فراسو در صدر ماوس های بازار ایران
محمدجواد مفیدرام - یک جعبه چوبی کوچک و مربع شکل را تصور کنید که یک دکمه برآمده شبیه زنگ های قدیمی در گوشه سمت چپ آن قرار داده شده است و چرخ دنده های کوچک آن را جلو و عقب می برد.این شکل اولین ماوسی است که در سال 1963 "داگلاس انگلبرت" در موسسه تحقیقاتی استنفورد آن را به عنوان محصول جدید دنیای رایانه معرفی کرد. بیل انگلیش مهندس کامپیوتری که در مرکز تحقیقات SRI از 1965 (سالی که برای اولین بار کلمه ماوس برای رایانه ها به کار رفت ) در کنار انگلبرت تخقیقات در این زمینه را دنبال می کرد، با پیوستن به بخش تحقیق و توسعه کمپانی Xeroxدر سال 1972 اولین سری ماوس هایی را ابداع کرد که برای حرکت کردن به جای چرخ از توپ استفاده می کرد و می توانست در همه جهات حرکت کند.انگلیش در سال 1989 به قصد پیوستن به Sun Microsystems کمپانی Xerox را ترک کرد.
استفاده از توپ باعث شد تا برای استفاده راحت تر از ماوس ها ،چرخ دنده ها این بار برای تسهیل چرخش توپ دوباره برگردند تا Trackball اصلی ترین جزء ماوس های مکانیکی شود.
اولین ماوس هایی که در آن ها از Trackball استفاده می شد در سال 1975 توسط "جک هاولی" برای کمپانی Xerox ساخته و به طور محدود عرضه شد .
در سال 1980 اولین ماوس های نوری Optical Mice)) توسط "استیو کرش" و "ریچارد اف لیون" با دو روش مختلف اختراع شدند.استیو کرش 2سال بعد با بنیان نهادن پایه های Mouse Systems( این کمپانی سال 1990 توسط KYE خریداری شد) مسئولیت انتقال این ماوس ها به رایانه های شخصی کمپانی IBM را به این کمپانی واگذار کرد.
هشت سال بعد Sun Microsystems برای اولین بار ماوس لیزری را در لابراتوارهایش ابداع کرد اما این ماوس ها تا سال 2004 وارد بازار نشدند تا Logitech با مدل MX1000 اولین عرضه کننده ماوس های لیزری در دنیا باشد.ماوس هایی که برای دوست داران بازی های رایانه ای ابداع شدند و در مقایسه با ماوس های نوری از لیزر مادون قرمز به جای LED بهره می بردند .
ماوس ها از سال 1981 توسط Xerox و مدتی بعد توسط کمپانی های دیگر به بازار عرضه شدند ، اما به دلیل استفاده تخصصی محبوبیت زیادی پیدا نکردند.تا اینکه در سال 1984 کمپانی بزرگ Apple با عرضه سیستم عامل مکینتاش ،تحول بزرگی در بازار ماوس ها پدید آورد . از این زمان بود که کاربران رایانه های شخصی با نحوه استفاده از این وسیله آشنا شدند و میزان تقاضای ماوس ها به طور تصاعدی رشد کرد . با پیوستن Microsoft به عرضه کنندگان سیستم عامل و ورود Windows به دنیای رایانه،ماوس ها تبدیل به به یکی از قطعات اصلی رایانه شدند به طوری که به ازای هر PC یک ماوس فروخته می شد.
در ایران نیز ماوس ها با ورود رایانه های شخصی به خانه ها ، به بازار راه پیدا کردند . یک ماوس ساده که فقط دارای دو دکمه برای کلیک کردن بود ، برای چند سال حاکم مطلق بازار ایران شد.کمپانی KYE با برند Genius خیلی سریع به تقاضای بالای بازار داخلی ایران پاسخ داد و با توجه به بازار بدون رقیب توانست کل بازار را در اختیار خود بگیرد.EasyMouse با آن ظاهر نوستالژیک در اکثر ادارات دولتی که کار با ویندوز را آغاز کرده بودند دیده می شد و کم کم با افزایش توان خرید رایانه توسط کاربران ایرانی وارد خانه ها شد.
Genius در طی این زمان با افزایش تنوع مدل های خود بازار بدون رقیبی که در آن Logitech گران فقط به مخاطبان خاصش می فروخت،A4Tech آنقدر کم بود که اصلاً دیده نمی شد و Farassoo همچنان کیبورد می فروخت را در کنترل خودش گرفته بود.این روند در حالی ادامه پیدا می کرد که Genius خطر رقیب را احساس نمی کرد.
از طرفی شرکت فراسو با عرضه کیبوردهایی که برای اولین بار حروف فارسی روی آن حک شده بود،کم کم بازار کیبورد را در اختیار می گرفت و هر روز سهمش از این بازار را بیشتر می کرد.موفقیت در بازار کیبورد و تقاضای بالا در بازار ماوس ،این برند را وارد بازار ماوس کرد تا فراسو به پشتوانه خدمات پس از فروش نوینی که به مصرف کنندگان ارائه می کرد و تصویری که سابق بر این در ذهن کاربر و فروشنده ساخته بود ،قدم اول را محکم بردارد.
این برند با توجه به آخرین نظرسنجی باشگاه فعالان ICT از سال گذشته تا کنون 42% از سهم محبوبیت شاخص بازار را به خود اختصاص داده است تا بعد از گذشت نزدیک به 5 سال از ورودش به بازار ماوس، محبوب ترین برند عرضه کننده این محصول در بازار کنونی ایران باشد.
Genius کهنه کار که سال ها این جایگاه را در اختیار داشت ،به مرور با اعمال تغییرات در سیاست های عرضه و پشتیبانی محصولاتش هم اکنون در حالی پایین تر از Farassoo ایستاده است که تنها 18 % از سهم محبوبیت را به خود اختصاص داده و با 24% اختلاف با این برند به نظر می رسد که باید بیشتر به رقابت با A4Tech بپردازد که با اختصاص 16% از این سهم به خود ،یک پله پایین تر از Genius قرار گرفته است.Genius با اینکه سهم مشابهی در تهران و شهرستان ها به خود اختصاص داده است که نشان از توزیع مناسب ماوس هایش در کشور دارد اما از مهر ماه گذشته تاکنون 3% دیگر از سهمش را نیز از دست داده است .شاید اگر در زمانی که این برند بر این بازار حکمفرمایی می کرد ، مسیر و پتانسیل تقاضای بازار در آینده را پیش بینی می کرد می توانست با افزایش تنوع و عرضه محصولات ارزان قیمت و با کیفیت تر خود بازار را همچنان در کنترل خود داشته باشد.ضمن اینکه تطابق حجم عرضه محصولات با ارائه خدمات پس از فروش به کاربر نیز می توانست از عواملی باشد که به تثبیت جایگاه این برند کمک کند.
البته کاهش محبوبیت Genius در بازار ایران قطعاً نیاز به بررسی دقیقتری دارد که باید منتظر بود تا دید مدیران منطقه خاورمیانه KYE چه تدبیری در این زمینه اتخاذ خواهند کرد.
از طرف دیگر بررسی عوامل کاهش محبوبیت Genius به طور قطع برای شرکت فراسو نیز دارای اهمیت است.به هر حال این برند امروز جایگاهی را از آن خود کرده است که تا چندی پیش از آن برند دیگری بود و بی توجهی به روند حرکتی بازار و غفلت از رقیبان ممکن است که روزی برای این برند نیز دردسر ساز شود. فراسو که با اتکا بر موفقیت در بازار کیبورد و بعد از آن ماوس ،پا را فراتر گذاشت و در حوزه های دیگر نیز وارد شد ،ممکن است با از دست دادن تمرکز بر این بخش از بازار و با بی توجهی به میزان اهمیت تنوع محصولات پر فروش جایگاهش را در خطر ببیند.
شبکه فروش گسترده و خدمات پس از فروش معتبر ، دو امتیاز مهمی است که دست این شرکت را برای ورود محصولات پر فروش جدیدتر باز می کند و به نظر می رسد با استفاده از تبلیغات هوشمند این شرکت در این بخش بتواند به حکومت خود ادامه دهد.
اما ماوس های A4Tech نیز که مدت هاست که در بازار در ویترین ها به چشم می خورند ،از جمله محصولات با کیفیتی هستند که گویا قصد ندارند به این زودی ها تغییری در جایگاهشان ایجاد کنند. قیمت و ظاهر مناسب محصولات این برند سال های زیادی است که در بازار ایران نظرکاربران خانگی را به خود جلب می کند اما ضعف در حجم عرضه و نحوه توزیع در کشور از عواملی است که در کنار ضعف در ارائه خدمات پس از فروش باعث شده تا این برند همچنان در ویترین ها و نهایتاً روی میز کاربران خانگی قرار بگیرد. در حالی که تنوع و همچنین فناوری های روز در بسته های جذاب این ماوس ها بیش از هر چیزی نظرات را به خود جلب می کند اما عوامل مذکور باعث شده تا این برند به آنچه که استحقاقش را دارد در بازار ایران دست پیدا نکند.
این سه برند هم اکنون بیش از 75% از بازار را به خود اختصاص داده اند ، در حالی که برندی همچون Logitech که بیشترین سهم از بازار دنیا را در اختیار دارد تنها 2% از این سهم را از آن خود کرده است و در جایگاه هفتم قرار گرفته است.البته این برند همچنان با توجه به کیفیت منحصر به فردش مخاطب خاص خود را دارد و با اینکه از پشتیبانی دو شرکت قدرتمند بازار ایران برخوردار است اما با توجه به قیمتی بسیار بالاتر از انتظار مصرف کننده ایرانی همچنان به زیباسازی ظاهر فروشگاه ها می پردازد و در حال حاضر با توجه به اوضاع کنونی روابط اقتصادی کشورمان با دنیا می توان گفت بیشتر نقش اعتماد به نفس بازار ایران در برخورداری از فناوری ها روز دنیا را بازی می کند.
در حالی که هر روز شاهد استفاده از فناوری های نوین تر در این محصول هستیم ،اما همچنان بخش دولتی که بیشترین حجم تقاضای بازار داخلی را به خود اختصاص می دهد ، کماکان به دنبال محصولاتی است که در ابتدا از کیفیت قابل قبولی در کنار قیمت مناسب برخوردار باشند و ثانیاً در صورت برخورد به مشکل ، فوراً با خدمات پس از فروش قدرتمندی رو به رو شوند تا بیشترین صرفه جویی را در بودجه مصوب برای تعمیرات به عمل بیاورند.
همزمان با روند رو به رشد فناوری های بی سیم به نظر می رسد که در آینده ماوس ها جای خود را با توپکی بر روی کیبوردهای بی سیم عوض کنند تا برای فاصله گرفتن از رایانه تنها احتیاج به حمل یک قطعه باشد.قطعه ای که عملاً نقش کیبورد ، ماوس و کنترل کننده سیستم های چند رسانه ای را بر عهده خواهد گرفت.از طرف دیگر نیز بعد از ورود iPhone محصول منحصر به فرد Apple و معرفی صفحه نمایش لمسی با قابلیت های جدید،استفاده از این نوع صفحه برای یک کیبورد و ماوس چندکاره آنچنان دور از ذهن به نظر نمی رسد.Surface ، رایانه منحصر به فرد و ساخت Microsoft اولین نمونه از نسل این رایانه هاست.
شاخص S&P نتیجه آمارگیری هفتگی درباره موضوعات و اقلام مختلف از اعضای باشگاه فعالان ICT کشور می باشد. آرای اعضای این باشگاه که متشکل از بیش از 2000 واحد فعال در امر توزیع و فروش محصولات رایانه و ارتباطات می باشد به صورت آنلاین در پرتال www.sandp.ir ثبت ، جمع آوری و به صورت نمودارهای آماری ارائه میگردد. بدون هرگونه ادعای مربوط به میزان جامعیت شاخص ارائه شده، این آمار به تفکیک تهران و شهرستانها و نمودارهای مقایسه ای آن و نیز تحلیل های مرتبط با هر شاخص و آرشیو شاخص ها در سایت www.sandp.ir برای دسترسی عموم موجود می باشد. نظرات و پیشنهادات کارشناسانه خود را در حوزه ICT از طریق سایت ارسال نمایید.
- ۸۶/۰۸/۱۲