عجله نکنید پول داریم
حسن سالک رضائی - "وفا غفاریان" رییس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران میگوید: مخابرات ۴۲۰میلیارد تومان برای استردادها به حساب پست بانک واریز کرده است و مردم نگران کمبود نقدینگی نباشند و مراجعه را به طول زمان استرداد تا اردبیهشت ۸۶گسترش دهند.
در روزهای اخیر و دومین هفته از آغاز زمان استرداد وجوه منصرفان از پیش خرید سیمکارت تلفن همراه، توجه اذهان از ازدحام جمعیت و صفهای بسیار طولانی در مقابل شعب پست بانک برای استرداد وجوه، گذشته و بعضا به مواجهه با ماموران متصدی امور انتظامات ، درگیریهای لفظی و شیشه شکستنها در بعضی از شعب که شلوغترند نیز انجامیدهاست.
در هفته نخست نیز ازدحام در پستخانهها برای تایید قبوض ثبت نام نیز مشاهده شد.
خبرنگار حوزه ارتباطات ایرنا روز سهشنبه برای آگاهی بیشتر از علل برخی نابسامانیها در زمان استرداد وجوه و تمهیدات مسوولان مخابرات برای حل آنها با "وفا غفاریان" معاون وزیر ارتباطات و رییس هیات مدیره مخابرات گفت و گویی انجام داد.
از غفاریان سووال شد، ازدحامها، صفهای طولانی و بعضا درگیرهای در شعب پست بانک در روزهای اخیر و نیز پیش از آن ازدحامها در پستخانهها و دفاتر خدمات ارتباطی برای تایید قبوض ثبت نام ، این شبهه را ایجاد میکند که مخابرات پیشبینی این حجم استرداد را نمیکرده و غافلگیر شده و لذا در برنامهریزی پیش از آغاز استردادها و مدیریت زمان استردادها چندان موفق نبودهاست؟
وی درپاسخ گفت: ما برنامهریزی کردیم، اما اگر مراجعه در هر زمینهای به سازمانی بیش از قابلیتهای آن باشد، مسایلی چون ازدحام را به همراه دارد.
" تعداد شعبات و نیروی انسانی پستبانک در برخی از شهرستانها پاسخگوی ازدحام روزهای ابتدایی استرداد وجه سیمکارتها و مراجعه حدود ۵۰هزار نفر در روز (در کل کشور) نیست."
" ضمن اینکه ما ساعت کار شعب این بانک را افزایش و مراحل کار را سادهتر کردهایم و امیدواریم با گذشت زمان هم ازدحامها کمتر شود، زیرا استردادها تا اردیبهشت سال آینده و یک ماه پیش از اولویت دریافت سیمکارت افراد ادامه دارد و اگر مردم تحمل بیشتر کنند و به جای هفتههای نخست کمی دیرتر مراجعه کنند، از ازدحامها کاسته خواهد شد."
" بهرغم اینکه تمامی امکانات وزارتخانه چه در پست و چه در پست بانک برای استرداد صرف شده، قدری نابسامانی وجود دارد و ما متاسف و شرمنده هستیم اما کاری از دستمان دیگر ساخته نیست و نمیتوانیم از مراجعه و ازدحام مردم جلوگیری کنیم ."
" ما حتی پیشنهاد کردیم که تمامی بانکهای دریافتکننده وجه در زمان ثبت نام، در استرداد وجه نیز همکاری کنند و حتی کارمزد هم به آنها بدهیم که بانکها اعلام کردند در این مهلت کوتاه آمادگی این کار را ندارند." از وی سووال شد، یکی از علل ازدحام کنونی این است که شایعاتی وجود دارد که نقدینگی پست بانک کم است و یا ممکن است استرداد وجوه پس از زمانی قطع شود؟
وی پاسخ داد: ما ۴۲۰میلیارد تومان برای استردادها به حساب پست بانک واریز کردهایم و تاکنون حدود ۵۰میلیارد تومان به مردم مسترد شده است.
" بنابر این پول قطعا موجود است و تماما در اختیار مردم قرار داده میشود و اگر مردم مراجعه خود را در طول زمان استرداد پخش کنند، بدون درگیری، ازدحام و صفهای طولانی وجوه خود را دریافت میکنند و اگر رسانهها این اطلاعات را در اختیار مردم بگذارند، میزان شرمندگی ما کمتر میشود." مجددا سووال شد ، اگر طبق نظرسنجیها پیشبینی شدهبود که تقاضای مردم برای سال ،۸۵پنج میلیون تلفنهمراه جدید است و قرار بود زیرساختها برای همین تعداد ساخته شود، چرا در بهمن ،۸۴هشت میلیون سیمکارت پیش فروش شد، که با این همه استرداد سیمکارت توسط واسطههایی بهدلیل ارزانی سیمکارت در بازار آزاد و مشکلات کنونی زمان استرداد مواجه شویم؟
غفاریان جواب داد: رفتارها گاهی قابل پیش بینی کامل نیست، ضمن اینکه من آمار استردادهای سال ۸۲را هم گرفته و مشاهده کردهام که به ازای شش میلیون ثبت نام، چیزی حدود ۵۰هزار استرداد در روز در هفته اول داشتهایم و سپس شمار استردادها در روز کاهش یافته و به روال عادی و کلا یک میلیون رسیده است.
وی همچنین در پاسخ به این سووال که آیا شرایط سال ۸۲مانند حالا بود و موضوعاتی چون وعده فعال شدن اپراتور دوم و یا واگذاری یک میلیون سیمکارت توسط تالیا وجود داشت؟ ، گفت : بله با توجه به این دو موضوع و نیز اینکه در سال ۸۲فاصله بین قیمت دولتی و آزاد سیمکارت خیلی زیاد بود، برآورد میکنیم که امسال حدود یک و نیم تا دو میلیون استرداد داشته باشیم و این هم ، طبیعی است.
از معاون وزیر ارتباطات سووال شد، شما در زمان قرعهکشی سیمکارتها فرمودید سیاست شما مقابله با واسطهگری در ثبت نام تلفنهمراه است، آیا با این آمار بالای استرداد سیم کارتها که اکثرا توسط واسطههایی انجام میشود که برای چندین سیمکارت ثبت نام کردهاند، فکر میکنید در این سیاست موفق بودهاید و در ثبت نامهای بعدی واسطهها با حجم بالا سیمکارت نمیخرند و سپس بازپس نمیدهند؟
غفاریان درپاسخ گفت: کنترل جریان بازار آزاد بسیار کار دشواری است و در ارز و طلا هم این را دیدهایم و بنابر این ما هم خود را در این زمینهها زیاد قدرتمند نمیبینیم ولی تلاش میکنیم و تا الان هم فکر میکنیم با کاهش قیمت و ثبت نام اخیر، تا حدودی موفق بودهایم.
" بسیاری به دلایل مختلف به ما توصیه میکردند که سیمکارتهای پیشفروش شده توسط دولت پیشین را مطابق زمان بندیها ندهید و قدری تامل کنید. ما فشار زیادی آوردیم که باید طبق همان زمانبندیها داده شوند و تا حدودی در کنترل قیمت موثر بود."
" بعد گفتند که ثبت نام نکنید تا کیفیت مکالمات تلفن همراه بهتر شود و هر چند ما در بهبود کیفیت بسیار تلاش میکنیم و با حدود ۳/۴میلیون سیمکارت جدید که وارد بازار شده، کیفیت بدتر نشده است، اما اگر ما ثبت نام جدید را انجام نمیدادیم ، معلوم نبود بهای سیمکارت به کجا میرسید." " همچنین اصرار داشتیم که بلافاصله بعد از قرعهکشی، توزیع سیمکارت را انجام دهیم و انشاءالله از ۲۷اردیبهشت نیز توزیع را آغاز میکنیم که همه این کارها برای این است که بتوانیم تفاوت بهای سیمکارت را در بازار آزاد از بین ببریم و تنها متقاضیان واقعی سیمکارت ثبت نام کنند."
سووال شد، یکی دیگر از نمودهای زمان گذشته از آغاز استرداد، انجام دستی کارها و نیز تبادل دستی اطلاعات بین پست ، مخابرات و بانکها است که خود وقت و انرژی زیادی هم از پرسنل وزارت ارتباطات و سایر ارگانها و در نهایت مردم میگیرد.
اجرای طرح دولت الکترونیک و طرح تکفای دو در وزارت ارتباطات به کجا انجامید و چرا چنین اموری از طریق اینترنت و راه دور انجام نمیشود و هنوز از پرونده استفاده میشود؟
وی پاسخ داد: در بعد سیاستگذاری ، باید معاونت فناوری اطلاعات وزارتخانه پاسخگو باشد.
سووال شد: جدای از سیاستگذاری ، آیا در باب سیاستهایی که باید در مخابرات در این زمینه اجرا شود، شما پیگیری لازم را میکنید؟
وی گفت : بخش روستایی دولت الکترونیک به عنوان پروژه به ما ابلاع شده و دنبال میکنیم و حدود دوهزار دفاتر ICTروستایی احداث کردهایم که حدود یکهزار و ۹۰عدد از آنها فعال است و در مابقی هم تجهیزات نصب شده است و امسال هم تا چهارهزار مرکز احداث میکنیم.
" اما زیرساخت ایجاد کردن ، یک مطلب است و بهرهبرداری از زیر ساخت مطلب دیگری. اجزای دولت باید در این دفاتر خدمات بدهند و مثلا ثبت احوال و اداره گذرنامه از این دفاتر استفاده کنند و پس از فرم پر کردن مردم از طریق اینترنت و این دفاتر شناسنامه و گذرنامه برای مردم صادر شوند." " زیرساختها بهعنوان پیشخوان دولت در این مراکز ساخته شده اما فعال شدن واقعی بهمعنای اینکه که کارهای روستاییان در آنها انجام شود، از عهده مخابرات خارج است و تمام بخشهای دولتی که خدمات روستایی میدهند باید فعال شوند که ما فراخوان کردهایم تا هر سازمانی نقش خود را ایفا کند."
آخرین خبر: تعداد منصرفان از نیم میلیون نفر گذشت
520 هزار متقاضی سیمکارت 360 هزار تومانی با مراجعه به دفاتر پستی سراسر کشور خواهان بازپسگیری وجوه ثبتنامی خود شدند.
به گزار خبرنگار ایلنا، در دهمین روز مراجعه متقاضیان سیم کارت ثبتنامی به دفاتر پستی برای بازپس گیری وجوه ثبتنامی بیش از 150 هزار نفر موفق به دریافت ودیعه خود شدند.
این در حالی است که از بین 520 هزار مراجعه کننده 300 هزار نفر برای دریافت وجه خود به وسیله تاییدیه شرکت پست به پستبانک مراجعه کردهاند.
گفتنی است ، آمار مراجعهکنندگان تهرانی به دفاتر پستی به منظور استرداد وجوه ثبتنامی حدود 115 هزار نفر اعلام شده است.
لازم به ذکر است ، واگذاری سیم کارتهای 360 هزار تومانی از خرداد ماه جاری آغاز و تا پایان خرداد ماه 86 ادامه مییابد.
- ۸۵/۰۲/۱۹