مذاکره با خارجیها برای خرید سامانه بورس
طی یک سال اخیر با توجه به رشدی که بورس آن را تجربه کرد، نگاهها به این بازار تغییر پیدا کرد و بر تعداد فعالان بازار سهام افزوده شد، اما به دلیل اینکه زیرساختهای بورس جوابگوی حضور میلیونی سهامداران نیست، در بسیاری از اوقات شاهد کندی هسته معاملات بورس هستیم، در این رابطه بسیاری از فعالان بازار خواستار آنند که سامانههای معاملاتی به روز شود، تا دیگر شاهد چنین اختلالاتی نباشند.
در این رابطه علی صحرایی مدیرعامل شرکت بورس تهران در حاشیه افتتاح مرکز پاسخگویی کارگزاری فارابی طی گفتگو با فرارو در پاسخ به این پرسش که سهامداران بورس این روزها نسبت به کندی هسته معاملاتی و هنگ کردن آن و اختلال در سامانههای معاملاتی اعتراضات فراوانی دارند، راهکار بورس برای حل این معضلات چیست، خبر از قصد مذاکره با شرکتهای خارجی برای خریداری سامانه جامع معاملاتی بهروز و پیشرفته و جایگزینی آن با هسته معاملاتی فعلی داد.
صحرایی افزود: در راستای بهینهسازی عملکرد سامانه و هسته معاملاتی بورس تهران از ابتدای هفته جاری، برخی از موارد دستور العمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اصلاح شد که بر این اساس، مواردی نظیر افزایش حجم لات معاملاتی یا همان افزایش در حجم هر سفارش خرید و فروش، تغییر در حجم قابل نمایش سفارشهای دو بخشی و یا همان حذف سفارشهای پنهان و تغییر در حداقل تغییر قیمت هر سفارش از یک ریال به ده ریال مورد اعمال قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت بورس تهران افزود: این موارد منجر خواهد شد که حجم سفارشات کاهش یابد و با توجه به این موضوع از فشار مضاعف به هسته معاملاتی بورس تهران کاسته میشود، این در حالیست که این اصلاحات، برنامههای کوتاه مدت ما قلمداد میشود، از سویی به موازات این امر با استفاده از ظرفیت دانش شرکتهای دانش بنیان در حوزه آی تی در قالب کنسرسیومهای داخلی ما به دنبال توسعه زیر ساختهای فنی بازار هستیم.
صحرایی ادامه داد: همچنین ما مطالعات گستردهای را در حوزه این انجام دادهایم که مکانیزم معاملاتی را از کلاین بیس به بروکر بیس تغییر دهیم، تا از این طریق فشار وارد شده به هسته معاملاتی را بین کارگزارها تقسیم کنیم تا از این طریق بهبود عملکرد و کارایی سامانههای معاملاتی بازار سهام محقق شود.
وی همچنین در توصیهای به سرمایهگذاران تازه وارد به بورس گفت: سرمایهگذارانی که به تازگی به بازار سهام وارد شدهاند، دقت کنند، که به هیچ عنوان سرمایه اصلی زندگی خود را وارد بورس نکنند و تنها از پسانداز خود و پولی که به آن احتیاج ندارد، در بورس استفاده کنند، همچنین این عزیزان میتوانند از ظرفیت صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانها که ریسک کمتری از حضور مستقیم در بورس دارند استفاده کنند، تا از این طریق از داراییهای خود محافظت کنند.
مدیرعامل شرکت بورس تهران همچنین با اشاره به استقبال مردم از بازار سهام، گفت: در ابتدای سال گذشته در بازار حدود ۱۵۰ هزار سرمایهگذار فعال داشتیم، در حالیکه این تعداد امروز به بیش از ۸۵۰ هزار معاملهگر فعال رسیده، که این امر نشان از افزایش توسعه کمی و کیفی بورس تهران میدهد، همچنین با آزادسازی سهام عدالت بیش از ۴۶.۵ میلیون نفر نیز کد بورسی دریافت میکنند که این امر عمق بازار سهام را بسیار افزایش خواهد داد.
همچنین در این مراسم رحمان بابازاده مدیرعامل کارگزاری فارابی با اشاره به راهاندازی مرکز پاسخگویی این کارگزاری، گفت: امروز عمق بازار سرمایه افزایش یافته و با توجه به این موضوع لزوم پاسخگویی به سهامداران و سرمایهگذاران به شدت حس میشود، بر این اساس ما به عنوان اولین کارگزاری در کشور، مرکز پاسخگویی ۲۴ ساعته را راهاندازی کردیم.
بابازاده افزود: شناسایی ریشهای مشکلات مشتریان و حل آنها، پاسخگویی شبانهروزی، هوشمندسازی خدمترسانی، پاسخگویی همهجانبه و افزایش بهینه نیروی انسانی از جمله اهداف راهاندازی این مرکز تماس است.
مدیرعامل کارگزاری فارابی ادامه داد: اصلاح قوانینی که در حوزه نحوه انجام معاملات از سوی ارکان بازار انجام داد، اقدام بسیار خوبی بود که قبلا ما نیز پیشنهاد انجام آنها را ارائه داده بودیم، اما باید به این نکته اشاره کرد که این اصلاحات کوتاه مدت است و باید برای بهبود وضعیت هسته معاملاتی اقدامات بیشتری را انجام داد.
در همین رابطه: اختلال در سامانههای معاملاتی و چند داستان دیگر
بورس تهران، بورس خطرناک و بورس مسکن ازجمله هشتگهایی بود که کاربران شبکه اجتماعی توییتر با استفاده از آنها نوشتههایشان را منتشر کردند. البته گلایه از کارگزاریها نیز جزو نوشتههای همیشگی کاربران شبکههای اجتماعی شده است. اختلال در سامانه معاملاتی، پاسخگو نبودن مرکز پشتیبانی و قطع و وصل شدنهای مکرر ازجمله این گلایهها است.
برای مثال یکی از کاربران روز گذشته در توییتر نوشت: «به کارگزاری آگاه زنگ زدم و میگم سایت با تلفن همراه آیفون در زمان کاری باز نمیشود. آنها هم در پاسخ خیلی صریح گفتند همینطور است و حالا انشاالله درست میشود.» یا کاربر دیگری درباره قطع و وصل شدن سیستم معاملات نوشت که «خوبی این موضوع این است که صبح تا ظهر نمیدانی چی خریدی و چی فروختی و ظهر بعد از پایان بازار، غافلگیر میشوی.»
بورس مسکن
یکی دیگر از موضوعاتی که روز گذشته کاربران درباره آن صحبت کردند، بورس مسکن بود. خیلی از این کاربران در نوشتههایشان ابراز امیدواری کردند که این موضوع، برخلاف اکثر پروژههای کشور، اهداف نهایی آن کاملا متفاوت از اهداف اولیه نشود و البته از این موضوع ابراز نارضایتی کردند که یک گره کور دیگر به مشکلات اقتصاد کشور اضافه نشود.
آموزش بورس
از دیگر موضوعاتی که چند وقتی است، در شبکههای اجتماعی دیده میشود، توصیههای برخی از کاربران فعال در بازار بورس و سرمایه به تازهواردان در این حوزه است. آنها در طول روز و در زمان فعالیت بازار، به کاربران در نوشتههایشان توصیه میکنند که هیجانی تصمیم نگیرند. برای مثال یکی از کاربران در این باره روز گذشته نوشت که «بعضی وقتها باید سیستم را خاموش کنید و مشغول فعالیتهای روزانه غیربورسی خودتون بشید.» در همین رابطه غلامحسن فتحعلی، تحلیلگر بازار سرمایه هم در صفحه شخصی خود نوشت: «سرمایهگذاران اگر سهام خود را بر اساس تحلیل و با استراتژی خریداری و صبور باشند و در زمان اصلاح بازار هیجان خود را کنترل و تماموقت خود را صرف نگاه کردن به تابلوی معاملات و خریدوفروش سهام آنهم بهصورت عادت روزانه در بازار سرمایه نکنند، موفقتر هستند.» و کاربر دیگری هم نوشت: «باید منتظر ماند تا فرآیند بورسآموزی تازهواردان بورس یا همان بورساولیها به یک نقطه ثبات برسد و دستکم این اصل پایه را بیاموزند که خریدوفروش روزانه در بورس ضروری نیست. گاه باید روزها و بلکه ماهها نه خرید کرد و نه فروخت. آموختن همین نکته، تحولی بزرگ در بورس ایجاد میکند.»
مالیات بر عایدی
صحبتهای محمدرضا پورابراهیمی، نماینده مجلس در صداوسیما درباره مالیات بر عایدی سرمایه و اظهاراتش درباره اینکه مجلس بنا ندارد تا روی سهام و سپردههای بانکی، مالیات وضع کند و همچنین این ادعا که تقویت بازار سرمایه، اولویت مجلس است، از موضوعاتی بود که توسط برخی از کاربران مورد توجه قرار گرفت.
واکنشها به توییت محسن رضایی
یکی از اظهارنظرهایی که روز گذشته در شبکههای اجتماعی مورد توجه کاربران قرار گرفت و حتی سر از اینستاگرام و سایتهای خبری هم درآورد، توییت محسن رضایی بود. او نوشت که «اگر به توصیههای دلسوزان اقتصادی توجه میشد و نقدینگی بورس به سوی تولید هدایت میشد، تورم لجام گسیخته در ارز و طلا و مسکن پیش نمیآمد.» توییت دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تا لحظه تنظیم این گزارش بیشتر از هزار بار توسط کاربران پسندیده شد و بیش از ۲۰۰ بار بازنشر شد. یکی از اولین کاربرانی که به این نوشته محسن رضایی واکنش نشان داد،
بهنام صمدی، خبرنگار بود. او به دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام پیشنهاد داد تا برای او کد بورسی بگیرد و او را با ساز و کار بورس آشنا کند. این نوشته بیش از چهارصد بار توسط کاربران لایک شد و نظرات زیادی را به خودش اختصاص داد. کاربرانی هم نوشتند که نقدینگی و سپرده بانکی یا ارز و طلا به چه شکلی قرار است در تولید ورود پیدا کند و از این اظهارنظر انتقاد کردند. حتی برخی هم نوشتند که در کشورهای پیشرفته دنیا بهترین جا برای سرمایهگذاری بازار سهام است و سیاستمداران و اقتصاددانان در تلاش هستند که سودآوری بیشتری نصیب این بازار شود، بعد در کشور ما هر شخصی با اظهارنظر درباره این بازار، شرایط را برای سرمایهگذاری متلاطم میکند.
برای مثال یکی از کاربران در قسمت نظرات برای محسن رضایی نوشت: «در یک «اقتصاد سالم» شرکتها با فروش بلوکهایی از سهامشان در بورس، جذب سرمایه جهت توسعهبخشی تولیداتشان انجام میدهند.» و البته کاربر دیگری هم نوشت: «اگر نقدینگی به سمت بورس نرود تولید ایجاد خواهد شد و بازده اقتصادی بالاتر میرود ولی تورم کنترل نمیشود زیرا ریشه تورم در رشد نقدینگی است.» (منبع:دنیای اقتصاد)