غولهای موبایل قبلا چهکاره بودند
ساحره چمنی - فناوران - سالهای زیادی از عرضه گوشیهای هوشمند نمیگذرد اما امروزه همه تولیدکنندگان بزرگ دنیا گوشیهای هوشمند تولید میکنند به نحوی که هماکنون بیش از نیمی از مردم دنیا از این مدل گوشیها استفاده میکنند. تولید این مدل گوشیها تقریبا از چهار یا پنج سال پیش آغاز شده است. با این حال دانستن اینکه تولیدکنندگان موبایل پیش از ساخت گوشی چه کاری انجام میدادند و از چه سالی به تولید گوشیهای موبایل پرداختهاند، خالی از لطف نیست.
اپل کامپیوترساز
شرکت اپل در سال ۱۹۷۱ توسط استیوجابز ۱۶ ساله و استیو وزنیاک ۲۱ ساله راهاندازی شد و نخستین محصول آنها کامپیوتر شخصی Apple I بود که در گاراژ خانه جابز به صورت دستی ساخته شد. این محصول بعدها رسما با نام تجاری Apple Computer به بازار عرضه شد. تا سال 2007 اپل همچنان رایانه تولید میکرد، اما یکباره استیوجابز دقیقا زمانی که بازار موبایل دنیا نیاز به گوشیهای هوشمند را حس کرد، نخستین گوشی هوشمند تمام لمسی و پیشرفته دنیا را با نام آیفون طراحی و تولید کرد.آیفون روز نهم ژانویه ۲۰۰۷ (۱۹ دی ۱۳۸۵) معرفی شد و در آن زمان تنها گوشی بود که صفحهکلید نداشت و از سیستمعامل iOS بهره میبرد. اپل با این گوشی انقلابی به پا کرد و از آن زمان به بعد سالانه با عرضه فقط یک مدل گوشی توانسته جایگاه بزرگترین تولیدکننده گوشی را در دنیا به خود اختصاص دهد.
سامسونگ برنج فروش
شاید کمتر کسی بداند که شرکت سامسونگ که امروز در دنیای گوشیهای هوشمند حرف اول را میزند، کار خود را سال 1938 میلادی، با فروش شکر و برنج آغاز کرد. لییبیونگچول بنیانگذار سامسونگ مغازه خود را با نام " سام – سونگ " راهاندازی کرد و سال 1960 به صنعت کشتیسازی و ده سال بعد به صنعت الکترونیک وارد شد. این شرکت سال 1996 نخستین گوشی خود را تولید کرد و تا سال 2007 فقط گوشیهای ساده و معمولی میساخت، اما از سال 2008 کمکم وارد عرصه تولید گوشیهای هوشمند مبتنی بر ویندوزموبایل شد و سال 2010 خط تولید گوشیهای Galaxy را راهاندازی کرد و نخستین گوشی هوشمند آندروییدی خود را ساخت. سامسونگ در سال 2012 توانست جایگاه شماره یک تولیدکنندگان برتر دنیا را به خود اختصاص دهد.
هوواوی مخابراتی
شرکت هوواوی که امروزه جایگاه سوم تولیدکنندگان بزرگ گوشی هوشمند در دنیا را دارد، فعالیت خود را سال 1987 توسط "رن ژنگفی" در زمینه تجهیزات مخابراتی آغاز کرد و هم اکنون حرف اول را در زمینه تجهیزات مخابراتی دنیا میزند.
با این حال هوواوی سال 2008 وارد عرصه موبایل شد و نخستین گوشی خود را از سری Feature phone ساخت و سال 2009 نیز نخستین گوشی هوشمندش از سری آندرویید را وارد بازار کرد. اگرچه در ابتدا نتوانست موفقیتی در بازار به دست بیاورد.
با این حال از سال گذشته عزم خود را جزم کرد و توانست با عرضه گوشیهای با کیفیت سهم بزرگی را در بازار گوشیهای هوشمند به خود اختصاص دهد.
سونی پلوپز ساز
هفتم می سال ۱۹۴۶ ماسارو ایبوکا و آکیو موریتا دو مهندس ژاپنی، شرکت مشترک خود را با نام «توکیو تسوشین کوگیو» تاسیس کردند. ایبوکا و موریتا برای اولین بار در پاییز ۱۹۴۴ به عنوان اعضای گروه فوق سری «کمیته تحقیقات جنگ» با یکدیگر ملاقات کرده بودند و هیچ فرصتی را از دست ندادند و بلافاصله دست به کار شدند و از طریق حامیان با نفوذ خود، سرمایه لازم برای تاسیس شرکت را به دست آوردند و سونی اوایل سال ۱۹۴۶ تاسیس شد.
اولین محصول آنها یک پلوپز برقی بود، که هیچگاه به بازار عرضه نشد. در سال ۲۰۰۱ شرکت سونی اریکسون توسط دو شرکت سونی ژاپن و شرکت ارتباطاتی سوئدی اریکسون برای تولید موبایل تاسیس شد. دلیل این ترکیب تخصص سونی در دستگاههای الکترونیکی مصرفی و پیشتازی تکنولوژیکی اریکسون در بخش ارتباطات بود. اما سال 2012 سونی و اریکسون از یکدیگر جدا شدند و سونی به شکل مستقل اقدام به ساخت گوشیهای هوشمند پرداخت.
موتورولای رادیو ساز
تاریخ تاسیس شرکت موتورولا به سال ۱۹۲۸ برمیگردد که پائول گلوین در یک کارخانه در ایلینوی شیکاگو سرمایهگذاری کرد. اولین محصول این کارخانه حذف کننده باتری بود که به مصرف کنندگان اجازه استفاده از جریان برق خانگی را در رادیو میداد. در حالی که در مدلهای قدیمیتر فقط از باتریهای خارجی استفاده میشد. در دهه ۱۹۳۰ شرکت موتورولا به تولید رادیوهای ماشین با نام تجاری موتورولا پرداخت. بهطور همزمان بخشهای رادیوی خانگی و پلیس نیز در شرکت ایجاد شد. در سال ۱۹۴۷ نام کارخانه به موتورولا تغییر یافت. در دهه ۱۹۴۰ شرکت شروع به کارهای دولتی کرد و یک آزمایشگاه تحقیقاتی برای بررسی الکترونیک حالت جامد نیز در شرکت تاسیس شد. در زمان فوت پائول گلوین در سال ۱۹۵۹ شرکت موتورولا در ارتش، فضا و ارتباطات تجاری پیشرو بود و اولین تاسیسات نیمه هادی توسط این شرکت ساخته شد. اواخر دهه ۱۹۸۰ موتورولا به نخستین تهیه کننده تلفنهای سلولی تبدیل شد و در سال ۱۹۹۶ گوشی تلفن همراه StarTACTM را تولید کرد.
در تاریخ ۱۵ اگوست ۲۰۱۱ یا ۲۷ مرداد ماه سال ۱۳۹۰ شرکت گوگل اعلام کرد که با پرداخت مبلغ 5/12 میلیارد دلار به موتورولا، مالکیت بخش "موتورولا موبیلیتی" را در دست خود میگیرد.
ال جی رادیو ساز
شرکت ال جی در تاریخ اول اکتبر سال ۱۹۵۸ با نام گلداستار تاسیس شد. در تاریخ ۱۵ نوامبر سال ۱۹۵۹ با تولید اولین رادیو کرهای به عنوان پیام آور آغاز صنعت الکترونیک در کره شناخته شد. این شرکت در ماه نوامبر ۱۹۶۲ اولین تلفن کرهای را ساخت و ساخت گوشی موبایل را از سال 2002 در کنار سایر محصولاتش آغاز کرد.
HTC کامپیوتر ساز
چر وانگ و پیتر چو، اچتیسی را در سال ۱۹۹۷ میلادی پایهگذاری کردند. در آغاز اچتیسی بهعنوان یک سازنده کامپیوترهای همراه یا نوتبوکها فعالیت میکرد. سال ۱۹۹۸ اچتیسی یکی از نخستین دستگاههای بیسیم لمسی دستی قابلحمل را طراحی کرد. شرکت اچتیسی بهعنوان نخستین شرکت عرضهکننده دستگاهی با سیستمعامل ویندوز موبایل شرکت مایکروسافت در ۲۰۰۲ شناخته میشود. این شرکت همچنین نخستین دستگاه با سیستمعامل مایکروسافت و پشتیبانی از نسل سوم مخابرات را در سال ۲۰۰۵ تولید کرد. اچتیسی نخستین گوشی هوشمند مبتنی بر سیستمعامل آندرویید خود را سال ۲۰۰۸ عرضه کرد و تاکنون به ساخت مدلهای گوناگونی از گوشیهای هوشمند و تبلتها بر پایه سیستمعاملهای ویندوز موبایل، ویندوزفون و آندرویید پرداخته است.
نوکیای کاغذساز
شرکتی که هم اکنون ما به عنوان نوکیا میشناسیم، در سال ۱۸۶۵ به عنوان یک شرکت تبدیل چوپ به ورقههای کاغذ توسط مهندس معدنی به نام Knut Fredrik Idestam در جنوب غربی فنلاند و در دوران تسلط امپراطوری روسیه بر این کشور تاسیس شد. نام نوکیا در سال ۱۸۶۷ برای این شرکت انتخاب شد و به چند بخش از جمله تولید محصولات کاغذی، دوچرخه و تایر اتومبیل، کفش، رایانههای شخصی، کابلهای ارتباطی، تلویزیون، لوازم برقی، باتری و آلومینیوم تقسیم شد.
سال 1987 نوکیا نخستین گوشی خود را وارد بازار کرد و حدود 14 سال حاکم بی چون و چرای بازار موبایل بود. اما از سال 2012 کم کم سهمش از بازار موبایل را از دست داد و سال 2013 به شرکت مایکروسافت واگذار شد و تا چند وقت دیگر نامی از این برند فنلاندی وجود نخواهد داشت.
- ۹۲/۱۱/۰۶