معماران اطلاعات، پیمانکاران خانههای اینترنتی
سید میثم لطفی - بزرگراه فناوری - محبوبیت اینترنت بین عموم مردم، افزایش تاثیرگذاری آن روی زندگیهای روزمره، گسترش خطوط پهنباند و بالا رفتن میزان دسترسی کاربران به اینترنت پرسرعت، توسعه تجارت الکترونیکی، راهاندازی شبکههای عمومی و اجتماعی آنلاین و دهها مسئله دیگر موجب شدند تا ما امروز موج دوم رشد و توسعه اینترنت را شاهد باشیم. در حالی که اقبال چشمگیر مردم به فضای مجازی موجب شد تا تعداد زیادی از سایتهای اینترنتی متولد شوند، هیچیک از آنها نتوانستند به اندازه موتور جستوجوی گوگل رشد کنند. در حال حاضر گردانندگان پایگاههای اینترنتی میکوشند با طراحی زیبا و سازماندهی مناسب اطلاعات مخاطبان خود را حفظ کنند، اما برای آنکه این اطلاعات در بهترین حالت ممکن نمایان شوند چهکار باید کرد؟
پاسخ به این سؤال میتواند چشماندازی درست از معماری اطلاعات را برای ما نمایان کند. اگرچه تا مدتی پیش طراحی سایتهای اینترنتی فقط یک حرفه محسوب میشد که در اختیار تعداد اندکی از افراد قرار میگرفت، امروزه کارشناسان از آن بهعنوان یک هنر نیز یاد میکنند. از جمله کسانی که باعث شد پایه معماری اطلاعات و طراحی مناسب آنها در سایتهای اینترنتی شکل بگیرد، پیتر موروایل(Peter Morville) مدیر و سرمایهگذار شرکت Semantic Studios بوده است. موروایل در سال 1993، یعنی زمانی که پایههای اولیه WWW طراحی شده بود، لیسانس خود را از دانشکده اطلاعات وابسته به دانشگاه میشیگان دریافت کرد. این امر او را وادار کرد تا مطالعات بیشتری را در زمینه معماری اطلاعات انجام دهد. وی که هماکنون در دانشگاه میشیگان تدریس میکند بیشتر وقت خود را به مشاوره اینترنتی و نوشتن کتاب در این زمینه اختصاص داده است. ادوارد بیکر(Edward Baker) سردبیر سایت اینترنتی CioinSight گفتوگویی را با موروایل انجام داده تا معماری اطلاعات بیشتر به کاربران معرفی شود.
معماری اطلاعات را چگونه تعریف میکنید؟
معماری اطلاعات در اصل با ساختار اطلاعات و سازماندهی آنها در وب سروکار دارد. این فرآیند بیشتر در طراحی و هدایت موتورهای جستوجوگر مورد استفاده قرار میگیرد و نشان میدهد که روبوت طراحی شده برای این موتورها تا چه اندازه میتواند اطلاعات را درست شناسایی و آنها را برای ما منتشر کند. باید توجه داشت که معماری اطلاعات در اینترنت محدود است و شما میتوانید آن را روی هر یک از کانالهای رسانهای اجرا کنید. این مسئله امروزه موضوع بحث بسیاری از کارشناسان جهان است.
بهدنبال رشد قابلتوجه اینترنت و افزایش تعداد کاربران آنلاین، معماری اطلاعات چه تغییراتی کرده تا خود را با این روند تطابق دهد؟
معماری اطلاعات هنوز در نخستین سالهای زندگی خود بهسر میبرد و بههمین خاطر هنوز تغییرات اساسی و بنیادین در آن صورت نگرفته است. امروزه بسیاری از افراد در سراسر دنیا کارتهای تجاری دارند که در آنها از فناوریهای وابسته به معماری اطلاعات استفاده شده است. با گذشت زمان محققان اندکاندک درمییابند که چگونه میتوانند از این نوع بهخصوص معماری استفاده کنند و آن را بهصورت درست در فعالیتهای خود به کار برند. با توجه به اینکه معماری اطلاعات فرآیندی پیچیده و حساس است، نمیتوان نحوه استفاده از آن را از طریق تجربه آموخت و بههمین خاطر مجبوریم با آموزشهای آکادمیک آن را بهکار بریم. این روزها بین شرکتهایی که معماری اطلاعات را بحثی بیهوده میدانند و آنهایی که به کمک این فرآیند ساختار مناسبی را برای سایت اینترنتی خود طراحی کردهاند، شکاف بزرگی ایجاد شده است. مراکزی که هنوز بر اساس ساختارهای تعیین شده در دهه 1990 فعالیت میکنند، بهسختی میتوانند بقای سایت اینترنتی خود را تضمین کنند و تعداد مخاطبانشان را بالا ببرند.
آیا شما فکر میکنید با توسعه این فرآیند حیاتی و نمایان شدن اهمیت آن برای مراکز اینترنتی، مردم بیشتر از گذشته طراحی سایتها را میپسندند؟
اگر شما اینترنت را از سال 1995 تا امروز بهصورت اجمالی بررسی کنید، در خواهید یافت که معماری اطلاعات پابهپای طراحیهای گرافیکی سایتها پیشرفت کرده است. من سایتهایی را بهخاطر میآورم که در اواسط دهه 1990 ساخته شده بودند. طراحان این سایتها میکوشیدند با استفاده از چندین عکس توجه مخاطبان را بهخود جلب کنند، ولی چون حجم این عکسها بسیار زیاد بود، باید مدت زیادی طول میکشید تا صفحه نخست سایت کامل شود.
به هر حال باید توجه داشت که معماری اطلاعات روز بهروز در حال توسعه است و با سرعت زیاد به سمتی حرکت میکند که ما بتوانیم بهسادگی اطلاعاتمان را طبقهبندی کنیم. این فناوری در اصل شامل کلمات، زبان و سازماندهی آنها در کنار یکدیگر میشود. زمانی که ما بهعنوان انسانهای ساکن در هزاره سوم توانایی ثبت اختراعات و اکتشافات جدیدتر را نداریم، معماری اطلاعات با سرعت زیاد به سمت جلو در حرکت است.
برای طراحی درست و جذاب یک وبسایت باید چهکارهایی را انجام دهیم؟
برخی مواقع طراحان سایتهای اینترنتی نمیتوانند محصول خوبی را در اختیار کاربران قرار دهند. ناکارآمد بودن سایتهای اینترنتی و پایین بودن سطح دانش کاربران از مهمترین مسایلی است که ناموفق بودن یک سایت را باعث میشود. در این زمینه مشکلات دیگری هم وجود دارد. من مشتریهایی داشتهام که توانسته بودند مشکلات وبسایت خود را تشخیص دهند و از من میخواستند تا این مشکلات را برایشان حل کنم. آنها بر این باور بودند که اگر یک پورتال راهاندازی کنند، مشکلاتشان برای جذب مخاطب حل خواهد شد، غافل از اینکه این کار مشکلات بیشتری را برای آنها به همراه خواهد آورد. قرار دادن تمام محتوای یک سایت اینترنتی روی پایگاه اطلاعاتی پویا باعث خواهد شد تا مسؤولان سایت کمتر به فکر پاسخگویی به نیاز مخاطبان باشند. این امر در برخی مواقع باعث میشود کاربرانی که به اینترنت پرسرعت دسترسی دارند هم برای مشاهده صفحات یک سایت اینترنتی مدت زیادی را منتظر بمانند. باید توجه داشت که پایگاه اطلاعاتی میتواند نقش اساسی در راهاندازی یک سایت اینترنتی بر عهده داشته باشد.
شما همواره خود را در مقابل نیازهای مردم قرار دادهاید و سعی کردهاید امکاناتی را در سایتهای اینترنتی قرار دهید که کاربران بتوانند از آنها استفاده کنند. چگونه این نیازها شناسایی میشوند؟
زمانی که تا چند سال پیش با شرکتهای تجاری مشاوره میکردم تا سایت اینترنتی آنها از اول طراحی شود، مدیران این شرکتها میگفتند: "فقط میخواهیم سایتمان طوری طراحی شود که کارآمدتر بوده و محتوای آن بیش از گذشته قابل استفاده باشد." من در پاسخ به آنها میگفتم: "این مسئله درست است، اما آیا واقعا میدانید که کارآمدتر بودن یک سایت اینترنتی به چه معناست؟" امروزه باید توجه داشته باشیم که "قابل استفاده بودن" یک سایت اینترنتی به معنی افزایش "کیفیت" آن سایت است. با این هدف طراحی دوباره سایتها بسیار ساده خواهد شد.
من در سالهای اخیر مطالعات فراوانی را انجام دادم تا دریابم افزودن چه امکاناتی میتواند پیشرفت یک سایت اینترنتی و در نهایت افزایش تمایل کاربران برای سر زدن به سایتهای اینترنتی را بهدنبال داشته باشد. نتایج این مطالعات به من نشان داد که اطلاعات ذخیره شده در یک سایت اینترنتی باید شامل موارد زیر شود: مفید، در دسترس، مطابق با سلیقههای مختلف کاربران و معتبر باشد و بهسادگی بتوان آنها را بازیابی کرد. رعایت همه این نکات در یک سایت کار دشواری است که تنها برخی از طراحان میتوانند آن را اجرا کنند.
در آخرین کتابی که نوشتهاید توضیحات فراوانی را در مورد نحوه پیدا کردن اطلاعات روی فضای مجازی دادهاید. چرا امروزه دسترسی به اطلاعات و یافتن آنها در اینترنت تا این اندازه اهمیت پیدا کرده است؟
تجربه شخصی به من نشان داد که معماری اطلاعات مهمترین مسئله در راهاندازی یک سایت اینترنتی موفق است، اما آنچه که به این فرآیند نظم میدهد چیدمان اطلاعات در کنار یکدیگر به گونهای است که پیدا کردن دوباره آنها کار آسانی باشد. طراحان، مهندسان و کارشناسانی که در زمینه طراحی سایتها فعالیت میکنند، بهخوبی میدانند که اگر اطلاعات بهطور منظم در کنار هم قرار نگیرند، بازیابی آنها غیرممکن خواهد شد و افراد نمیتوانند به آنچه که میخواهند، برسند.
باید توجه داشت که فرآیند بازیابی اطلاعات از اینترنت تنها محدود به معماری اطلاعات و یا اینترنت نمیشود. به گفته محققان، دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم نیازمند نظم خاصی است که بدون آن ادامه زندگی غیرممکن خواهد بود. این نظم به ما کمک میکند تا هرچه که لازم داریم را در کمترین زمان ممکن بهدست بیاوریم. نحوه راهاندازی یک سایت نیز باید بر همین اساس باشد تا افراد بتوانند در هر شرایطی که هستند، در کوتاهترین زمان ممکن اطلاعات مورد نظرشان را پیدا کنند. تاثیر این مسئله میتواند از تبلیغاتی که برای یک سایت اینترنتی میشود هم مفیدتر باشد. ما باید فعالیتهای خود را به گونهای انجام دهیم که همه مشتریان ما پس از ورود به سایت با حجم وسیعی از اطلاعات مواجه نشوند و بهراحتی سراغ بخشهای مورد نیاز خود بروند.
اینطورکه گفته میشود، روانشناسی نیز تا حدودی در معماری اطلاعات تاثیر میگذارد. برای مثال اعتبار اطلاعات موجود در یک سایت و هویتی که مدیر آن سایت دارد، میتواند بهصورت ناخودآگاه کاربر را ترغیب کند تا در این مکان بهدنبال پاسخی مناسب برای نیازهای خود بگردد. این مسائل چطور میتوانند در طراحی یک سایت تاثیرگذار باشند؟
بسیاری از ما در دنیای معماری اطلاعات در مورد نحوه چیدمان اطلاعات و در دسترس بودن آنها صحبت میکنیم، اما باید به این نکته توجه داشت که اعتبار مطالب مندرج در یک سایت و نحوه برقراری ارتباط کاربر با گردانندگان آن سایت نیز میتواند تاثیر قابلتوجهی را در این زمینه برجای بگذارد. من همواره برای ملموستر شدن این قضیه در مثالهای خود به نتایج حاصل از تحقیقات مرکز Forrester اشاره میکنم، زیرا این مرکز برای آنکه اطلاعات خود را به دیگران منتقل کند، همیشه آنها را طبقهبندی کرده و بهصورت کاملا منظم ارایه میدهد. سازماندهی و طبقهبندی مناسب اطلاعات توسط مرکز Forrester به روشهای علمی چشمانداز آنها به فرآیند پاسخگویی به نیاز مشتریان را آسانتر نشان میدهد و همین امر موجب میشود تا کاربران اعتبار بیشتری را برای این مرکز در نظر بگیرند. طبقهبندی و سازماندهی اطلاعات در صفحات سایت اینترنتی سایت شما نتیجه مستقیمی را در نگاه مخاطبان به شرکت و فعالیتهای شما برجای خواهد گذاشت. این مسئله میتواند سایتهایی را که از کلمات عامیانه و دوستانه استفاده میکنند و یا سایتهایی که بهصورت رسمی با مخاطبان خود برخورد میکنند، تحت تاثیر قرار دهد. بی.جی.فاگ(B.J. Fogg) یکی از محققان آزمایشگاه فناوری دانشگاه استنفورد مطالعاتی را در زمینه اینترنت و سایتهای اینترنتی انجام داده که من فکر میکنم در پنج- شش سال گذشته نمونه آن انجام نشده است. این مرکز کوشیده تا نشان دهد کاربر به هنگام ورود به یک سایت به چه نکاتی توجه میکند و چه معیارهایی باعث میشود تا میزان اعتماد افراد به سایتهای اینترنتی بیشتر شود. در مراحل اولیه این مطالعات مشخص شد، شکل ظاهری و طراحی یک سایت مسئلهای مهم در جلب توجه کاربران محسوب میشود، اما معماری اطلاعات مهمترین عاملی بوده که میزان اعتماد کاربران به یک سایت اینترنتی را افزایش داده و آنها را مجبور کرده که بهصورت مستمر به یک سایت سر بزنند.
آیا معماریهای هوشمندانهتر توانسته ارزش اطلاعاتی را که روی سایتها قرار میگیرد بالا ببرد؟
اگرچه این روزها روشهای فراوانی برای افزایش ارزش اطلاعات موجود در سایتهای اینترنتی پیشنهاد میشود، ولی هنوز هیچ کدام از این روشها تکمیل نشدهاند و در مقابل، اندازهگیری کمی توسعه معماری اطلاعات روی یک سایت کار دشواری است. من در اینجا میخواهم از یک داستان واقعی برای شما صحبت کنم و بعد از آن مشکلات موجود در این زمینه را برای شما بازگو کنم. من چندی پیش فعالیتی را با مرکز سرطانشناسی آمریکا آغاز کردم تا سایت آنها را به آدرس www.cancer.gov از ابتدا طراحی کنم. ما در این برنامه سعی کردیم تغییرات زیادی را در محتوای این سایت حاصل نکرده و ساختار اسناد طبقهبندی شده در این سایت را تغییر ندهیم. اما در کنار این مسایل سعی شد تا شکل ظاهری سایت تغییرات زیادی کند و نسبت به گذشته متفاوت شود. در سایت جدید که بسیار زیبا طراحی شده بود، کاربران میتوانستند به محض ورود نیازهای خود را اعلام کنند و در کمترین زمان ممکن اطلاعات موردنظرشان را بیابند. این تغییرات موجب شد تا سایت مرکز سرطانشناسی آمریکا بهعنوان بهترین پایگاه اینترنتی دولتی این کشور در زمینه برقراری ارتباط با مخاطب برگزیده شود. تمام این موفقیتها مدیون اجرای درست روشهای معماری اطلاعات و تغییر شکل ظاهری سایت بوده است.
مشکلی که در این زمینه وجود دارد آن است که، بیشتر گردانندگان سایتهای اینترنتی رضایتمندی مشتری را بهعنوان مهمترین شاخص در ارزیابی سایت خود میدانند که امروزه این یک روش سنتی و ازکارافتاده محسوب میشود. اگر بخواهیم یک سایت را به این صورت بررسی کنیم، هرگز نمیتوانیم بفهمیم که کدام یک از دو بخش محتوا و یا شکل ظاهری توانسته نظر کاربران را بیشتر بهخود جلب کند. در این روش بهسادگی نمیتوان فهمید که یک کاربر از زمان ورود خود به سایت تا زمان خروج چه دیدی نسبت به این پایگاه اینترنتی دارد و بههمین خاطر اصلاح مشکلات موجود غیرممکن خواهد شد. به هر حال اگر روشهای نوین معماری اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد، دیگر نگرانی مدیران سایتهای اینترنتی برای همیشه برطرف خواهد شد.
آیا شما در معماری اطلاعات اهداف دیگری را دنبال میکنید؟
آنچه که در تمام این سالها باعث شده علاقه من به معماری اطلاعات بیشتر شود و فعالیت در سایتهای اینترنتی را ادامه دهم، افزایش توانایی کاربران در بهاشتراکگذاری اطلاعات شخصی روی فضای مجازی بوده است. من فکر میکنم که ساخت بخشهای مختلف اینترنت همانند ساخت سیستم مرکزی اعصاب برای سیارهای است که در آن زندگی میکنیم. این امر به همه ما کمک میکند تا در هر زمان و مکانی که قرار داریم بتوانیم با هم در ارتباط باشیم و آنچه که میدانیم را در اختیار دیگران هم بگذاریم. ما باید به آینده معماری اطلاعات و سیستمهای بهاشتراکگذاری اطلاعات در اینترنت خوشبین باشیم و سعی کنیم تا از این طریق در همه حال نیازهای مخاطبان خود را فراموش نکنیم.
منبع: www.cioinsight.com
- ۸۵/۰۷/۲۳