هشدار به شکلگیری انحصار نرمافزاری در کشور
شکل جدیدی از انحصار در بازار نرم افزار کشور در حال شکل گیری است که در صورت عدم توجه نهادهای ذیربط، فضای کسبوکار و رقابت شرکتهای نرمافزاری را بشدت تهدید خواهد کرد.
به گزارش آیتیآنالیز "رضا کرمی" عضو هیات مدیره و مسوول کمیسیون نرمافزار این سازمان، با بیان اینکه هر گونه عاملی که تولید و عرضه محصولات نرمافزاری را در بازار محدود کرده یا شرایط نابرابری برای رقابت منصفانه و عادلانه شرکتها ایجاد کند، شکلی از انحصار محسوب میشود و مطابق قانون ممنوع است،افزود: در گذشته شرکتهای نرمافزاری خصوصی عمدتاً از شرایط نابرابر رقابت با شرکتهای دولتی آسیب میدیدند.
وی افزود: هر چند خطر شرکتهای دولتی و نیمهدولتی در بازار نرمافزار کشور هنوز کاملا مرتفع نشده، اما با خصوصیسازی برخی از این شرکتها در چندسال گذشته، میزان این انحصار تا حدودی کاهش یافته؛ اما متاسفانه شاهد شکلگیری نوع دیگری از انحصار هستیم که توجه همه نهادهای ذیربط را میطلبد.
کرمی در توضیح این شکل جدید انحصار در بازار نرمافزار کشور گفت: اخیرا شاهد هستیم برخی سازمانها و نهادهای حاکمیتی با مداخله غیرموجه در فرآیند خرید و تامین نرمفزارها توسط سازمانهای زیرمجموعه خودشان، یک یا چند محصول یا شرکت خاص را بهعنوان محصولات یا شرکتهای تاییدشده معرفی و دایره انتخاب این سازمانها را محدود میکنند.
وی افزود: حتی در یک مورد که اخیرا از آن مطلع شدهایم، یکی از مراجع ذیربط، تنها یک نرمافزار خاص را به واحدهای صنفی زیرمجموعه خود معرفی کرده و از آنها خواسته این نرمافزار را تهیه کنند.
به گفته مسوول کمیسیون نرمفزار نصر تهران، هرچند هر سازمانی حق دارد معیارها و ضوابط انتخاب محصول نرمافزاری موردنظر خود را تعیین و اعلام کند، اما این معیارها باید شفاف و روشن بوده و فرآیند ارزیابی و انتخاب نرمافزارها هم باید مستندشده و بهصورت عمومی اطلاعرسانی شود.
وی افزود: سازمان نظام صنفی رایانهای تهران بنا بهوظیفه ذاتی خود که صیانت از فضای رقابتی کسبوکار و جلوگیری از انحصار در بازار است، با چنین پدیدههایی برخورد و موضوع را از طریق نهادهای نظارتی پیگیری خواهد کرد.
وی از همه شرکتهای نرمافزاری درخواست کرد در صورت برخورد با اینگونه موارد، سازمان نصر تهران را در جریان بگذارند.
- ۹۲/۰۶/۱۸