۲/۲۶