ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

مهلت یک‌ماهه به سایت‌های جاعل خبرگزاری

| شنبه, ۷ مرداد ۱۳۹۱، ۰۲:۱۳ ب.ظ | ۰ نظر

هیأت نظارت بر مطبوعات و خبرگزاری‌ها اخیرا بر ممنوعیت استفاده از عنوان خبرگزاری برای پایگاه‌های اطلاع‌رسانی اینترنتی و سایت‌های خبری تأکید و پیگیری‌های قانونی لازم در این خصوص را به تصویب رساند.

مشکل استفاده از نام و عنوان خبرگزاری برای سایتهای خبری به ویژه در شرایطی که برخی از وبگاه‌ها و سایت‌های خبری که هنوز از هیات نظارت بر مطبوعات و خبرگزاری‌ها مجوزی دریافت نکرده‌اند و به نام خبرگزاری در حال فعالیت‌اند، خود را بیش‌تر نشان می‌دهد. این درحالی است که علاوه بر نص صریح قانون، مسؤولان وزارت ارشاد در این زمینه وعده‌هایی ازجمله در زمینه ساماندهی داشته‌اند که خبر آن دست‌کم از این منظر چندان نمایان نشده است.

با توجه به تبصره الحاقی به قانون مطبوعات که نشریات الکترونیکی را تابع قانون مطبوعات می‌د‌اند و بر اساس فراخوان معاونت امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اینگونه سایت‌ها که به اسم خبرگزاری فعالیت دارند، باید وضعیت خود را با این قانون تطبیق دهند و از هیات نظارت مجوز دریافت کنند و ظاهرا مهلتی به آن‌ها داده شده تا به معاونت مراجعه کنند.

در سال 88 نیز، رییس‌جمهوری قانون اصلاح ماده 1 قانون مطبوعات مصوب 1364 و اصلاحات بعدی آن که در جلسه علنی هشتم آذرماه 1388 مجلس شورای اسلامی تصویب شده بود را به وزارتخانه‌های دادگستری و فرهنگ و ارشاد اسلامی ابلاغ کرد. طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی و ابلاغیه سیدمحمد حسینی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - به معاونت امور مطبوعاتی، هیئت نظارت بر مطبوعات و خبرگزاری‌ها برای سایت‌های خبری تحلیلی (نشریات الکترونیک) مجوز صادر می‌کند.
پس از این ابلاغ تمامی سایت‌های خبری می‌توانند با ارائه درخواست صدور مجوز به هیات نظارت بر مطبوعات، ضمن دریافت مجوز نشریه الکترونیک، از مزایا و یارانه‌های مربوط به مطبوعات و خبرگزاری‌ها بهره‌مند شوند.

نشریات الکترونیک از سایر پایگاه‌های اینترنتی متفاوت بوده و طبق تعریفی که در سال 88 در مجلس به تصویب رسید، سایت‌های خبری رسانه‌هایی هستند که به‌طور مستمر در محیط دیجیتال، انواع خبر، تحلیل، مصاحبه و گزارش را در قالب نوشتار، صدا و تصویر منتشر می‌‌کنند.

بر اساس اصلاحیه قانون مطبوعات در سال 88، سایت‌های خبری - تحلیلی که موفق به اخذ مجوز نشریه الکترونیک از هیات نظارت شوند از شمول قوانین عمومی خارج شده و مطابق قانون مطبوعات با آن‌ها برخورد خواهد شد.

این در حالی است که چنانچه سایتی خبری بدون اخذ پروانه از هیئت نظارت بر مطبوعات و خبرگزاری‌ها در فضای مجازی منتشر شود، تابع قوانین عمومی است و نمی‌تواند از حمایت‌های نقدی و غیرنقدی دولت که به مطبوعات و خبرگزاری‌ها اختصاص می‌یابد، بهره‌مند شود.

این مشکل در مورد سایر سایت‌های اینترنتی نیز بر اساس ابلاغیه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص ساماندهی پایگاه‌های اینترنتی توسط مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نحوه ساماندهی سایر پایگاه‌های اینترنتی و شیوه حمایت از آن‌ها را تعیین کرده است.

معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعضای هیات نظارت بر مطبوعات از گذشته تاکنون به فعالیت‌های مطبوعات مکتوب و در سال‌های اخیر خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری و همچنین به بررسی مشکلات ایجاد شده برای آن‌ها پرداخته است اما استفاده از عنوان خبرگزاری برای سایت و بعضا مشابهت نام خبرگزاری‌ها، سایت‌های خبری، مطبوعات و نشریات به ویژه در نام‌های اختصاری، همیشه مساله‌ای بوده که رسانه‌ها را بعضا به مشکل دچار کرده و این در حالی است که اعطای مجوز نام نشریات، روزنامه‌ها و خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری توسط هیات نظارت بر مطبوعات انجام می‌شود یا باید بشود.

و بعضا این سایت‌های غیرقانونی که از نام مشابه استفاده می‌کنند در واقع از اعتبار رسانه مادر یا رسانه معروف خرج کرده و سعی می‌کنند از قبل این مشابهت برای خود مخاطب جذب نموده و به نوعی خود را معرفی کنند.

به گزارش ایسنا، بر اساس صورتجلسه این هیأت، با استناد به ماده یک قانون مطبوعات، پایگاه‌های اطلاع‌رسانی فاقد مجوز خبرگزاری مشمول عنوان خبرگزاری نبوده و به‌کارگیری این عنوان غیرواقعی از سوی آن‌ها به ویژه در نامواره یا آرم، تخلف از قانون مطبوعات به حساب می‌آید.

از این رو در صورت عدم حذف عنوان مذکور در مدت یک ماه پس از تاریخ این جلسه، هیأت نظارت بر مطبوعات به موجب قانون نسبت به سایت‌های متخلف پیگیری لازم را به عمل آورده و تصمیم قانونی اتخاذ خواهد کرد.

بنابراین شایسته است کلیه پایگاه‌های اطلاع‌رسانی اینترنتی که تاکنون در اخبار و مطالب و یا نامواره یا نشان خود، ماهیت رسانه خویش را بدون برخورداری از مجوز این هیأت خبرگزاری معرفی کردهاند، از این تاریخ به مدت یک ماه نسبت به حذف عنوان مذکور اقدام کنند.

هرچند اخیرا معاونت مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و هیئت نظارت بر مطبوعات بر رسیدگی بیشتر تمرکز کرده‌اند اما اینکه چقدر به لزوم فراوانی خبرگزاری‌ها و مشکلات احتمالی و لزوم توجه به کیفیت و صحت اخبار ارسالی توجه می‌شود و اینکه اصولا تعدد خبرگزاری در جامعه‌ مثل ایران خوب یا بد است نکته ایست که باید مورد نقد و بررسی قرار بگیرد.

  • ۹۱/۰۵/۰۷

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">