هشدار فعالان اقتصادی مشهد نسبت به اینترنت طبقاتی
شماری از فعالان اقتصادی در حوزه شرکتهای دانش بنیان و فناور خراسان رضوی با اعلام مخالفت خود با اجرای طرح اینترنت طبقاتی، نسبت به تبعات اجرای چنین طرحهایی برای اقتصاد دیجیتال کشور هشدار دادند.
به گزارش ایرنا، یکی از این فعالان و رییس کمیسیون دانش بنیان، اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی روز یکشنبه در نشست این کمیسیون گفت: هدف اصلی از توسعه اقتصاد دیجیتال، افزایش بهرهوری در جامعه است و این هدف تنها از مسیر توسعه زیرساختها و گسترش ابزارهای مرتبط میگذرد، در حالی که اجرای طرح اینترنت طبقاتی نهتنها زیرساختها را گسترش نمیدهد؛ بلکه با محدودسازی زیرساخت و دسترسی، به مانعی در مسیر رشد اقتصاد دیجیتال کشور بدل خواهد شد.
علی شریعتی مقدم اظهار کرد: اجرای این طرح مصداق بارز ظلم و نقض حقوق انسانی شهروندان است، همچنین محدود کردن زیرساختهای ارتباطی و ایجاد تمایز در دسترسی افراد به اینترنت، چرخه فعالیت کسبوکارها را با چالشهای جدی مواجه کرده و مانعی در مسیر فعالیتهای اقتصادی خواهد شد.
وی با بیان اینکه باید از هرگونه اعمال محدودیت بر اینترنت پرهیز کنیم، افزود: در مواقع خاص و شرایط اضطراری ممکن است محدودیتهایی اعمال شود؛ اما اگر این محدودیتها تبدیل به رویه و بهانهای برای طبقهبندی و تمایز در دسترسی به اینترنت شود، نتیجهای جز یاس جوانان، افزایش مهاجرت و بیاعتمادی عمومی نخواهد داشت.
نایب رییس کمیسیون دانش بنیان، اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز با انتقاد از طرح اینترنت طبقاتی گفت: اجرای این طرح از هر زاویهای به صلاح کشور نیست، حتی از منظر پدافند غیرعامل نیز این طرح به نوعی نشاندار کردن بخشی از افراد جامعه است و آینده آنان را با خطرات امنیتی جدی رو به رو خواهد کرد.
سید حسن هاشمی افزود: برخی معتقدند دولت با اقدامات متعددی از جمله محدودسازی اینترنت به کند کردن گردش عملیات اقتصادی در کشور دستزده تا از افزایش تورم جلوگیری کرده و با سفته بازی مقابله کند؛ اما باید توجه داشت که حتی اگر این اقدامات با چنین اهدافی نیز اجرا شده باشد، در بلندمدت نتیجهای جز از رونق انداختن کسب و کارها و کاهش رشد اقتصادی کشور نخواهد داشت.
وی با اشاره به نقش اینترنت در زندگی روزمره جوانان گفت: تحقیقات نشان میدهد کاربران ایرانی بهطور متوسط روزانه حدود چهار ساعت از اینترنت استفاده میکنند، همچنین طبق آمار ۶۷ درصد جوانان کشور به اینترنت دسترسی دارند و استفاده از شبکههای اجتماعی یکی از مهمترین ابزارهای گذران اوقات فراغت آنها به ویژه در فصل تابستان است، حذف یا محدودسازی این ابزارها عملاً به معنای اخلال در اوقات فراغت و گرفتن امید از نسل جوان کشور است.
نایب رییس کمیسیون دانشبنیان، اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی اتاق بازرگانی خراسان رضوی اضافه کرد: با تکنولوژی نمیتوان مقابله کرد، در حال حاضر بخشی از شهروندان با اینترنت ماهوارهای به اینترنت متصل میشوند و بزودی اتصال به اینترنت ماهوارهای از طریق تلفنهای همراه نیز فراهم خواهد شد.
کندی اینترنت و تاثیر آن بر هزینههای شرکتهای فناور
رییس مرکز تحقیقات و عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خیام مشهد نیز در این نشست با اشاره به تبعات اجرای طرح اینترنت طبقاتی یادآور شد: یکی از عوامل مهاجرت نخبگان و نیروهای متخصص، محدودیت در دسترسی به اینترنت است.
سبحان صفریان افزود: این در حالی است که حتی در کشورهای کوچک شرق اروپا نیز اینترنت بهقدری سریع است که حتی برنامههای تلویزیونی نیز از طریق آن پخش میشود.
عضو هیات مدیره انجمن فنی، مهندسی و مشاورهای خراسان رضوی نیز ضمن مخالفت با اجرای طرح اینترنت طبقاتی در این نشست بیان کرد: قطع دسترسی هیچگاه نتیجه بخش نبوده و باعث گسترش بازار سیاه خواهد شد.
محمد جعفر عین القضات افزود: برای دستیابی به اهداف در این زمینه تنها با آموزش و افزایش آگاهی عمومی میتوان به نتیجه رسید.
نایب رییس کمیسیون آموزش انجمن بلاکچین خراسان رضوی نیز در این نشست با اشاره به تبعات اقتصادی اجرای طرح اینترنت طبقاتی گفت: قطع برق باعث افزایش ۲۰ درصدی هزینههای شرکتهای فناور شده است و کندی اینترنت نیز تاثیر مستقیمی بر افزایش هزینهها دارد.
حمیدرضا زمزمی افزود: اجرای اینترنت طبقاتی هم هزینههای جاری را افزایش میدهد و بر مشکلات شرکتها خواهد افزود.
در خراسان رضوی بیش از ۶۰۰ شرکت فناور وجود دارد که حدود ۶ درصد از کل شرکتهای دانشبنیان کشور را شامل میشوند. پارک علم و فناوری خراسان رضوی نیز بیش از ۶۲۰ شرکت فعال را در خود جای داده است. همچنین در سال گذشته حدود ۱۵۰ شرکت فناور جدید به این پارک پیوستهاند و تعداد شرکتهای خلاق نیز به ۳۵ مورد رسیده است.