ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

ضرورت‌های تشکیل شورایعالی فضای مجازی

| چهارشنبه, ۲۳ فروردين ۱۳۹۱، ۰۴:۴۴ ب.ظ | ۰ نظر

تشکیل شورای عالی فضای مجازی کشور به عنوان مهمترین نهاد سیاستگذاری در حوزه فضای مجازی یکی از مهمترین رخدادهای علمی بود که در واپسین روزهای سال 90 با حکم مقام معظم رهبری به وقوع پیوست .

شورای عالی فضای مجازی در 17 اسفند ماه سال 90 با حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی تشکیل شد و با این حکم اعضای بیست نفره حقیقی و حقوقی این شورا معرفی شدند.

نخستین جلسه این شورا با حضور سران سه قوه و به ریاست رییس جمهوری در بیست و هفتمین روز اسفند ماه 90 در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تاثیر گسترده شبکه جهانی اینترنت بر ابعاد زندگی فردی و اجتماعی، لزوم برنامه‌ریزی و هماهنگی به منظور صیانت از آسیب‌های ناشی از آن و بهره‌گیری حداکثری از فرصت‌ها به منظور ارایه خدمات گسترده و مفید به مردم را از دلایل اصلی ضرورت تشکیل شورای عالی فضای مجازی دانستند و بر ایجاد مرکز ملی فضای مجازی کشور تاکید کردند.

در حکم مقام معظم رهبری آمده است: 'گسترش فزاینده‌ فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی به ویژه شبکه‌ی جهانی اینترنت و آثار چشمگیر آن در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی و لزوم سرمایه گذاری وسیع و هدفمند در جهت بهره گیری حداکثری از فرصت های ناشی از آن به منظور پیشرفت همه جانبه کشور و ارایه خدمات گسترده و مفید به اقشار گوناگون مردم و همچنین ضرورت برنامه ریزی و هماهنگی مستمر به منظور صیانت از آسیب های ناشی از آن اقتضا می کند که نقطه‌ی کانونی متمرکزی برای سیاستگذاری، تصمیم گیری و هماهنگی در فضای مجازی کشور به وجود آید. به این مناسبت شورای عالی فضای مجازی کشور با اختیارات کافی به ریاستِ رییس جمهوری تشکیل می شود و لازم است به کلیه‌ی مصوبات آن ترتیب آثار قانونی داده شود'.

همچنین مقام معظم رهبری در این حکم فرمودند : 'این شورا وظیفه دارد مرکزی به نام مرکز ملّی فضای مجازی کشور ایجاد کند تا اشراف کامل و به روز نسبت به فضای مجازی در سطح داخلی و جهانی و تصمیم گیری نسبت به نحوه مواجهه فعال و خردمندانه کشور با این موضوع از حیث سخت افزاری، نرم افزاری و محتوایی در چارچوب مصوّبات شورای عالی و نظارت بر اجرای دقیق تصمیمات در همه سطوح تحقق یابد.'
***وظایف شورای عالی فضای مجازی:

..........................................

پس از انتشار خبر تشکیل شورای عالی فضای مجازی حجت الاسلام والمسلمین ' حمید شهریاری' دبیر شورای عالی اطلاع رسانی و یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی با حضور در جمع خبرنگاران در مورد اهداف و وظایف شورای عالی فضای مجازی توضیحاتی ارایه کرد .
وی تعریف پروژه های ملی، توزیع و تقسیم آن بین دستگاه ها را از جمله اهداف این شورا دانست و گفت: روند ایجاد شورای عالی فضای مجازی روند طولانی بوده است و برای تشکیل این شورا کارشناسان زیادی با یکدیگر همفکری و همکاری کرده اند .

شهریاری در مورد اعضای حقیقی وحقوقی برای تشکیل شورای عالی فضای مجازی خاطرنشان کرد: برای مقابله با تهدیدهای فضای مجازی وزیر اطلاعات وهمچنین به منظور تقویت مقوله های فرهنگی، تمرکز بر محتوا و ترویج هویت ایرانی اسلامی رییس کمیسیون فرهنگی مجلس و نگهبانی از مرزهای ملی و جنگ سایبری فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این شورا عضویت دارند .همچنین روسای سازمان هایی همچون تبلیغات اسلامی ، صدا و سیما در این شورا حضور دارند.

وی پیش بینی کرد که با توجه به اهمیت این مقوله و مطالعاتی که باید در این عرصه انجام شود ، تشکیل این مرکز و تعیین وظایف و برنامه های این شورا بیش ازیک سال ونیم زمان می برد.

شهریاری گفت: اعتبارات ملی شورای عالی فضای مجازی طبق قانون در اختیار رییس جمهوری است که ایجاد مرکز، تعیین چارچوب(چارت) تشکیلاتی و بودجه از فعالیت هایی که باید برای تشکیل شورا انجام شود .

عضو شورای عالی فضای مجازی افزود : ساماندهی سرویس های فناوری اطلاعات و ارتباطات وجایگزینی آنها به جای سرویس ها و اطلاعات خارجی در فضای مجازی از گام های اول این شورا است و گام دوم در این عرصه محدودسازی سرویس ها و کنترل سرویس های خارجی تا کاربران رغبت بیشتری به استفاده از خدمات داخلی داشته باشند.

شهریاری با اشاره به راه اندازی پست الکترونیکی ملی (ایمیل ملی ) یادآور شد : با راه اندازی این ایمیل و به کارگیری فناوری های روز و قابل استفاده برای کاربران می توان آن را جایگزین ایمیل های موجود خارجی کرد.

وی گام سوم در این زمینه را بومی سازی سرویس های موجود پس از محدودسازی اعلام کرد گفت: نوآوری و ابداع سرویس های جدید گام نهایی در این بخش است تا دیگر نیاز به سرویس های خارجی احساس نشود.

رییس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه خاطرنشان کرد: با تشکیل این شورا پیش بینی می شود ظرف 5 سال آینده ساماندهی کاملی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در تمامی مقوله ها انجام شود .

همچنین دکتر 'کامران ثقفی ' عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: شورای عالی فضای مجازی فرابخشی است و ترکیب آن را تمامی وزارتخانه های کلیدی و مطرح و سازمانها و دستگاههای مرتبط این حوزه تشکیل می دهند، این شورا چیزی شبیه شورای عالی انقلاب فرهنگی است به نحوی که انواع شوراها در حوزه آموزش عالی وجود دارد اما شورای عالی انقلاب فرهنگی سیاستگذاری کلان را در این بخش انجام می دهد.

وی خاطرنشان کرد: در واقع ترکیبی که رهبر معظم انقلاب در بخش حقوقی این شورا منصوب فرمودند نشان دهنده اهمیت و اهتمام ایشان به این موضوع است چرا که حضور تمامی روسای قوا در این شورا نشان می دهد که در حد یک شورا در درون دولت نمی تواند موضوع فناوری اطلاعات سیاستگذاری شود.
*** رییس جمهوری : باید از فضای سایبر در پیشبرد اهداف نظام جمهوری اسلامی استفاده کرد

...........................................................................................................

' محمود احمدی نژاد' رییس شورای عالی فضای مجازی در نخستین جلسه شورای عالی فضای مجازی اظهار داشت: همانطور که رهبرمعظم انقلاب فرمودند در شرایط فعلی کشور و جهان، فضای مجازی از جایگاه ویژه برخوردار است، به طوری که امروزه ابعاد گستره آن در زندگی فردی و اجتماعی انسانها نقش بسزایی ایفا می کند.

وی گفت: در شرایط کنونی مرکز ملی فضای مجازی می تواند به عنوان نقطه ای متمرکز در سیا ست گذاری ها و تصمیم گیری ها کلان کشور در عرصه سخت افزاری ، نرم افزاری و صیانت از آسیب های این فضا تاثیر گذار باشد.

رییس جمهوری خاطرنشان کرد: از آنجایی که فضای مجازی ، فضای نامحدود است و در آن مرزها برداشته شده، باید تلاش شود تا با برنامه ریزی دقیق از فضای سایبری در راستای اهداف و پیشرفت نظام جمهوری اسلامی ایران استفاده کرد.
*** رییس سازمان تبلیغات : فضای مجازی بهترین بستربرای رساندن پیام جمهوری اسلامی به دنیا است

..............................................................................................................................

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، حجت الاسلام والمسلمین 'سید مهدی خاموشی' رییس سازمان تبلیغات اسلامی در مورد تشکیل شورای فضای مجازی گفت : یکی از بسترهایی که در آن می‌توانیم برای رساندن پیام خودو مقابله با پیام‌های مخالفین و دشمنان انقلاب و اسلام و دشمنان عقاید بحق انقلاب اسلامی در جهان امروز بهره گرفت، عرصه فضای مجازی است.

عضو حقوقی شورای عالی فضای مجازی افزود: شورای عالی فضای مجازی می‌تواند این طراحی‌ها را داشته باشد و برای مقابله در عرصه‌های گوناگون جنگ نرم، از گروه‌های مرجع، نویسندگان، اندیشمندان و صاحبان کالاهای فرهنگی بخواهد که در این فضا منسجم و روشمند ایفای نقش کنند.

وی بااشاره به توسعه فناوری گفت: ما باید هر چه بیشتر این فناوری را برای تاثیر بر روابط اجتماعی و نیز امکان‌سنجی برای تسهیل بیشتر خدمات اجتماعی، خدمات دولتی و روابطی که مردم به آن نیاز دارند، استخدام کنیم.
نماینده شبستر در مجلس : مجلس از شورای عالی فضای مجازی حمایت می کند

..........................................................................................

'علی مطهری' نماینده مردم شبستر و عضو کمیته مخابرات مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس تابع نظر مقام معظم رهبری است و از شورای عالی فضای مجازی به صورت همه جانبه حمایت می کند.

وی درگفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: درصورتی که شورای عالی فضای مجازی تشخیص داد که قوانین مورد نیاز باید تغییر داده شوند و یا قوانین جدید وضع شوند، مجلس در این زمینه می تواند به شورا کمک کند .

مطهری یادآور شد: نمایندگانی از دستگاه ها و سازمان ها در شورای عالی فضای مجازی عضو هستند و آنان قادرند تا زمینه را برای تکمیل نیازهای شورا و مدیریت محتوا فراهم کنند.
فاطمه آجورلو: حضور عالمانه در فضای سایبری یکی از وظایف شورای عالی فضای مجازیست

.........................................................................................................

'فاطمه آجورلو' نماینده مجلس در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا اظهارداشت: تشکیل شورای عالی فضای مجازی یکی از تدابیر ظریف مقام معظم رهبری است و نگاه آن رصد جریانات جهانی است.

وی افزود: در حال حاضر این شورا می تواند در راستای مدیریت این فضا، حضور فعال در این عرصه و نیز ایجاد خلاقیت بیشتر در این حوزه برنامه ریزی کند و ظرفیت های بیشتری را ایجاد کند و بتواند در انتقال فرهنگ و ایجاد رابطه گفتمانی و تبادل اطلاعات در جهان حضور فعال تری داشته باشند.

آجورلو خاطرنشان کرد: در حال حاضر لشکرکشی کردن و جنگ نظامی منسوخ شده است و این کار در فضای ماهواره و در فضای اینترنت انجام می شود؛ وقتی فکر عوض شد، خودبه خود یک کشور تسخیر شده است.بنابراین این فضا باید مدیریت شود و حرف های تازه ای باید در این زمینه زده شود و درصورتی که در این فضا حضور عالمانه و علمی داشته باشیم ، این فضا تبدیل به یک فرصت می شود.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: مصوبات شورای عالی فضای مجازی مانند مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی لازم الاجرا است.
*** نماینده مردم محلات در مجلس : شورای عالی فضای مجازی انتظارات جامعه را برآورده خواهد کرد

.....................................................................................................................

'علیرضا سلیمی' نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار علمی ایرنا گفت: به نظر می رسد این شورا وظایف فراوانی از جمله تدوین اساسنامه، آیین نامه استفاده از فضای مجازی، تعریف عرصه های قابل اعتماد در فضای مجازی و همچنین ترویج رویکردهای مثبت و فرهنگسازی را برعهده دارد.
وی افزود:از آنجا که فضای مجازی می تواند در ارتباطات علمی تاثیرات شگرفی داشته باشد و دستاوردهای بزرگی را برای ما به ارمغان بیاورد نگاه علم مدارانه به این فضا از ضرورت های امروز ماست.

سلیمی خاطرنشان کرد: از آنجاکه فرهنگ غنی ما یک فرهنگ متناسب با فطرت آدمی است، ترویج این فرهنگ پاسخ به شبهاتی که در این زمینه وجود دارد و استفاده از این فضا برای نفوذ در کانون اندیشه جبهه های معاند از ضرورت هایی است که باید از آن استفاده کنیم.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: فضای مجازی عرصه وسیع و ابعاد مختلفی را شامل می شود و ساماندهی این فضا یکی از ضرورت های کشور است که مقام معظم رهبری با شناخت این چالش و ارایه راهکار مناسب برای آینده پیش بینی دقیقی کردند و امیدوارم این شورا بتواند با ورود جدی به عرصه های مختلف انتظارات جامعه را برآورده کند.
*** معاون پژوهشی وزارت علوم : آموزش نیروی انسانی برای ورود به فضای مجازی بر عهده وزارت علوم است

……………………………………………………………………………………………….

دکتر 'محمد مهدی نژاد نوری' معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به وظیفه ذاتی وزارت علوم که بحث آموزش، پژوهش و فناوری است، آموزش نیروی انسانی برای ورود به فضای مجازی و بهره گیری از این فضا بر عهده این وزارتخانه است.

وی اظهار داشت: شورای عالی فضای مجازی به دلیل اهمیت بسیار راهبردی آن و به تشخیص مقام معظم رهبری باید مورد یک توجه جدی قرار می گرفت تا این شورا را هم سطح شورای عالی انقلاب فرهنگی ایجاد کنیم.

وی آموزش نیروی انسانی برای ورود به فضای مجازی و بهره گیری از این فضا، انجام پژوهش ها برای شناسایی دقیق و تعیین راهکارها و همچنین ایجاد قابلیت و توانمندی برای تسلط بر این موضوع را از وظایف وزارت علوم در رابطه با شورای عالی فضای مجازی دانست .
جهاد دانشگاهی تجریبات خود را در اختیار شورای عالی فضای مجازی قرار می دهد

.....................................................................................................

دکتر 'سعدی قاضی مغربی' معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی به خبرنگار ایرنا گفت:جنگ های آینده در حوزه سایبری و ژنتیک خواهد بود و جهاد دانشگاهی آمادگی دارد تا تجربیات خود را در اختیار شورای عالی فضای مجازی قرار دهد.

وی افزود: جهاد دانشگاهی دارای توانمندی های لازم برای تولید محتوا، مدیریت و مباحث فنی در فضای مجازی است و آمادگی دارد تا این تجربیات را در اختیار شورای عالی فضای مجازی قرار دهد.

همچنین دکتر 'حبیب الله اصغری' رییس پژوهشگاه فناوری اطلاعات جهاد دانشگاهی در این مورد گفت: امنیت اطلاعات در فضای سایبر یکی از ارکان تشکیل شورای عالی فضای مجازی به شمار می رود.

وی در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: شورای عالی فضای مجازی می تواند با اتخاذ تدابیر، سیاست ها، راهکارها و ارایه خط مشی ها به نحوی سازمان های دست اندرکار را درگیر و امنیت ملی را صیانت کندو علاوه برآن برخی اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با حملات احتمالی سایبری را انجام دهد .

تشکیل شورای عالی فضای مجازی نقطه عطفی در ساماندهی فضای سایبری در کشور محسوب می شود و با توجه به گستردگی سازمان ها و نهادهای مسئول امیداست که بهترین نتایج در حوزه فناوری اطلاعات و تولید محتوا در کشور حاصل شود.

  • ۹۱/۰۱/۲۳

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">