هدف از تشکیل شورای عالی فضای مجازی
هفدهم اسفندماه جاری رهبر معظّم انقلاب اسلامی ضمن دستور برای تشکیل شورای عالی فضای مجازی به ریاست رئیس جمهور، اعضای حقوقی و حقیقی این شورا را تعیین کردند.
رهبر انقلاب اسلامی در این حکم آثار چشمگیر شبکه جهانی اینترنت در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی، لزوم برنامه ریزی و هماهنگی به منظور صیانت از آسیب های ناشی از آن، و بهره گیری حداکثری از فرصتها در جهت ارائه خدمات گسترده و مفید به مردم را از دلایل اصلی ضرورت تشکیل شورای عالی فضای مجازی برشمردند و تأکید کردند: این شورا وظیفه دارد مرکزی به نام مرکز ملّی فضای مجازی کشور ایجاد کند.
در این زمینه با "حمیدرضا مقدم فر" معاون فرهنگی و اجتماعی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و کارشناس رسانه و مسایل استراتژیک به گفت و گو نشستیم. مقدم فر که سابقه حدود چهار سال مدیریت خبرگزاری فارس را در سوابق خود دارد و در دوره فعالیت رسانه ای خود حوادثی همچون فتنه 88 را از نزدیک دیده، معتقد است که اینترنت ابزاری است که هم می تواند فاجعه بیافریند و هم ابزاری برای پیشرفت و بهره گیری علمی باشد.
مشروح گفتگوی جهان نیوز با حمیدرضا مقدم فر در ادامه می آید:
چرا شورای عالی مجازی تشکیل شده و وجود این شورا چه ضرورتی دارد؟
اساسا امروز ما در شرایطی قرار داریم که دشمنان انقلاب اسلامی ایران از طریق فضایی به نام جنگ نرم با ابزار و فناوری های روز در فضای سایبر(مجموعه ای از فضای ماهواره و اینترنت) تلاش دارند که به نظام اسلامی آسیب برسانند و آن را دچار فراموشی و یا فروپاشی از درون کنند.
در این شرایط امروز ابزار جنگ، تانک، توپ، موشک و این گونه وسائل نیست؛ امروز ابزار دشمن برای جنگ با جمهوری اسلامی ایران در فضای سایبر و اینترنت و ماهواره است. دشمن از این طریق می تواند با صرف کمترین هزینه و بدون محدودیت هایی که در جنگ های سخت وجود دارد با انقلاب اسلامی دشمنی بورزد و بجنگد.
عقل و منطق ایجاب می کند ما هم برای این شرایط خودمان را هم از نظر دفاعی و هم از نظر تهاجمی مهیا و آماده بکنیم؛ یعنی اینکه اینقدر آماده باشیم برای شرایطی که در برابر فضاسازی و حملات آنان که می خواهند برای تغییر رفتار عمومی انجام می دهند بتوانیم مقاومت کنیم و سناریوها و برنامه ها و اهداف آنان را مانع شویم.
چرا رهبر معظم انقلاب برای وضعیت اینترنت چنین تدبیری کردند که در عالی ترین سطوح نظام درباره آن تصمیم گیری شود؟
استفاده از ابزار اینترنت یکی از ابزارهای مهم جنگ نرم به شمار می رود. هم اکنون ممکن است در مواردی برخی از متولیان و مسئولان دچار غفلت شده باشند. به نظر می رسد این اقدام مقام معظم رهبری می تواند مسئولان امر را در سطوح بالا نسبت به این ابزار مهم که مثل یک تیغی است که می تواند هم در دست یک دیوانه فاجعه بیافریند که امروز در دست نظام سلطه اینگونه است و هم می تواند یک ابزاری برای پیشرفت و بهره گیری علمی باشد، آگاه سازد. رهبر معظم انقلاب با این اقدام مسئولین را مهیای این زمینه کردند با دو نگاه که هم آماده سازی در برابر فتنه ها و تهدیدها که می تواند از این طریق متوجه نظام بشود و هم استفاده درست از این زمینه به عنوان یک ابزاری که در پیشرفت کشور نقش داشته باشد.
همان گونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند اینترنت تاثیر چشمگیری در کشور ما دارد این تاثیر تاکنون بیشتر در کدام حوزه ها بوده ارزیابی شما مثبت است یا منفی؟
از اینترنت به عنوان یک ابزار توانسته ایم استفاده خوبی در حوزه های علمی و فناوری داشته باشیم اما کشور ما از این ناحیه آسیب هایی هم داشتیه است یعنی این که دشمن سعی کرده از طریق اینترنت آسیب هایی را به کشور ما وارد کند برای مصداق عینی این موضوع را می توانیم به فتنه 88 اشاره کنیم که بخشی از آسیب ها و لطماتی که دشمن تلاش داشت به نظام جمهوری اسلامی ایران وارد کند از طریق ابزار اینترنت بود.
راه اندازی شبکه های اجتماعی( فیس بوک، تویتر و...) از ابزارهای مهم دشمن بدین منظور بوده است. وزیر خارجه آمریکا اعتراف کرد که یکی از ابزارهای مهم ما برای تشدید آشوب ها در ایران فیس بوک و تویتر بوده و آنان صریحا اعلام دارند که از این شبکه های اجتماعی و نوین برای ایجاد آشوب در ایران بهره گیری کردند.
تشکیل مرکز ملی فضای مجازی چه تاثیری می تواند بر روند کشور و نظام داشته باشد؟
تشکیل مرکز ملی فضای مجازی می تواند به صورت هوشمندانه آسیب ها و عوارض ناشی از اینترنت و اراده دشمن برای آن را از نظام اسلامی و کشور دور کند و به صورت هوشمندانه نظام بهره گیری بهینه از آن را در کشور ایجاد کند. هم مانع آسیب هایی که دشمن قصد دارد از این طریق می خواهد به کشور ما بزند می شود و هم استفاده بهینه از این ابزار را در کشور بهینه کند.
نخبگان حوزوی و دانشگاهی چه وظیفه ای دارند؟
نقش نخبگان چه آنان که در عرصه فناوری متخصص هستند و چه آنان که در زمینه های نرم افزاری و طراحی و محتوایی می توانند تاثیرگذار باشند بسیار مهم است هر دوی آنان می توانند در تحقق اهداف این شورا موثر باشند.
با توجه به وجود نهادها و دستگاه های مختلف در کشور(همانند صداوسیما و سازمان تبلیغات و...) در خصوص فعالیت های فرهنگی و اینترنت؛ این نهادها چگونه باید برای آن برنامه ریزی کنند؟
نقش این مرکز همین است که برای این سازمان ها تعیین نقش و وظیفه کند و آنان را به یک هدف گیری درست رهنمون کند.
- ۹۰/۱۲/۲۷