عرضه الکترونیکی گنجواژه فرهنگ طیفی
فرهنگ طیفی به دلیل کاربردی بودنش در تحلیلهای کامپیوتری و پردازش متون توسط شورای عالی اطلاعرسانی خریداری شده و بهصورت الکترونیکی عرضه شد.
مهدی محسنی در گفتوگو با (ایسنا)، با اشاره به عرضه الکترونیکی فرهنگ طیفی در پورتال شورای عالی اطلاعرسانی و با بیان اینکه کتاب این گنجواژه نیز چاپ شده است، اظهار کرد: این گنجواژه معادل 20 سال زحمت "جمشید فراروی" بوده است که برحسب علاقهاش به ادبیات و زبان فارسی طراحی شده است.
او درباره نحوه استفاده از این فرهنگ طیفی گفت: معمولا کاربر در کتب دیکشنری لغت را میشناسد و به دنبال معنی میگردد ولی در این گنجواژه حدود معنی یک لغت را میداند ولی اصل کلمه به خاطرش نیست و به همین جهت به این فرهنگ رجوع میکند و کلمه اصلی را مییابد؛ به عنوان مثال معنی پیشه را میداند که کار و حرفه است ولی خود کلمه را فراموش کرده و بر همین اساس به حوالی معنی کلمه مراجعه میکند و مدخل کلمات را مییابد.
وی تصریح کرد: به این فرهنگ گنج واژه تزاروس گفته میشود که معادل گنجواژه تزاروس راجت در زبان انگلیسی است که در سال 1805 تولید ولی در 1852 عرضه شد.
محسنی درباره مشخصات این فرهنگ طیفی که در آن لغات زبان فارسی بر حسب معانی و تدابیر معانی خود و به شکل علمی – فلسفی ساختار یافتهاند، بیان کرد: این فرهنگ شامل حدود 45 هزار لغت، عبارت مرکب و اصطلاح است و حدود 92 هزار معنی و تداعی آن لغات و اصطلاحات زبان فارسی به صورت طبقهبندی شده تحت 991 مقوله اصلی و حدود هفت هزار و 500 مقوله فرعی، زیر مقوله و یا مدخل براساس معانی خود در کنار هم آمدهاند.
او ادامه داد: مقولات فرعی شامل یک یا چند اسم، صفت یا قیدهای مرتبط با مقوله اصلی است که تحت هر مدخل طیفی از معانی مترادف، نزدیک و یا مشابه از نظر تداعی به ترتیب معانی مرتب شدهاند.
وی خاطر نشان کرد: چشمانداز خط و زبان فارسی در این شورا تدوین شده است اما هنوز نقشه راهی نداریم و باید دانست که چشمانداز مقولات موضوع و ارتباط موضوعات را بیان میکند و براساس آن یک برنامهای باید شکل بگیرد که نقشه راه است؛ پیشنهاد خرید این فرهنگ طیفی از سوی برخی اساتید دانشگاه بود.
- ۸۹/۰۹/۲۸