لزوم ورود اتاق بازرگانی به موضوع رمزارزها و امنیت سایبری
در پانزدهمین جلسه کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی ایران، حاضران در جریان آخرین فعالیتهای کمیسیون قرار گرفتند و گزارشی در مورد تازهترین مصوبات دولت در حوزه رمزارزها و طرح مجلس شورای اسلامی در این مورد ارائه شد. در این جلسه همچنین گزارشی تحلیل از وضعیت بازار فناوری اطلاعات در لهستان به حضار ارائه شد و در خصوص وضعیت امنیت شبکههای ارتباطی و اینترنت در ایران گفتگو شد.
به گزارش فدراسیون فاوا، پانزدهمین جلسه کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، صبح یکشنبه، ۲۵ آبان ۱۳۹۹ با حضور اعضای این کمیسیون بهصورت آنلاین برگزار شد. این جلسه به موضوعاتی چون طرح قانونمندسازی رمزارزها و ماینینگ، مطالعه آماری ظرفیتهای و اقدامات کشور لهستان در حوزه فناوری اطلاعات و بررسی امنیت فضای مجازی و کسبوکارهای اینترنتی اختصاص یافت. مدیریت این جلسه برعهده محمدرضا طلایی، رییس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران بود که در ابتدای جلسه از برخی اخبار و فعالیتهای کمیسیون نیز گزارشی ارائه دهد.
تلاش برای ملاقات با رئیس مجلس شورای اسلامی
محمدرضا طلایی، رییس کمیسیون فاوای اتاق ایران، از نامهنگاری برای جلسه مشترک با محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی با فعالان حوزه IT در آینده نزدیک خبر داد و افزود قرار است به زودی از سوی کمیسیون نامهای برای درخواست یدار با رئیس مجلس بهواسطه دکتر قائمی، مشاور رئیس مجلس ارسال شود.
او همچنین با اشاره به جلسه رونمایی از دستورالعمل اجرائی نحوه تشخیص ارز حاصل از صادرات خدمات تاکید کرد: «طبق این آییننامه که در راستای توسعه صادرات خدمات در همه حوزهها چه در حوزه فناوری اطلاعات و چه آثار فرهنگی و هنری، خدمات گردشگری و خدمات فنی مهندسی تدوین شده است. ابلاغ این آئیننامه یک گام مثبت در جهت حمایت از فعالان بخش خدمات بود.»
رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران از انتخابات نظام صنفی رایانهای و حضور دو عضو کمیسیون – آقایان توکل و علیاکبریان – در آن یاد کرد. وی در گفتههای خود به سامانه جامع تجارت و مشکلات نیز اشارهای داشت و از مشکلات عدیدهای در تعویض و تمدید کارت بازرگانی متقاضیان گفت. به گفته طلایی سامانه پیشین در انقیاد اتاق بازرگانی ایران بوده؛ اما اکنون رویه تمدید کارت بازرگانی به دولت سپرده شده است و براساس این جابهجایی تمامی متقاضیان صدور یا تمدید کارت بازرگانی مجبور هستند که مجددا تمام مداراک و مجوزهایی را که در گذشته برای دریافت کارت ارائه دادهبودند، از ابتدا تهیه کنند.
نیاز ورود کمیسیون به موضوع رگلاتوری
محمد رحمانی، نماینده حقوقی اتحادیه کشوری کسب و کارهای اینترنتی، با اشاره به طرحها، لوایح و دستورالعملهایی جدید در حوزههای مختلف فضای مجازی موجود از کمیسیون و اتاق ایران خواست کرد که فعالانهتر در رایزنی و ارائه پیشنهادها برای موضوع رگولاتوری فضای مجازی و ارتباطات حضور پیدا کنند. وی با اشاره به چهار طرح در دست بررسی کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی در حوزه فناوری اطلاعات، تاکید کرد که از فرصت دیدار با رییس مجلس شورای اسلامی از رایزنی و ارائه پیشنهادات بخش خصوصی در مورد این طرحها استفاده شود.
وی همچنین از اعضای کمیسیون خواست با توجه به اینکه مجلس از نظام صنفی و کمیسیون فناوری اطلاعات برای ارزیابی این لوایح نظرخواهی خواهد کردهاست، فعالیت جدی در این بار صورت گیرد.
رحمانی به سیاستهای کلی فضای مجازی مصوب شواری عالی فضای مجازی اشاره کرد که برای تصویب به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شده است و تاکید کرد که در حال حاضر شورای عالی و مجمع خواهان گفتگو با اصناف و فعلان اقتصادی برای ارزیابی و اصلاح این مصوبات است. وی خواهان تهیه سندی در این موضوع شد تا براساس نگاه اتاق بازرگانی ایران و اعضا به دستاندرکاران طراحی سیاستهای کلی فضای مجازی برسانند.
چالشهای پیش روی فعالان صنعت استخراج رمز ارز از زبان رئیس کارگروه ماینیگ انجمن بلاکچین ایران
در نخستین دستور کار جلسه، محمدرضا شرفی، رئیس کارگروه ماینیگ انجمن بلاکچین ایران درباره بررسی طرح قانونمندسازی رمزارزها و ماینینگ توضیحاتی ارائه داد. وی با اشاره به جلسه اخیر مجلس شورای اسلامی با موضوع طرح سازماندهی صنعت استخراج رمزارز، گفت «این طرح به مسأله استخراج اشاره دارد و در حوزه تبادل هیچ راهکاری ارائه نکرده است. در یک سال و نیم گذشته شاهد سه تصویبنامه در هیأتوزیران و دو دستورالعمل از سوی وزارت صمت و وزارت نیرو بودیم. در مصوبه ۵۸۱۴۴ هیأت وزیران، ماینینگ فعالیتی صنعتی شناخته شده که با کاستیهای زیادی روبهرو است و چندین جلسه و گفتگو در این باره صورت گرفت؛ اما نتیجهای حاصل نشد.»
وی با بیان اشاره به مصوبه ۵۸۱۴۴ تأکید کرد محاسبه تعرفه قیمت برق و گاز در این صنعت با بدعت روبهرو است. وی گفت «در کشور خودمان برق را صادر میکنند و بهای برق مصرفی ماینینگ را بر مبنای میانگین تعرفه صادراتی – و نه کف تعرفه – محاسبه کرده بودند. مشخص است این مصوبه تحت نفوذ وزارت نیرو تصویب شده است. وزارت نفت نیز اعلام کرده است که در این خصوص با این وزارتخانه صحبتی نشده است. پس از آن دستورالعمل وزارت نیرو را داشتیم که تأمین برق برای این واحدها را به دو صورت مجاز میدانست؛ یا شبکه سراسری یا به شیوه خودتأمین در تولید برق.»
محدودیتهای اعمال شده وزارت صمت
شرفی تصریح کرد تأمین برق بر مبنای قیمت مصرف گاز در شکل خودتأمین، عملاً برای فعالان حوزه ماینینگ غیرممکن است؛ چراکه وزارت نیرو برای هر متر مکعب ۲هزار ۸۰ تومان در نظر گرفته است که با نوسانات ارزی و سامانه نیمایی افزایش هم پیدا میکند.
او سپس به دستورالعمل ۵۰۰۷ وزارت صمت پرداخت و گفت «دستورالعمل مذکور این صنعت را به سمت مناطق ویژه و آزاد هل داد و پازلی شکل گرفت تا این صنعت شکل نگیرد. دستورالعمل ۵۰۰۷ وزارت صمت چهار محدودیت چشمگیر پدید آورد از جمله محدودیت زمانی برای افراد خواهان برای حضور در این صنعت و حداقل انشعاب است که در هیچ کسبوکاری متعارف نیست.»
شرفی تأکید کرد برآورد توجیه اقتصادی حق صنعتگر است و اعمال قدرت حاکمیت امر تازهای است. او گفت محدودیت در انشعاب برق ترانس هوایی در کل کشور با این دستورالعمل از دستور خارج میشود و ۲۵۰ کیلووات مدنظر برای انشعاب، از ۲۰۰ کیلووات از طریق ترانسهای زمینی صورت میگیرد. او از پیگیری برای حل و فصل این محدودیتها گفت.
محدودسازی ماینینگها با مناطق ویژه و شهرکهای صنعتی
شرفی به کندی کار در کشور اشارهای داشت و تأکید کرد قوانین موجب منع صنایع دیگر برای فعالیت در این حوزه شده است. از منظر شرفی نتیجه چنین سیاستی فعالیت دیگر صنایع بهصورت زیرزمینی در حوزه ماینینگ بوده است.
او به مصوبه ۵۸۱۴۴ هیأتوزیران اشاره کرد که در آن ماینینگ را صنعت پاک معرفی میکند و محدودیتهای زیستمحیطی طبق آن حذف شده است تا دامنه فعالیت ماینینگ وسعت داشته باشد. به گفته شرفی اما با مصوبه وزارت صمت صنعت ماینینگ به شهرکهای صنعتی محدود شده است و این موضوع موجب افزایش قیمت زمین برای متقاضیان صنعت رمزارز شده است. از دید این فعال اقتصادی در سراسر کشور فضاهایی برای حضور در ماینینگ وجود دارد که در زمره شهرکهای صنعتی قرار نمیگیرند و با رویکرد اخیر از حضور در ماینینگ حذف شدهاند.
معضلات واردات دستگاههای ماینینگ
رئیس کارگروه ماینیگ انجمن بلاکچین ایران به تصویبنامه تیرماه هیأتوزیران اشاره کرد که به موضوع قاچاق کالا و دستگاههای ماینینگ میپردازد. او بیان آنکه هیچ ردیفی برای ثبت این کالا در گمرگ ایران وجود نداشته است، از مواجهه جامعه با برخوردی امنیتی در این حوزه گفت. از دید او دستگاهها از کانالهای غیرواضح وارد ایران میشده چرا که برای ثبت آن در گمرگ تمهیداتی اندیشیده نشده بوده است. به گفته او با اینکه دولت موظف به ساماندهی فضای واردات و گمرکی بوده است؛ اما تاوان آن را در نهایت مردم دادهاند. اشاره شرفی به مسأله تاوان، مرتبط به مشمولیت پرداخت جریمه برای کسانی است که پیش از ابلاغ قوانین اقدام به واردات دستگاه ماینینگ کردهند.
وی گفت «تصویبنامه ۳۹۲۲۸ هیأت وزیران پس یک سال و نیم تلاش شبانهروزی برای رفع چالش واردات با حمایت مرکز بررسیهای استراتژیک و معاونت حقوقی ریاست جمهوری بهدست آمد. این تصویبنامه مسیری باز میکرد تا کسانی درگیر مشکل تعزیراتی از این مسیر عبور کنند. چنین اتفاقی در چهل سال اخیر کشور بیسابقه بود. چالشهای در مقابل این مصوبه داریم. عدهای در دیوان عدالت اداری علیه تصویبنامه شکایت کردهاند و پرونده هنوز مفتوح است؛ اما امیدواریم بهزودی این تصویبنامه اجرایی شود. در جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا شیوهنامه این تصویبنامه نیز تصویب شده است.»
او سپس به ممنوعیت تبادل محصول تولیدی این صنعت اشاره کرد که هیأت دولت در مصوبه ۸۶۵۷۳ بدان پرداخت. وی تصریح برای معاملات خارجی با استفاده از رمزارز نیاز به اصلاح قانون بود. شرفی با اشاره به گفتههای بانک مرکزی و وجود موانع بر سر راه مسأله تجارت رمزارزها گفت این محدودیت در سال ۱۳۹۶ با مصوبه شورای پول و اعتبار رقم خورده است.»
ماینینگ از زبان آمار
محمدرضا شرفی به آمار موجود در حوزه رمز ارز نیز پرداخت که طبق آن ۲۰۹۰ ثبتنام در سامانه بهینیاب ثبت شده است و ۱۱۹۰ ثبتنام خود را تکمیل کرده است. ۹۱۴ جواز تأسیس صادر شده که برابر با ظرفیت ۲۸اگزاهش است. به گفته شرفی این رقم یک پنجم توان پردازشی در زنجیره پردازشی بیتکوین است. ۱۸ ثبتنام برای پروانه بهرهبرداری ثبت شده که ۷ ثبتنامه نهایی شده و در نهایت ۲ پروانه صادر شده است که یک پروانه در کمالشهر کرج و دیگری در شهرک صنعتی شمسآباد است.
وی درباره مصرف برق نیز گفت ۳۱۷ مگاوات واگذار شده است که ۲۹۰ مگاوات در مناطق آزاد و ۲۷ مگاوات در سرزمین اصلی رخ داده است. شرفی مدعی شد این تناسب به هیچعنوان منطقی نیست. به گفته او کل توان استخراج بلاکچین بیتکوین ۱۲۸اگزاهش بر ثانیه است که با احتساب میانگین توان پردازش ۱۴٫۵ تراهش برای هر دستگاه، تعداد کل دستگاههای در دنیا تقریباً به ۹ میلیون دستگاه میرسد.
در گزارش رئیس کارگروه ماینیگ انجمن بلاکچین ایران با فرض مصرف هر دستگاه ۱۰۰۰ وات، مصرف کل جهانی ۸هزار و ۸۵۰ مگاوات تخمین زده شده است. محمدرضا شرفی افزود مصرف برق کشور در پیک امسال ۵۸هزار مگاوات بوده است و مصرف کنونی ۳۹هزار مگاوات است و تأکید کرد با توجه به تولید روزانه ۹۰۰ بیتکوین معادل ۱۴میلیون و ۴۰۰ هزار دلار در جهان، هنوز رقم ویژهای در کار نیست؛ اما این صنعت میتواند به تأمین بخشی از نیازهای بخش خصوصی مورد استفاده قرار گیرد.
افزایش حضور برابر کاهش سهم است
محمدرضا شرفی تأکید کرد این صنعت در سطح کلان به کمک کشور نخواهد آمد و چندان در مقابله موانع تحریم یاریرسان نیست. وی با بیان آنکه رمزارز میتواند نیاز بخش خصوصی و یا حوزه صادرات یاریرسان باشد، گفت «اگر پنجاه درصد توان پردازشی را به خودمان اختصاص دهیم، باید ۸۸۵۰ مگاوات هزینه کنیم. افراد حاضر در زمین بازی، عرصه را ترک نمیکنند و ما به آنان اضافه میشویم. ما مجبوریم در شبیه آنان پنجاه درصد عرصه را داشته باشیم. با افزایش بازیگر سهم دیگران کاهش پیدا میکند. همه از یک مخزن برداشت میکنند که تولیدش ثابت و برابر ۶٫۲۵ در دقیقه بیتکوین است. ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار رقم تولید جهانی است و مسأله این است که ما چه سهمی میتوانیم داشته باشیم و مهم آن است که این رقم چه میزان از نیاز ما را تأمین میکند.»
وی افزود «باید به پیشنیازهایی متصور بود از جمله قوانین داخلی به عنوان مرجع که هنوز در داخل کشور به رسمیت شناخته نشده است. عملاً هر تبادلی با خطرپذیری استفادهکننده همرته است. هماکنون همه چیز بر اعتماد دو طرف معامله است که ریسک بالایی دارد.»
ثبت طرح نمایندگان مجلس با امضای ۲۹ نماینده در مجلس
شرفی همچنین درباره دیگر رمزارزها اطلاعاتی در اختیار اعضای کمیسیون قرار داد. طبق گفته محمدرضا شرفی پس از بیتکوین، رمز ارز اتر بیشترین اقبال را دارد و سهمش از بازار ۱۰درصد است و دیگر رمزارزها سهم ویژهای در صنعت ماینینگ ندارند.
به گفته شرفی، طرح نمایندگان مجلس با امضای ۲۹ نماینده در مجلس ثبت شده است که در آن برخی مواضع تغییر کرده است و موضوع را به سمتوسویی ویژهای هدایت میکند. شرفی توضیحات مبسوطی درباره این طرح ارائه داد و به نقد و بررسی آن پرداخت. از دید رئیس کارگروه ماینیگ انجمن بلاکچین ایران از جمله نکات مثبت طرح مجلس محاسبه برق به قیمت صنعتی است؛ اما او تأکید کرد که طرح در نهایت برای واحدهای فعال در مناطق ویژه مناسب است و منافع آنان را تأمین میکند.
محمدرضا شرفی به طرح انجمن برای ارائه به کمیسیونهای مجلس نیز اشاره داشت که قرار است پس از ارائه نظرات خاص بهزودی ابلاغ میشود. وی همچنین موارد ایرادی اداره کل تدوین قوانین را به صورت خلاصه برای اعضای کمیسیون برشمرد.
لهستان و ظرفیتی برای ورود به بازار جهانی
گیتی مرتضوی، کارشناس و پژوهشگر فناوری اطلاعات و فناوری، سخنران دومین بخش جلسه کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات بود. وی مطالعه آماری از ظرفیتها و اقدامات کشور لهستان در حوزه فناوری اطلاعات ارائه داد و بر این موضوع تأکید کرد که پیرو فعالیتهای اتاق بازرگانی با وجود وضیعت تحریمها و ورود سخت به فضای بینالمللی، همکاری در بازار لهستان میتواند دریچهای برای عبور از موانع باشد.
مرتضوی در ابتدا با ارائه آماری از وضیعت انسانی و اقتصادی کشور لهستان، به رتبه هفتم لهستان در اقتصاد اروپا اشاره داشت و تصریح کرد سهم لهستان در بازار داخلی فراتر از میانگین اروپاست و وجود مشوقهایی برای ورود کشورهای دیگر در این بازار، لهستان را به بستر مناسبی برای فعالیتهای بینالمللی تبدیل کرده است.
به گفته او سهم ICT لهستان ۳٫۳درصد است و پیشبینی این کشور ۳٫۵ است که نسبت به آلمان و جمهوری چک وضعیت بهتری دارد. رشد اقتصادی لهستان در این حوزه ۱۲ میلیارد دلار در ۲۰۱۸ بوده است که رشدی ۶٫۳درصدی را در این سال تجربه کرده است.
به گفته نگین مرتضوی لهستان فرصت خوبی برای ورود به بازار اتحادیه اروپا و همچنین آمریکا و امارت متحده است و یکی از مهمترین صنایع حوزه فاوای این کشور، حوزه بازیهای رایانهای است. وی اظهار داشت شرکتها میتوانند بدون حضور فیزیکی در لهستان، اقدام به ثبت شرکت کنند و این میتواند امتیازی برای گسترش فعالیتهای اقتصادی باشد.
کاهش هزینه حملات سایبری
سومین موضوع پانزدهمین جلسه اعضای کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات بررسی امنیت فضای مجازی و کسبوکارهای اینترنتی بود که توسط علی شمیرانی، کارشناس حوزه فناوری اطلاعات مطرح شد.
وی با بیان آنکه ویروس کرونا و همهگیری آن شرایط را برای توسعه حوزه فاوا فراهم کرد، از افزایش خریدهای اینترنتی، خدمات دولت الکترونیک و … گفت. وی افزود «از ابتدای کرونا میزان حملات سایبری رو به افزایش بوده است. نکته قابل تأمل آنکه هزینه حملات DOS از ۲۵ دلار به هفت دلار کاهش یافته است.»
شمیرانی با اشاره به آمار حملات هکری یکسال اخیر در کشور، گفت «به ایرانسل حمله هکری موفق شده است. به اسنپ، تپسی، رایتل، سازمان بنادر، سجام، تأمین اجتماعی و در آخرین مورد به سایت پروژههای اولویتدار دولت الکترونیک حمله شده است. نکته قابلتوجه تأمین امنیت شبکه در کسبوکارها توسط سازمان فناوری اطلاعاتی است که خود مورد حمله قرار میگیرد.»
شمیرانی به یک حمله سایبری گسترده با هدف باجخواهی به نام «کفتار سایبری» اشاره کرد و شیوه کار این حمله را ارزیابی کرد. وی تأکید کرد این حمله خارج از کشور رهبری میشد؛ اما با کمک ابزار داخلی صورت گرفته است. او این رخداد سایبری را صرفاً یک باجخواهی ندانست و تصریح کرد که کار این گروه انتقال مشتریان از یک هاست به هاستی خاص بوده است. هنوز مشخص نیست عامل حمله چه کسی بوده است و راه مقابله با آن چیست.
۹۰ درصد از حملات سایبری رسانهای نمیشود
این فعال حوزه فاوا گفت «۹۰ درصد از حملات سایبری رسانهای نمیشود. شرکتهایی چون اسنپ و تپسی به دلیل خدمات عمومی و اختلال در سیستم خدماتیشان راهی برای مخفی کردن موضوع ندارند. آمار حملات موفق سایبری بیش از آمار مذکور است. البته همین حملات نیز به سبب حفظ اعتبار ابتدا تکذیب و انکار میشود و چند روز بعد با عرضه اطلاعات برای فروش شرکتها تسلیم میشوند. این حملات شوخیبردار نیست و مؤثر بودهاند و ما سپر دفاعی موفقی نداشتهایم، هرچند میگویند فلان تعداد حمله دفع شده است.»
شمیرانی به گزارش افتا نیز اشاره کرد که ایران سومین کشور تحت حملات سایبری از طریق موبایل است. او سپس به تقسیم کار در حوزه امنیت سایبری پرداخت و با اشاره به مصوبه آبان ۹۶ شورای فضای مجازی گفت «نقض امنیتی زیرساخت کشور همانند بانکها به مرکز راهبردی افتا سپرده شده است. مقابله با حملات در حوزه کسبوکارها و شهروندان توسط پلیس فتا تأمین میشود. حملات به مراکز غیرحساس دولتی به وزارت ارتباطات و مرکز مهار سپرده شده است. البته تأکید شده است هر سازمان به عنوان مسئول امنیت فضای سایبری خود تعیین شده است و باید از خودش مراقبت کند.»
وی مروری به اخبار حوزه امنیتی سایبری داشت و به نقد ساختار موجود پرداخت که برای مثال در آن پلیس فتا صرفاً کاشف حمله هست و عامل بازدارندگی ندارد یا آنکه امنیت سایبری گروگان دعواهای سیاسی در کشور است.
شمیرانی افزود «در لایههای امنیت سایبری هیچ نقشی از بخش خصوصی دیده نشده است. اگرچه پلیس فتا با اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی مراوداتی دارد؛ اما ارتباط منسجم زیرساختی و ساختاری بین بخش خصوصی و دولتی در موضوع امنیت سایبری کسبوکارها و صنعت وجود ندارد.»
تقاضا برای پررنگ شدن نقش اتاق بازرگانی
علی شمیرانی پیشنهاد داد نمایندگان بخش خصوصی در حوزه امنیت سایبری بهدرستی مشخص شوند و خواهان پررنگ شدن نقش اتاق بازرگانی در این حوزه شد.
او گفت «از بخش خصوصی هیچ اخباری در حوزه امنیت سایبری نداریم. همه اتفاقاتی که بهصورت پراکنده داریم، اتفاقی است که این توانی سازنده و هدفمند نیست. در کنار اتاق بازرگانی نیاز به اتاق بازرگانی سایبری داریم تا بحث امنیت سایبری را تأمین کند. البته در بلندمدت اتاق بازرگانی با فشار کسبوکارهای اینترنتی به این ساحت ورود خواهد کرد و بهتر است از اکنون گوشهچشمی به این موضوع داشته باشیم.»
شمیرانی با بیان آنکه برخی از فعالیتهای بخش خصوصی کپیبرداری از فضای خارجی است؛ از نیاز به تجمع زیر چتر واحد برای سپر امنیتی واحد گفت. او به نقد رفتارهای جزیرهای در نهادهای صنفی و دولتی پرداخت و گفت «ما دچار فقدان سیاستیم و به جای یافتن ابتکارهای پیشگیرانه، در پی کشف جرم سایبرییم. هنوز برنامه منسجمی برای ابلاغ به کسبوکارها نداریم. هنوز برخی از کسبوکارها نمیدانند در حمله سایبری به چه کسی باید مراجعه کند و این موضوع پیچیدهای است. علت پیش نیامدن این دستگاهها ضعف در انجام مسئولیتهاست. دستگاهها تلاش میکنند این موضوع پررنگ نشود. در موضوع امنیت سایبری همه تلاش میکنند عقب بنشینند. جای اتاق بازرگانی کاملاً در امنیت سایبری با توجه مثالها خالی است.»
نسبت به بحث امنیت سایبری درک کاملی وجود ندارد
رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، پیرو صحبتهای علی شمیرانی تاکید کرد که با توجه به آشنایی و فعالیت اعضای کمیسیون از جمله سرکار خانم مهندس ویدا سینا و آقای مهندس شاهین نوروزی در خصوص امنیت فضا تبادیل اطلاعات تاکید کرد که کمیسیون میتواند با تشکیل کارگروهی ویژه، نقش بخش خصوصی در این زمینه را بررسی کند.
ویدا سینا، نایب رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران پیرو گزارش علی شمیرانی گفت «نسبت به بحث امنیت سایبری درک کاملی وجود ندارد. در تمام دنیا برای زیرساختها هزینه هنگفتی شده است. در کشور روی منیتها باقی ماندهایم، چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی. هر آنچه از آنسوی مرزها وارد کشور میشود، نظری وجود ندارد. همه مسائل بهصورت مداوم رصد میشود؛ اما متولی برای این کار وجود ندارد. بحث کلانی است و سودی در آن است که نمیخواهند برخی از کارهای انجام شود. در کشور مسائل به صورت نمادین انجام میشود. اهمیت موضوعی برای نهادها وجود ندارد.»
او با اشاره به نهادهای مختلف برای تأمین امنیت سایبری گفت «آنقدر حملات زیاد است که اینها تنها میتوانند به حملات بپردازند و گروهی برای بررسی زیرساخت شکل نگرفته است. من هنوز عزمی در بخش خصوصی و دولتی ندیدهام و هزینه چنین موضوعی نیز سنگین است.»
پیشنهاد همکاری با سندیکای افتا
محمدرضا طلایی پیشنهاد داد با همکاری با سندیکای افتا و اعضای فعال در این حوزه مطالبی آماده شود و برای اعضای هیأترئیسه ارسال شود تا موانع و مشکلات این حوزه به هیأت رئیسه اتاق بازرگانی گوشزد شود و اقداماتی برای ارتباط با مجلس نیز صورت گیرد و موضوع در کمیسیون مربوطه منعکس شود.
در همین راستا نیز علی شمیرانی خواهان آن شد اتاق بازرگانی به عنوان هاب و اتاق تماس بخش خصوصی به رسمیت شناخته شود و از توان اطلاعرسانی اتاق استفاده شود. محمدرضا طلایی نیز تلاش برای انعکاس در کمیسیون صنعت مجلس و ادامه این مبحث بهصورت تکملیل در جلسه شانزدهم کمیسیون فناوری اتاق بازرگانی گفت. وی پیشنهاد داد چهرههای مرتبط با موضوع مداخله بخش خصوصی در امنیت سایبری در جلسه آتی دعوت شوند.
رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران در جمعبندی پانزدهمین جلسه خواهان تشکیل کمیسیون رمزارزها، دیدار با مدیر بخش بینالملل اتاق ایران با موضوع لهستان و تشکیل کارگروهی در حوزه لهستان و ارتباطگری با اتاق لهستان و برپایی جلساتی در حوزه امنیت سایبری شد.
وی در پایان به نظام صنفی اشاره کرد و گفت «گروهی برای طرح تحول نظام صنفی شکل گرفته است که آقای اسلامی گفتهاند تمایل برای همکاری میان نظام صنفی آینده و اتاق ایران وجود دارد؛ اما هنوز اطلاعات کافی در این باره وجود ندارد.»