واگذاری بخشی از سهام پست به تعاونی "افتا "
با اپراتور شدن شرکت پست و مهیا شدن زمینه ورود این شرکت به بورس و همچنین مقارن با ورود پستبانک به تابلوی فرعی بازار اول معاملات بورس، خبر از تشکیل تعاونی فناوری اطلاعات و ارتباطات (افتا) با حمایت وزارت ارتباطات رسید که گویا قرار است بخشی از سهام پست و پستبانک نیز به این تعاونی واگذار شود.
به گزارش خبرنگار فناوری اطلاعات خبرگزاری فارس، در این رابطه گفتوگویی با محمود هراتیان نژادی قائم مقام معاونت توسعه مدیریت و امور پشتیبانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات انجام دادهایم.
فارس: آیا تشکیل شرکت تعاونی در سازمانها و دستگاههایی که به سمت خصوصیسازی میروند، مرسوم است؟
هراتیان نژادی: در اقتصاد کشور سه بخش اقتصاد دولتی، اقتصاد خصوصی و تعاون وجود دارد. در بخش تعاون قانون اقتصاد، توجه خاصی به تعاونیها شده است. حتی امکان حمایت و پشتیبانی از آنها را نیز به دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی دولتی و غیر دولتی را نیز فراهم کرده و به نوعی تلاش در جهت تقویت بخش تعاونی را تکلیف کرده است.
هدف از تعاونی، ترویج و تسهیل مشارکت و همکاری اعضا و بالفعل کردن ظرفیتهای موجود در مجموعه در قالب تعاونی است.
از دیگر اهداف ایجاد تعاونی، کمک به تحقق عدالت اجتماعی اعضا و انجام مجموعه فعالیتهای پژوهشی، خدمات مهندسی، آموزشی، تولیدی و خدمات بازرگانی است که تعاونی میتواند در رابطه با موضوعات مجاز اقتصادی فعالیت کند.
فارس: چه شد که وزارت ارتباطات به فکر ایجاد تعاونی افتاد؟
هراتیان نژاد: وزارت ارتباطات تعاونی را ایجاد نکرده، بلکه تعاونی را پشتیبانی میکند. زیرا شرکت تعاونی غیر دولتی است. کسانی که در مجموعه وزارت ارتباطات و شرکتهای تابعه هستند به این فکر افتادند که یک شرکت تعاونی تاسیس کنند و حتی افرادی را از بیرون از مجموعه به عضویت بگیرند. حتی در این تعاونی صرفا کارکنان و پرسنل شاغل و بازنشست وزارت ارتباطات و شرکتهای تابعه عضو هستند.
علاوه بر کارکنان وزارت ارتباطات، پرسنل شرکتهای خصوصی مرتبط با حوزه ICT، دانشجویان و فارغالتحصیلان این رشته نیز به عضویت و همکاری در این تعاونی دعوت شدهاند.
فارس: متخصصان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات دقیقاً شامل چه کسانی میشوند؟
هراتیان نژادی: تمام کسانی که به نوعی در این حوزه و صنایع مربوطه فعال هستند، شرکتهای بخش خصوصی، شرکتهای مخابرات استانی، اپراتورهای تلفن همراه و برای مثال پرسنل یک شرکت Voip میتوانند در این تعاونی عضو شوند.
فارس: فکر ایجاد تعاونی از چه وقت در وزارت ارتباطات افتاد؟
هراتیاننژادی: بنده به شخصه تجربه این کار را در سال 76 و زمانی که معاون مدیرکل بورس بودم، در آموزش عالی داشتم. در آن زمان شرکت تعاونی چند منظوره کارکنان آموزش عالی را راهاندازی کردم که هنوز هم فعال است و تاکنون منافع اجتماعی و اقتصادی خوبی را برای اعضایش داشته است.
اصولا تشکیل تعاونی 2 ویژگی دارد؛ بحث اقتصادی و بحث استفاده از تخصص. در زمینه اول که بحث اقتصادی است، یک تعاونی سرمایههای خرد را به سرمایههای کلان تبدیل میکند و با جمعکردن سرمایههای غیر فعال، فعالیتهای اقتصادی قابل قبول انجام میدهد.
سرمایهای که در حال حاضر برای شرکت تعاونی ایجاد کردیم حدود 6 میلیارد تومان است که در آینده نیز قابل افزایش خواهد بود. این 6 میلیارد تومان از 50 هزار تومان و 100 هزار تومان هر یک از اعضا تشکیل شده است.
مبالغ کم به خودی خود نقشی در اقتصاد ندارند؛ اما با کنار هم قرار دادن مبالغ کم و مهیا شدن سرمایه میلیاردی، میتوان یک فعالیت اقتصادی خوب، مانند خرید سهام شرکتهای موفق بورس را انجام داد.
یکی دیگر از اهداف ایجاد تعاونی بحث توان و تخصص است؛ شخصی که تازه از دانشگاه خارج شده یا به زودی از دانشگاه خارج میشود؛ این افراد فیالبداهه امکان اینکه یک شغلی برای خود ایجاد کنند را ندارند؛ منتظر هستند که یک دستگاه دولتی یا شرکتی آنها را استخدام کنند. ایجاد شغل و ایجاد زمینههای تخصصی که این افراد بتوانند در آنجا مشغول شوند؛ تخصص و دانش خود را به کار بگیرند و تبدیل به ارزش افزوده کنند تا از منافع اقتصادی آن در جهت منافع خود و کشور بهرهمند شوند.
این شرکت تعاونی میتواند در پروژههای مختلف حوزه ICT کشور (نه صرفا در مجموعه وزارت ارتباطات یا شرکتهای تابعه) حضور پیدا کند؛ پروژهها را شناسایی و با توجه به تخصص اعضا در آنها مشارکت کند و به این وسیله نیز افراد طالب کار و دارای تخصص را فعال کند.
فارس: پس فکر تشکیل تعاونی امسال در وزارتخانه ایجاد شده است؟
هراتیاننژادی: خیر
فارس: منظورم وزارت ارتباطات است.
هراتیاننژادی: بله. من امسال شروع کردم.
فارس: هیئت موسس این تعاونی چه کسانی هستند؟
هراتیاننژادی: هیئت موسس متشکل از 3 نفر است که بنده، آقای حسینپور (مدیرکل روابط عمومی) و آقای صادقی (از همکاران معاونت توسعه مدیریت که در آموزش عالی نیز با بنده همکاری داشتند) اعضای هیئت موسس را تشکیل میدهیم.
ما در ابتدا این طرح را در وزارت ارتباطات مطرح کردیم. وزارت ارتباطات تایید اولیه را داد که با کلیات آن موافق است. زیرا حمایتهایی را از وزارت ارتباطات انتظار داریم و گفتند اگر قانون ا جازه دهد حمایت خواهند کرد. سپس طرح اولیه را به وزارت تعاون ارائه کردیم که با طرح اولیه موافقت شد و به ثبت شرکت دارای نام معرفی کردند و در حال حاضر نیز در حال پذیرهنویسی هستیم.
فارس: پس شما از پیشنهاد دهندگان اصلی ایجاد این تعاونی بودهاید، آیا شما در مقام قائممقام معاون اداری و مالی وزارت ارتباطات این امور را پیگیری کردهاید؟
هراتیاننژادی: خیر. به عنوان کسی که قبلا تجربه این کار را داشتهام و میدانم که این کار چه منافع اقتصادی و اجتماعی را برای اعضا میتواند داشته باشد.
فارس: در بخش محورهای فعالیت تعاونی آمده است که: این تعانی در زمینههایی از جمله انجام امور پستی، معاملات و واردات کالا و خدمات مجاز، طراحی و مونتاژ قطعات و ماشینآلات، خرید فروش سهام شرکتهای بورس و غیر بورسی و تشکیل کارگزاری، فعالیت خواهد کرد.
هراتیاننژادی: این شرکت تعاونی در قالب یک هلدینگ کمپانی ( شرکت مادر تخصصی) فعالیت خواهد کرد که طبیعتا امکان دارد شرکتهای متعددی را در آینده تاسیس کند و مجموعه فعالیتهایی اشاره کردید را در قالب یک شرکت انجام دهد.
ضمناینکه این برنامهها جزو طرحهای توسعهای تعاونی است؛ یک تعاونی اگر موفق باشد، یعنی درست کار کند، هیئت مدیره درستی داشته باشد و مجمعاش را در مسیر صحیح هدایت کند، میتواند موفق باشد.
فارس: گفته شده که سهام شرکتهای قابل واگذاری وزارت ارتباطات (پست و پستبانک) از طرق قانونی به این تعاونی واگذار خواهد شد.
هراتیان نژادی: این پیشبینی قانونی است. در مادههای 17 و 18، 19 و 24 قانون اقتصاد بخش تعاون ظرفیتهایی برای بخش تعاون پیشبینی شده است.
یکی از موارد پیشبینی شده این است که امکان واگذاری بخشی از سهام شرکتهایی که در حال واگذاری هستند به این تعاونیها وجود دارد.
در حال حاضر نیز تلاش میکنیم تا با هماهنگی سازمان خصوصی و وزارت اقتصاد راهکاری اجرایی پیدا کنیم تا تعاونیها بتوانند بخشی از سهام شرکتهای قابل واگذاری را خریداری کنند.
فارس: گفتید راهکارهای قانونی برای واگذاری سهام این شرکتها به تعاونیها وجود دارد، آیا با توجه به حوزه کاری تعاونی افتا، این تعاونی نسبت به سایر تعاونیها، در خرید سهام شرکتهای در حال واگذاری وزارت ارتباطات، در اولویت قرار دارد؟
هراتیان نژادی: تعاونیهای فعال در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات، میتوانند در خرید بخشی از سهام شرکتهای در حال واگذاری، شرکت کنند.
با توجه به اینکه این واگذاریها رایگان نیست و مبلغ و شرایطی دارد؛ تعاونیهایی که مبلغ و شرایط را قبول کنند و اساسنامه تعاونی نیز با زمینه فعالیت بخواند؛ در صورت صلاحدید دستگاه واگذار کننده، در اولویت واگذاری قرار داده میشوند.
فارس: اما همه واگذاریهایی که الان انجام میشود که با توجه به زمینه کاری نیست .
هراتیان نژادی: این امکان وجود دارد که یک تعاونی وارد بورس شود و سهام یک شرکت بورسی را بخرد که این خرید و فروش سهام است؛ یک کار اقتصادی است و ربطی به زمینه فعالیت تعاونی ندارد.
فارس: در واگذاری بخشی از سهام پست و پست بانک چهطور؟
هراتیان نژادی: شرکت تعاونی افتا در زمان واگذاری این شرکتها در اولویت خرید سهام قرار میگیرند. برای مثال سهام شرکت مخابرات پس از عرضه در مدت کمتر از نیم ساعت فروخته شد و کسانی که در صف بودند سهام آن را خریدند.
5 درصد سهام شرکت مخابرات برای واگذاری به کارکنان و مدیران در نظر گرفته شده بود که این عمل در همان ابتدا و با همان قیمتی که در بازار تصویب شده بود واگذار شد؛ به عبارت دیگر منتظر نمیمانند ببینند چیزی از سهام باقیمانده یا خیر. این 5 درصد سهم را در اولویت قرار میدهند.
اگر پست و پستبانک نیز واگذار شود تعاونی در اولویت واگذاری است.
فارس: نظر خودتان در رابطه با عضویت در این تعاونی چیست؟
هراتیان نژاد: 20 هزار تومان در زندگی اغلب افراد هیچ سهمی ندارد؛ اگر کسی تمایل به حضور و ایفای نقش در تعاونی دارد حداقل یک سهم بخرد، زیرا در یک تعاونی تفاوتی بین یک سهم و 250 سهم وجود ندارد و کسی که یک سهم داشته باشد و هر دو عضو مجمع هستند و هر دو تنها یک رای دارند. اما اگر میتوانند بیشتر سهم بخرند، زیرا قطعا منافع خوبی خواهد داشت.
به گزارش فارس، قیمت هر سهم تعاونی فناوری اطلاعات و ارتباطات (افتا) 60 هزار تومان و حداقل سهم برای عضویت در این تعاونی یک و حداکثر 250 سهم است. پذیره نویسی این تعاونی تا سوم آبان ماه سال جاری ادامه خواهد داشت.
- ۸۹/۰۷/۲۷