نقش مار در ادعای بهبود وضع اینترنت
ماهها است که آرامش نسبی به سطح شهرها و خیابانها بازگشته اما اوضاع اینترنت در کشور همچنان با مشکلات بسیاری مواجه است. با توجه به سابقه دولت سیزدهم و دستگاههای تحت نظرش، نمیتوان چشمانداز روشنی برای سهولت در استفاده از اینترنت در کشور متصور بود. باید انتظار کشید و دید، مسوولان و مقامات کشور، چه خوابی برای اینترنت آزاد در آینده کشور دیدهاند.
مسئولان میگویند که اوضاع اینترنت عادی است و حتی سرعت انتقال دادهها هم بیشتر شده. اختلال فرمایشی در شبکه اینترنت کشور اما با گذشت بیش از ۷ ماه از آغاز اعتراضات به مرگ مشکوک مهسا امینی در کشور، همچنان ادامه دارد. دسترسی به اینترنت نسبت به آن روزها شاید آسانتر شده اما اگر سری به شبکههای اجتماعی بزنید، تعداد کاربرانی که از وضعیت اینترنت گلایه میکنند، توجهتان را جلب میکند. امروز، خبری از قطعیهای سراسری یا اختلالهای دستوری گسترده ظاهری در اینترنت نیست اما به گواه کاربران، استفاده از اینترنت، هر روز فرسایشیتر و غیرقابلتحملتر میشود.
به گزارش فراز و با استناد به دادههای پایگاه آیودا، شبکه اینترنت همراه و خانگی در ۲۴ ساعت گذشته، دستکم در ۵ استان کشور با اختلال همراه بوده است. استان البرز، با بیشترین اختلال، در صدر لیست اختلالهای شبانهروز گذشته قرار گرفته است. با نگاهی به نقشه وبسایت آیودا میتوان دید که اینترنت کاربران در این استان در ساعات مختلف شبانهروز اخیر و در بازههای مختلف، مختل بوده است. دسترسی به اینترنت جهانی هرگز قطع نشده اما نوسان در دسترسی آیپیهای منحصر به فرد نشان میدهد که اینترنت در استان البرز اوضاع خوبی نداشته است.
استان کهکیلویه و بویراحمد، پس از استان البرز بیشترین اختلال را تجربه کرده است. دسترسی به اینترنت جهانی از حوالی ساعت ۲۲ روز دوشنبه مختل شده و تا حدود ساعت ۷ صبح ادامه داشته است. همچنین دسترسی کاربران به اینترنت در بازههای مختلف از شبانهروز شاهد افت سرعت بود.
استانهای تهران آذربایجان غربی و کردستان نیز وضعیت تقریبا مشابهی را تجربه کردهاند.
از منظری دیگر، دادههای وبسایت انت نشان میدهد که در ۲۴ساعت گذشته، ۱۹۸ وبسایت اصلی یا فرعی در ایران از دسترس خارج شدهاند. علت این رخداد میتواند از حملههای متناوب سایبری و اختلال در پایگاههای داده تا محدودیتهای اینترنتی متفاوت باشد.
با توجه به آنچه از دادههای آیودا پیدا است، دشواری در دسترسی به اینترنت هرگز به وخامت ماههای نخست اعتراضات نیست اما گزارش کاربران، نشاندهنده عدم رضایت آنها از وضعیت شبکه اینترنت نسبت به ماههای پیش از وقایع اخیر است. ماجرا چیست؟
به گزارش فراز، بنا به دادههای سایت پینگ سرور، سایت گوگل در ایران، بعد از هنگکنگ، قزاقستان، اوکراین و اسراییل بالاترین پینگ را دارد. به این معنی که اگر اینترنت را یک اتوبان ۳ بانده فرض کنیم، ناظران این اتوبان در ایران، کاربران گوگل را فقط از یک باند عبور میدهند. این باند، هر روز تنگتر شده و ترافیک کاربران در آن بیشتر میشود. در نتیجه ارتباط کاربران با سرورهای گوگل و بازگشت داده از گوگل به دستگاههای کاربران، هر روز کندتر و کندتر میشود. به عبارت دیگر، مسوولان فیلترینگ در ایران، در اعمال سانسور، نقش مار میکشند تا پایگاههای نظارتی را به بیراهه ببرند. در پاسخ به اعتراضات نیز، سرعت اینترنت در سرورهای دیگر را «تست» میکنند و نتیجه مطلوبشان را اعلام!
مهرماه سال گذشته، نخستین موج اختلال فرمایشی در اینترنت کشور آغاز شد. در اوج اعتراضات خیابانی به مرگ مشکوک مهسا امینی، شبکه اینترنت همراه و خانگی با اختلال زیادی همراه بود. تا حدی که دسترسی به اینترنت جهانی حتی بسیار سخت و حتی ناممکن شده بود. مقامات رسمی کشور، دلیل این اختلال را «شرایط امنیتی» عنوان میکردند. حالا، ماهها است که آرامش نسبی به سطح شهرها و خیابانها بازگشته اما اوضاع اینترنت در کشور همچنان با مشکلات بسیاری مواجه است. با توجه به سابقه دولت سیزدهم و دستگاههای تحت نظرش، نمیتوان چشمانداز روشنی برای سهولت در استفاده از اینترنت در کشور متصور بود. باید انتظار کشید و دید، مسوولان و مقامات کشور، چه خوابی برای اینترنت آزاد در آینده کشور دیدهاند.