وقتی گوگل به ملاقات پنتاگون میرود [1]
پنتاگون در صدد وادار کردن ویکیلیکز به تسلیم کردن کلیه مطالبی که قرار است در گوکل منتشر شود و همچنین متوقف کردن دسترسی به مطالبی است که رژیم ایالات متحده مایل است محرمانه بماند.
نویسنده: کیم پیترسون[2]
مترجم: دکتراحمد دوست محمدی[3]
وقتی یک جامعه ستیز با یک آدم کش با هم یکی میشوند، چه اتفاقی میافتد؟
ایالات متحده، به طور قطع و یقین، بزرگترین و شاخصترین موجود آدم کش جهان است، و از آغاز پیدایش همراه با کشتار جمعی (بومیان سرخپوست)[4]خود این چنین بوده است 2.1این کشتار بیرحمانه بوده است- در سالهای اخیر ویرانی انتقام جویانه در عراق 3و نیز دخالت شدید در خونریزیهای جاری در سوریه.4
ایالات متحده، برای تبدیل شدن به فعالترین قتل عام کننده در تاریخ بشر، یک مجتمع نظامی – صنعتی- حکومتی غول آسا بر پا کرده است. این مجتمع، برای اینکه خشونت خود را تسهیل کند، رسانهها را به انحصار خود در آورده5، از تبلیغات6، سانسور و اطلاعات غلط استفاده میکند. در همایش هالیفاکس، تحت عنوان "رسانهها و اطلاعات غلط"، شرکت کنندگان "اطلاعات غلط" را جنایت علیه بشریت و صلح تعریف کردند. ایالات متحده درصدد یافتن و ذخیره کردن کلیه اطلاعات حیاتی برای سلطه بر جهان است.
محافظت از اطلاعات و محرمانه بودن ارتباطات در زمان جنگ تعیین کننده هستند. نوآوریها در فناوری اطلاعات در حال رشد و شکوفایی بوده و به کارگیری این فناوری ملاحظات اخلاقی به دنبال دارد. اما، فناوری یک شی و یک ذات انتزاعی است و، به معنای دقیق کلمه، به ملاحظات اخلاقی، بی توجه است و، بنابراین، میتواند برای خبرچینی، دسترسی به اطلاعات محرمانه، ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات به کار گرفته شود.
اشتون کارتر، وزیر دفاع ایالات متحده، با علم به اهمیت نوآوری در توسعه فناوری، اریک اشمیت(Eric Schmidt) ، مقام عالی اجرایی سابق گوگل را به منظور هدایت "یک هیات مشورتی جدید در پنتاگون با هدف انتقال نوآوریها و بهترین تجربیات سیلیکون ولی[5] به ارتش ایالات متحده"، منصوب کرد. سوال حیرت انگیز این است که وقتی صحبت ازموجودی است که تخصصش آدم کشی است، "بهترین تجربه" به چه معناست؟
با این همه، در دل فناوری، آدمها هستند؛ موجودات با شعوری که فناوری را برای اهداف متفاوت اداره، اختراع، متناسب، طراحی و هدفمند میکنند.
اعلامیه رسمی کارتر، در همایش سالیانه امنیت سایبری "دستور کار امنیت منطقهای" در سان فرانسیسکو[6]ادعا کرد این هیات مشورتی "تیز هوشترین مغزهای فناوری متمرکز بر نوآوری" را برای پنتاگون تامین میکند. اما، آیا وقتی صحبت از نوآوری فناورانه به فرمان پنتاگون است، قضیه توانایی کشتار جمعی بیشتر نیست؟ هم اینک آژانس پروژه های پژوهشی پیشرفته دفاعی (DARPA)، وابسته به وزارت دفاع ایالات متحده، نوآوریهای فناورانه در اختیار پنتاگون قرار میدهد، که برخی از آنها، نظیر اینترنت، بسیار مفید هستند. این آژانس به شدت مشغول توسعه توانایی حملات سایبری برای پنتاگون است.
یک شرکت بسیار عظیم، که ظاهراً هیچ نگرانی اخلاقی در زمینه انتقال اطلاعات خصوصی کاربران خود به حکومت ایالات متحده ندارد، گوگل است. بزرگترین شرکت جهان، شعارش این است:"شر نباش". اما گوگل، دربسیاری از حوزهها، به خاطر کارهای خلاف قانون، در معرض انتقاد است.7
جولیان آسانژ، که بخاطر افشای جنایات جنگی ایالات متحده و دیگر سست عهدیها، اساساً یک زندانی سیاسی است، معتقد است که: "گوگل رشد عظیم و زیانباری داشته است ... در دوره تصدی اشمیت به عنوان مقام عالی اجرایی، گوگل ادغام با مشکوکترین و معلوم الحالترین ساختارهای قدرت ایالات متحده را شاهد بود..."8
پنتاگون در صدد وادار کردن ویکیلیکز به تسلیم کردن کلیه مطالبی که قرار است منتشر شود و همچنین متوقف کردن دسترسی به مطالبی است که رژیم ایالات متحده مایل است محرمانه بماند. آسانژ میداند که پنتاگون قادر به انجام چنین کاری است، زیرا فراتر از قانون است.9 چرا خواستار پنهان کاری است؟ روشن است. به خاطر اینکه چنانچه عامه مردم بدانند، با آن مخالفت خواهند کرد.10
آسانژ ریاکاری و دورنگی اشمیت و جارد کوهن(Jared Cohen)، مدیران اجرایی گوگل را مورد انتقاد قرار داده11 و میگوید هر دو "خل و چل" هستند. 12 اگر ارزیابی آسانژ درست باشد، در این صورت قرار داشتن چنین مردانی در جایگاه رهبری شرکتهای غول پیکر خبر از چه چیزی میدهد؟
برخی آدمها هستند که هیچ نگرانی نسبت به جاسوسی در مورد دیگران نداشته و نسبت به استفاده از خشونت بی تفاوت هستند. یک مامور استخدام سازمان سیا میگوید:"ما به آدمهایی نیاز داریم که انگیزه داشته باشند، آدمهایی که پرخاشگرند، فریبکارند- میتوانند مردم را فریب بدهند و آنها را وادار کنند کارهایی را که از آنها میخواهند انجام دهند." 13 یک آدمکش حرفهای سابق در حوزه اقتصادی، که در خدمت تشکیلات ایالات متحده قرار داشته، راجع به اینکه ایالات متحده چگونه دیکتاتورهای گوش به فرمان را زیر بال و پر خود میگیرد و رهبران نافرمانی را که بر سر راه غارت کشورهایشان توسط شرکتهای آمریکایی مانع ایجاد میکنند، ازمیان برمیدارد، افشاگری کرده است.14
شرکتهای جامعه ستیز
اینکه یک شرکتی، مثل گوگل، میتواند شر باشد، تعجب آور نیست. یک استاد دانشگاه بریتیش کلمبیا معتقد است که این شرکت ذاتاً جامعه ستیز است.15 این شرکت از روی قصد این گونه است. باکان(Bakan) به کاپیتالیست اعظم، میلتون فریدمن(Milton Friedman) ، اشاره میکند که معتقد است شرکتهایی که اخلاقیات را مراعات میکنند غیر اخلاقی هستند. وی همچنین این را امر مفروضی میداند که حکومتها بد هستند و شرکتها، خوب.16
در نتیجه، وصلت بین یک موجود جامعه ستیز، شرکت، و یک موجود جانی، ارتش، باید جدی ترین نگرانیها را در جامعه برانگیزد.
رویترز گزارش میدهد که نوآوری در فناوری استراق سمع برای پیوند و ارتباط بین ارتش و فناوری، "به منظور حفظ برتری نسبی ارتش ایالات متحده نسبت به روسیه و چین، که در حال گسترش و توسعه ارتشهای خود هستند"، ضروری است. لفظ حفظ برتری نسبی فریب کارانه است. با این همه، خواب و خیال شیطانی پنتاگون، برخورداری امپراتوری آمریکا از سلطه و سیطره کامل است- سلطه بلا منازع در همه عرصههای نبرد: زمین، هوا، دریا و فضا، از جمله فضای سایبری.
مهار مجتمع نظامی- صنعتی- حکومتی
دانشمند صلح دوست، آلبرت انیشتن، میگفت:"شما نمیتوانید همزمان هم از جنگ جلوگیری کنید و هم برای جنگ آماده شوید." وی در توضیح این مطلب، میگوید،"خود جلوگیری از جنگ مستلزم ایمان، شجاعت و اراده بیشتری نسبت به آماده شدن برای جنگ است. همه ما، برای اینکه به طور مساوی به وظیفه خود در قبال صلح عمل کرده باشیم، باید سهم خود را ادا کنیم."17
انیشتن به خوبی میداند از چه چیزی صحبت میکند، چون او دانشمندی است که نامهای به رئیس جمهور فرانکلین روزولت نوشت که در نهایت منجر به عمل کشتار جمعی شد: انداختن بمبهای اتمی روی شهرهای هیروشیما و ناکازاکی ژاپن. انیشتن، پس از تجدید نظر، در یک اظهار تاسف نیم بند، ابراز داشت: "اگر میدانستم که آلمانها در تولید بمب اتم موفق نمیشوند، هیچ قدمی بر نمیداشتم."18
هیچ کس برای این خسارت جانی فجیع در هیروشیما و ناکازاکی مسئول شناخته نشد. ایالات متحده، به عنوان ابر قدرت، به نقض قوانین بین الملل و ارتکاب جنایات جنگی ادامه میدهد، چنانکه گویی مصونیت همه جانبه به او اعطا شده است.19
به این مصونیت باید پایان داده شود و قانون نورنبرگ، بدون هرگونه تبعیضی، در مورد همه جنایتکاران به کار گرفته شود. تودههای مردم باید خواستار پیگرد قانونی جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت، جنایت علیه صلح، تجاوز و کشتار جمعی شده و این پیگرد باید به دور از تعصبات میهن پرستانه مورد حمایت قرار گیرد. این امر مستلزم شجاعت و شهامت است، زیرا مردم با قدرت نخبه سالاران مواجهند، قدرتی که بر تشکیلات امنیتی، یعنی پلیس، زندانها، دادگاهها، عوامل جاسوسی و ارتش، سلطه دارد.
تعقیب کیفری و مجازات جنایات جنگی آمریکا پیام آور یک انقلاب در نظام قضایی و نظم بینالملل خواهد بود. برای موفق شدن، اقدام مردمی شرط لازم است. در سال 2009، رزمنده شجاع، شکافنده آسمان[7]، به تنهایی تلاشی را برای دستگیری جورج بوش پسر آغاز کرد. شکافنده آسمان، مجروح دستگیر شد. متاسفانه او دیگر در میان ما نیست. اما اگر یک مرد می تواند جرئت و شهامت اقدام علیه بی عدالتی نظام را در خود ایجاد کند، در این صورت شایسته است بقیه ما، حداقل اقل، پشتیبان یکدیگر باشیم.
و بالاخره، اگر قرار است زین پس استفاده از نیروی نظامی، با شور و شوق و غیرت و حمیت لازم، مورد پیگرد قانونی قرار گیرد، در این صورت باید از توسل به جنگ، با کنار گذاشتن جنگ به عنوان یک تاکتیک زشت تاریخی، جلوگیری شود. بنابراین، به نظر میرسد گام منطقی بعدی خلع سلاح باشد. اگر جهانی از صلح آن چیزی است که توده های مردم مشتاق آنند، و قطعاً چنین است، در این صورت خلع سلاح باید اتفاق بیفتد و صنایع نظامی باید اهداف خود را از نو تعریف کنند: به دور ازکشتار و به سوی ایجاد حیاتی سرشار از خوشبختی و سعادت.
صلح موجب تغییر در چشم انداز اقتصادی میشود. چرا به همین مقدار بسنده کنیم؟ جهان و مردم، بدون سلطه شرکتهای جامعه ستیز از حال و روز بهتری برخوردار خواهند بود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
Endnotes:
1Writes Roxanne Dunbar-Ortiz, “Somehow, even ‘genocide’ seems an inadequate description for what happened, yet rather than viewing it with horror, most Americans have conceived of it as their country’s 2.manifest destiny.” An Indigenous People’s History of the United States, Beacon Press, 2014, p. 78.
3See Kieran Kelly, “The United States of Genocide,” Dissident Voice, 30 September 2013.
Abdul Haq al-Ani and Tarik al-Ani, Genocide in Iraq: The Case against the UN Security Council and Member States, Clarity Press, 2013. See review.
4See Kim Petersen and B.J. Sabri, “The Imperialist Violence in Syria, Part 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7,” Information Clearing House, January 2016.
5Ben Bagdikian, The Media Monopoly, Beacon Press, 1983.
6Edward S. Herman and Noam Chomsky, Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media, Pantheon, 2002.
7Meanwhile, Google has subsumed itself under a parent company Alphabet. The new slogan is “Do the Right Thing.” The rebranding technique also is used in the world of killers, as departments of war become departments of defense, as the US Army School of the Americas (commonly referred to as the School of Assassins) now calls itself Western Hemisphere Institute for Security Cooperation, and the Blackwater mercenaries for hire now prefers to be called Academi.
8Assange, When Google Met Wikileaks, OR Books, 2014, location 378.
9Assange, 2390.
10Assange, 2242.
11Assange, 3171.
12Assange, 3185.
13See Ronald Kessler, Inside the CIA, Pocket Books, 1992, p. 206.
14John Perkins, Confessions of an Economic Hit Man, Berrett-Koehler Publishers, 2004.
15See Joel Bakan, the corporation: The Pathological Pursuit of Power, Penguin, 2004.
16Bakan, p. 33-35.
17Message sent to Congressman Robert Hale on 4 December 1946. Quoted in Einstein on Peace edited by Otto Nathan and Heinz Norden, 1960, p. 397.
18From “Atoms: Einstein, the Man Who Started It All,” Newsweek, 10 March 1947.
19See Nils Andersson, Daniel Iagolnitzer, and Diana G. Collier (Eds), International Justice and Impunity: The Case of the United States, Clarity Press, 2008. Read review.
.............................................................
[1] برای دسترسی به متن اصلی مقاله، ر.ک.ب:
When Google Meets the Pentagon, By Kim Petersen, American Herald Tribun. Com, March 7,2016.04.16.
[2] Kim Petersen. روزنامه نگار، مجری رادیو و تلویزیون، سردبیر سابق Dissident Voice ایالات متحده و از مبارزان شجاع در راه صلح و عدالت اجتماعی در این کشور است. برای توضیح بیشتر ر.ک.ب: Dissident Voice. Org ]مترجم[.
[3] دانشیار گروه مطالعات منطقهای دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران.
[4] توضیح اینکه ایالات متحده آمریکا، اساساً با کشتار جمعی و قلع و قمع قریب به 30 میلیون سرخپوست ساکن در این سرزمین بنیان نهاده شد. برای توضیح بیشتر در این زمینه، ر.ک.ب. کتاب مستند و بسیار معتبر تاریخ آمریکا، نوشته هاوارد زین، ترجمه مانی صالحی علامه، تهران: کتاب آمه، 1390، کتاب تاریخ پنهان و ناگفته آمریکا، نصیر صاحب خلق، تهران: نشر هلال، 1384 و نیز مقاله این قلم، تحت عنوان"ایالات متحده اسرائیل"، خبرگزاری فارس، دیدگاه، سیاست و امنیت، 21/9/91 ]مترجم[
[5] Silicon Valley. در جنوب سان فرانسیسکو واقع شده و کانون فعالیتهای صدها شرکت و موسسه معتبر جهانی، از جمله مهمترین آنها، گوگل، اپل و فیس بوک، میباشد ]مترجم[.
[6] همایش "دستور کار امنیت منطقهای" –Regional Security Agenda (RSA)- هر ساله در سان فرانسیسکو برگزار می شود که هدف آن کمک به پدید آوردن اطلاعات در سر تا سر جهان همراه با رویدادهای صنعتی در ایالات متحده، اروپا و آسیا میباشد. هر سال در این همایش باهوشترین مغزهای اطلاعات جهان حضور مییابند و به تبادل اطلاعات میپردازند. برای آشنایی بیشتر با این همایش، ر.ک.ب: RSA Conference.com ]مترجم[.
[7] Splitting the Sky ، به معنی "شکافنده آسمان"، معروف به جان بونکور (John Boncore)، فعال سیاسی برجسته سرخپوست، بازیگر، نویسنده و از رهبران "جنبش سرخپوستان آمریکا" (American Indian Movement) است. "شکافنده آسمان" معنای انگلیسی نام بومی بونکور، Dacejeweiah، میباشد. وی در سال 2009، در پی تلاش برای دستگیری جورج بوش پسر، به جرم جنایت جنگی در عراق، دستگیر شد. جسد وی در 13 مارس 2013 در خانهاش در منطقه مخصوص اسکان سرخپوستان(Reservation) در ایالات بریتیش کلمبیای کانادا پیدا شد. رسانهها، علت مرگ وی را سقوط از پلههای سیمانی و وارد شدن ضربه به سر وی گزارش کردند. پزشکی قانونی اتهام "بازی کثیف کالبد شکافی برنامهریزی شده" را رد کرده است.