عرضه نرمافزار خطایاب فارسی تحت وب
نسخه تحت وب ویراستیار به عنوان اولین نرمافزار خطایاب فارسی، بدون نیاز به نصب بر روی سیستم و نرمافزار مایکروسافت ورد، در وبگاه virastyar.ir عرضه شد.
به گزارش واحد ارتباطات دبیرخانه شورای عالی اطلاعرسانی، با توجه به اهتمام خاص دبیرخانه در توسعه خط و زبان فارسی در فضای دیجیتال طی سالهای گذشته، پروژه پژوهشی- اجرایی خطایاب فارسی (ویراستیار) با اقدام و حمایت مستقیم شورا و همکاری جمعی از محققان به بار نشست که چندی قبل نسخه کامل آن بصورت الکترونیک عرضه شد و اکنون نسخه برخط ویراستیار (ویراستلایو) بدون نیاز به نصب بر روی سیستم و بدون نیاز به نرمافزار مایکروسافت ورد عرضه شده است.
ویراستیار در دو نسخه ۳۲ بیتی و ۶۴ بیتی تولید شده و سازگار با نسخههای مختلف مایکروسافت ورد از ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ است، با این وجود در ویراستیار پیشنیازهایی از قبیل سیستمعامل ویندوز و نرمافزار مایکروسافت ورد موجب محدود شدن کاربران برای استفاده از این نرمافزار شده است و کاربران سیستمعاملهای مک یا لینوکس و یا حتی کاربران ویندوز که به نرمافزار مایکروسافت ورد دسترسی ندارند، قادر به استفاده از افزونه ویراستیار نیستند. همچنین عدم امکان خطایابی یکباره تمام متن، محدودیت دیگری است که در افزونه ویراستیار وجود دارد.
بر این اساس با توجه به محدودیتهای یاد شده، ارائه نسخه برخط ویراستیار راهکاری برای برطرف نمودن این مسائل بود که در آن کاربران دیگر نیازی به نصب ویراستیار ندارند و قابلیتهای ویراستیار در هر سیستم عاملی که دارای مرورگر باشد، از جمله Firefox 3.6 یا نگارش بالاتر،IE 8.0 یا نگارش بالاتر، Opera 11.01 یا نگارش بالاتر، Google Chrome 10.0 یا نگارش بالاتر برای کاربران فراهم است.
رویکرد مهم در مراحل توسعه نسخه برخط ویراستیار، امکان ارائه قابلیتهای ویراستیار به صورت سرویسهای وبی برای دیگر سایتها بود. با توجه به این رویکرد، نسخه برخط ویراستیار با استفاده از کتابخانههای استاندارد JSON, jQuery و به صورت تمام AJAX طراحی شد و در حال حاضر امکان ارائه این سرویسها برای دیگر سایتها وجود دارد. با استفاده از این سرویسها که تحت پروتکل و استاندارد مشخص طراحی شدهاند، هر وب سایت و یا ویرایشگر متن برخط میتواند از قابلیتهای ویراستیار برای اصلاح نگارش متون فارسی استفاده کند.
از دیگر قابلیتهای نگارش فعلی ویراستیار برخط میتوان به غلطیابی یکباره متون فارسی، فارسیسازی نویسههای متن، شناسایی و تبدیل تقویم (هجری شمسی، هجری قمری و میلادی)، شناسایی و تبدیل اعداد موجود در متن، اصلاح نشانهگذاری و امکان تنظیم قابلیتهای اصلاح نشانهگذاری و پیشپردازش املایی اشاره کرد.
- ۹۰/۰۹/۰۸