چابکسازی فعالیتهای الکترونیکی با شبکه ملی اطلاعات
یکی از ایدههای مؤثری که در دولت نهم و دهم باعث بروز دغدغهای برای افزایش پهنای باند شده است، بحث دولت الکترونیکی بوده که به واسطه آن نیز طرح کلان "شبکه ملی اطلاعات" در بدنه وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات برنامهریزی شده است که به گفته وزیر ارتباطات این شبکه بر پایه پروتکل اینترنت طراحی شده است و از زیرساختهای اصلی دولت الکترونیک محسوب میشود.
به گزارش (ایسنا)، شبکه ملی اطلاعات که بعضا نامهایی مثل زندگی الکترونیکی و یا شهروند الکترونیکی هم به آن داده شده بود و میتواند زیرساختهای خدماتی و الکترونیکی در برنامه پنجم توسعه را تحت پوشش قرار دهد، اجزای مختلفی دارد که یکی از آن مربوط به زیرساخت، بخشی به شرکت فنآوری اطلاعات و بخش دیگر به مرکز تحقیقات مخابرات ایران مربوط است.
با توجه به برآوردهای انجام شده از نظر برخی مسوولان با اجرایی شدن این پروژه پهنای باند قابل ارائه به متقاضیان، به میزان قابل ملاحظهای افزایش پیدا میکند به نحوی که این افزایش در بخش بینالمللی حدود 20 برابر ظرفیت پهنای باند کنونی خواهد بود و سادهترین تحلیلی که از مزایای راهاندازی چنین شبکهای میتوان داد این است که دیگر برای دسترسی به یک سایت نیازی به عبور از پهنای باند بینالملل نخواهیم داشت و همچنین نیازی نیست که دیگر برای یافتن برخی اطلاعات مشخص به مراکز داده خارج از کشور رجوع کنیم.
قائم مقام وزیر ارتباطات در امور فنآوری و بینالملل معتقد است که وجود یک شبکه با عرض باند بالا برای حوزه فنآوری اطلاعات کشور بسیاری از دغدغههای موجود را برطرف میکند، هرچند در این شبکه دیتاسنترهای داخلی فراوانی نیاز است و ماژولهای مختلفی نیز دارد که اگر بتوانیم شبکه ملی را راهاندازی کنیم، وزارت ICT دین خود را به کشور ادا کرده است زیرا این شبکه باعث انقلابی در حوزه فنآوری اطلاعات میشود.
مهدی اخوان بهابادی به گسترش عدالت در کشور بهواسطه راهاندازی این شبکه اشاره کرد و میگوید با راهاندازی این سرویس میتوانیم به بهترین استاد دانشگاه یا مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی دسترسی داشته باشیم و فاصله بین تهران و شهرستان کمرنگ میشود.
این پروژه در اوایل مطرح شدنش با مخالفتهایی به دلیل هزینه تمام شده بسیار بالا برای آن مواجه بود و بسیاری معتقد بودند که توجیه اقتصادی ندارد اما مسوولان وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات اعتقاد داشتند و ابراز کردند که این سرمایهگذاری و هزینه حداکثر ظرف دو سال برمیگردد.
با گذشت زمان نظر برخی افراد نسبت به این طرح همچنان انتقادی بوده و مطرح کردند که ایجاد چنین شبکهای با سرمایهگذاری کلان باعث افزایش هزینهها برای کاربر نهایی یا داخل کشور خواهد شد اما اخوان گفته است: انتظار داریم با اجرای این پروژه قیمت تمام شده برای مشترکان قابل کاهش باشد هرچند که برای انجام این طرح با این وسعت نیازمندیهای بسیاری باید در داخل کشور تامین شود.
به گزارش ایسنا اوایل اسفندماه سال گذشته شبکهی IP/Mapls افتتاح شد که فاز اول هسته اصلی شبکه ملی اطلاعات محسوب میشود؛ وزیر ارتباطات در این زمینه گفته بود: این پروژه یکی از محورهای اساسی برای رسیدن به اهدافمان است و باید به بحث ارتقای کیفی آن نیز پس از تکمیل شدن شبکه توجه بسیاری شود و روز به روز نیاز کاربران در بخش خصوصی، کسب و کار و کاربران خانگی به افزایش پهنای باند بیشتر میشود که این پروژه میتواند زیرساخت را در این زمینه افزایش دهد.
تقیپور افزوده بود: توسعه اینترنت را بهعنوان استراتژی مشخص در دستور کار داریم و به خاطر مسائل امنیتی و استقلالی که باید در حوزه ارتباطات نسبت به سایر کشورها داشته باشیم، باید به این گونه موضوعات توجه خاصی شود؛ ما منکر ارتباطات صحیح و امن نیستم اما این کار باید از طریق شبکه امن مدیریت شود.
وزیر ارتباطات با اشاره به افتتاح فاز اول هسته اصلی شبکه ملی اطلاعات، گفت: به منظور تحقق اهداف پیشبینی شده برای تحقق دولت الکترونیکی، توسعه شبکههای زیرساختی یکی از برنامههای اصلی دولت محسوب میشود.
شواهد و تجربیات در تمام نقاط جهان ثابت کرده که شکلگیری شبکه مستقلی که میزان اتکایش به پهنای باند بینالملل کمتر باشد دارای پهنای باند بالاتری به نسبت سایر کشورهای در ارتباط با پهنای باند بینالملل خواهد بود زیرا در شاهراههای بینالمللی گرههای دسترسی کشورها بسیار شلوغ و پیچیده است که حتی گاهی شاهدیم که با اختلال در مرز یکی از گرههای یک کشور، کیفیت سایر دسترسیها نیز افت میکند.
مزیتهای اصلی را که میتوان در ارتباط با خدماتدهی شبکه ملی اطلاعات میتوان عنوان کرد، سرعت اتصال بیشتر به اینترنت و دسترسی به اطلاعات، ارسال تصویر، صوت و حجم زیاد اطلاعات و پهنای باند است و علاوه بر پروژه مذکور یک شبکه پایدار و امن با عرض باند بالا برای چابکسازی فعالیتها در حوزه الکترونیکی و فنآوری اطلاعات است که اجرای آن میتواند بسیاری از دغدغهها را کاهش دهد زیرا به گفته مسوولان با اجرایی شدن این پروژه ترافیک بینالمللیمان کاهش مییابد.
یکی از پیشنیازهای اجرای این پروژه کشیده شدن کابلهای فیبر نوری تا در تمامی منازل است تا کیفیت دسترسی به اطلاعات بالا برود؛ هرچند چند و چون اجرای این پروژه هم با ابهام روبهروست ولی باید دانست که یکی از اهداف کشیده شدن فیبر نوری تا مدارس نیز برای آینده اجرای این پروژه در نظر گرفته شده تا به واسطه آن بتوانند از طریق شبکه به اطلاعات دسترسی داشته باشند و روند آموزش و پژوهش در کشور ارتقاء یابد زیرا به عقیده وزیر ارتباطات بسیاری از فعالیتها نیازی به شبکه اینترنت ندارد و میتوان با دسترسی به شبکه اینترانت نیازها را برطرف کرد.
اما بنا بر گفته وزیر شبکه ملی اینترنت، شبکه اصلی کشور است که هسته مرکزی این شبکه در زیرساخت قرار دارد که با همکاری اپراتورها باید به سرعت ساماندهی شود.
- ۹۰/۰۲/۰۷